#ASCO2017: Vaccinarea anti-HPV scade riscul de infecții orale cu tulpini HPV oncogenice

  • Health literacy



Prevalența infecțiilor orale cu HPV (virusul uman papiloma) este cu 88% mai mică la tinerii care au primit cel puțin o doză de vaccin anti-HPV comparativ cu cei nevaccinați. Un studiu transversal realizat la Universitatea din Ohio a demonstrat gradul ridicat de protecție al vaccinului asupra infecțiilor cu HPV care pot determina cancere orale.

Vaccinul anti-HPV protejează împotriva tulpinilor oncogenice. Sursă foto: Mamabee

„Incidența cancerelor orale cauzate de infecția cu HPV este în continuă creștere în S.U.A., mai ales în cadrul populației masculine. Cu toate acestea, nici o cercetare clinică nu a evaluat posibilitatea utilizării vaccinului anti-HPV în profilaxia infecțiilor orale care pot determina cancer. Noi am investigat dacă vaccinul anti-HPV a avut un impact printre tinerii din America”, afirmă Dr. Maura L. Gillison, coordonatoarea studiul de la Universitatea Ohio și profesor de medicină la Universitatea din Texas – Centrul de Cancer „Dr. Anderson”.

Studiul a fost realizat utilizând date de la Institutul Național de Statistică Medicală, privind răspunsurile a 2627 de tineri din S.U.A. cu vârste cuprinse între 18 și 33 de ani. Rezultatele au fost prezentate în cadrul Congresului Societății Americane de Oncologie Clinică 2017 (ASCO) și au dovedit că:

abonare
  • Riscul de infecție orală cu HPV a fost cu 88,2% mai mic în rândul tinerilor care au primit cel puțin o doză din vaccinul tetravalent comparativ cu cei nevaccinați. Vaccinul tetravalent protejează împotriva tulpinilor HPV 6, 11, 16 și 18.
  • Incidența infecțiilor orale cu alte tulpini decât cele pentru care vaccinul tetravalent oferă protecție a fost egală în populația vaccinată și cea nevaccinată.
  • Doar una din 5 persoane a afirmat că a primit cel puțin o doză de vaccin anti-HPV înainte de vârsta de 26 ani. Din totalul acestora 29,2% au fost femei și 6,9% barbați.

Nu există tratament etiologic pentru infecțiile cu HPV, terapiile actuale funcționând prin stimularea sistemului imun. Infecțiile pot fi autolimitate sau devin infecții persistente care progresează către leziuni canceroase.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 30% din cancerele orale sunt datorate infecțiilor cu HPV. Cele mai frecvente cancere orale date de infecția cu HPV sunt cele de cavitate bucală și limbă, insă pot exista și cancere orofaringiene.

 

„Sperăm că vaccinarea va reduce incidența cancerelor orale și genitale cauzate de infecția HPV, dar știm că aceasta funcționează doar dacă este utilizată”, declară Președintele ASCO, Dr. Bruce J. Johnson.

În România, vaccinarea anti-HPV este inclusă în Calendarul Național de Imunizare, pe lista vaccinurilor opționale, și este indicată doar persoanelor de sex feminin care nu și-au început viața sexuală sau care nu au fost infectate cu HPV. Protocolul de vaccinare precizează că persoanele cu vârsta între 11 – 14 ani pot fi vaccinate cu două doze la interval de 6 luni, iar cele cu vârsta între 15 – 26 ani necesită 3 doze la interval de 2, respectiv 6 luni față de prima administrare. Vaccinul tetravalent se poate achiziționa cu prescripție medicală din farmacie și costă aproximativ 450 lei o doză.

Dr. Gillison spune că „Vaccinul anti-HPV este unul dintre cele mai importante progrese în prevenirea cancerului din ultimele decenii. Părinții care aleg să își vaccineze copiii împotriva HPV ar trebui să știe că vaccinul poate preveni și infecțiile HPV care determină cancere orale”.

Abstractul studiului poate fi accesat online: Impactul vaccinării profilactice anti-HPV asupra infecțiilor orale la tinerii adulți din S.U.A