#ASCO21. Vaccinarea și screeningul au dus la scăderea incidenței cancerului de col uterin în SUA, însă restul cancerelor asociate infecției HPV sunt în creștere

  • Health literacy
  • Prevenție



Într-o analiză a incidenței și tendinței cancerelor asociate infecției cu HPV (Human Papillomavirus), efectuată pe date din Statele Unite, s-a constatat că, în ultimii 17 ani, incidența cancerului de col uterin a scăzut anual cu 1%, în timp ce incidența altor tipuri de cancere asociate HPV a continuat să crească. Studiul a fost prezentat la întâlnirea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO) din 2021.

Conform studiului, scăderea semnificativă a incidenței cancerului de col uterin este, cel mai probabil, legată de programele eficace de screening pentru cancerul de col uterin și de ghidurile clare cu privire la vaccinarea HPV.

abonare

În 2006, vaccinul anti-HPV a fost aprobat pentru prima dată pentru fete și tinere cu vârsta cuprinsă între 9 și 26 de ani pentru a preveni infecția cu HPV și dezvoltarea leziunilor de cancer de col uterin. În 2011, recomandările pentru vaccinarea împotriva HPV au fost extinse la băieții cu vârsta cuprinsă între 11-12 ani. Astăzi, vaccinul anti-HPV este aprobat pentru toate persoanele cu vârsta de până la 45 de ani.

Cu toate acestea, încă nu există ghiduri sau recomandări clare pentru alte tipuri de cancer asociate HPV, incluzând cancerele orofaringiene, vulvare, vaginale, peniene, anale și rectale.

„Scăderea incidenței cancerului de col uterin este o veste binevenită și cel mai probabil demonstrează eforturile intense de screening și vaccinare a persoanelor cu risc. În mod clar, acest studiu arată că mai avem multe de făcut pentru a inversa ratele crescute de incidență ale altor tipuri de cancer legate de HPV”, a declarat președintele ASCO, Dr. Lori J. Pierce.

ASCO 2021, incidență cancer col uterin
Graficul ilustrează rata de incidență a cancerului de col uterin, la nivel global, în anul 2020. Se poate observa că în Statele Unite ale Americii, aceasta este de sub 7%.

Despre studiu

S-au obținut datele a peste 650.000 de persoane din registrul național al pacienților oncologici din SUA în perioada 2001-2017. Tendințele incidenței au fost calculate pentru cancerele asociate HPV, inclusiv carcinomul orofaringian cu celule scuamoase, anal și rectal, vulvar, vaginal, carcinom cervical și penian.

Cancerul de col uterin a reprezentat 52% din toate cazurile de cancer legate de infecția cu HPV din Statele Unite din 2001 până în 2017. Incidența bolii a scăzut anual cu 1%. Incidența cancerului de col uterin la femeile din grupa de vârstă 20-24 de ani (4,63% pe an) s-a dovedit a avea o scădere disproporționat mai mare, în comparație cu grupele de pacienți mai în vârstă, sugerând un efect potențial al vaccinării.

În ultimii 17 ani, incidența cancerelor legate de infecția HPV, dar care nu beneficiază de ghiduri standardizate de screening, a crescut în mod alarmant la femei. Prevalența, în special în ceea ce privește ratele de cancer anal și rectal, este de așteptat să crească în continuare și să o depășească pe cea a cancerului de col uterin la fiecare grupă de vârstă de peste 50 de ani, până în anul 2025. Creșterea generală anuală a incidenței cancerelor orofaringiene, anale, rectale și vulvare în rândul femeilor a fost de 1,3% pe an.

La bărbați, incidența cancerului orofaringian a reprezentat 81% din toate cazurile de cancer asociate infecției HPV din 2001 până în 2017 – o incidență de aproape cinci ori mai mare în comparație cu femeile. În ultimii 17 ani, a existat o creștere anuală generală a cancerelor legate de HPV la bărbați, de 2,3% pe an, cea mai mare creștere înregistrată în cazul cancerului orofaringian.

„În absența screeningului standardizat, cancerele asociate infecției HPV, precum cel orofaringian, rectal sau anal, sunt în continuă creștere. Pentru a reduce aceste tendințe și a obține un succes comparabil cu ceea ce observăm în cazul cancerului de col uterin, trebuie să dezvoltăm strategii eficiente de screening și să determinăm eficacitatea vaccinului la aceste populații de pacienți”, a declarat Dr. Cheng-I Liao, autor principal al studiului.

Cercetătorii intenționează să analizeze ratele de testare a infecției HPV și cele de vaccinare anti-HPV și din alte baze de date, pentru a obține informații suplimentare. Sunt necesare resurse și cercetări suplimentare pentru a aborda atât lipsa screeningului bolii, cât și recomandările de vaccinare pentru cancerele asociate HPV, altele decât cancerul de col uterin.

Eliminarea cancerului de col uterin, prioritate pentru UE. Care sunt provocările în România?

În luna februarie 2021 a fost lansat Planul European de Combatere a Cancerului (Europe’s Beating Cancer Plan), care prevede vaccinarea a 90% din populația țintă feminină și creșterea semnificativă a ratei de vaccinare a băieților, până în 2030. În acest context, România are nevoie de un program sustenabil de vaccinare împotriva HPV, aliniat obiectivelor din Planul european. În plus, România are nevoie de un program susținut și eficient de screening al cancerului de col uterin, dar și de diagnostic de precizie și tratament, fiind privită ca un exemplu negativ la nivelul Europei:

„Un diagnostic precoce sau un vaccin pot salva vieți. În fiecare an, 15.000 de femei din Europa mor din cauza cancerului de col uterin. Nu trebuie să fie așa! Acest cancer ar putea fi învins! Este o chestiune de screening regulat! Există un vaccin împotriva papilomavirusului uman. […] Cred că toți avem același drept la sănătate. Nu ar trebui să conteze unde te naști sau unde trăiești. Cu toții știm că, din păcate, acest lucru nu este încă valabil în Uniunea Europeană. (…) O femeie cu cancer de col uterin, care locuiește în România, are un risc de 16 ori mai mare să moară decât o femeie care locuiește în Italia” – declarația președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu ocazia lansării consultării publice pentru Planul european de control al cancerului (4 februarie 2020).

În 2020, a fost lansat The Cervical Cancer Prevention Policy Atlaso hartă comparativă care analizează 46 de țări din Europa în ceea ce privește politicile de prevenire a cancerului de col uterin. Cele 46 de țări au fost evaluate din punct de vedere al prevenției primare, secundare și informării online disponibile despre HPV, cancerul de col uterin și vaccinare. Urmăriți un interviu recent cu Neil Datta, secretar al Forumului parlamentar european asupra Drepturilor Sexuale și Reproductive, despre provocările identificate pentru România în Atlasul de Politici de Prevenție a Cancerului de Col Uterin.

Citește și: