Easy HPV Test – o metodă unică de depistare a virusului HPV, care permite autorecoltarea probelor la domiciliu, lansată în România

 • Acces la inovație



Neumann Labs, companie de biotehnologie care se ocupă de peste 20 de ani de diagnosticarea HPV, lansează în România Easy HPV Test, metodă unică pentru prevenirea cancerului de col uterin. Testul cu autorecoltarea de probe la domiciliu poate să identifice prezenţa virusului papilloma uman (HPV) cu o precizie de aproape 100%, înainte ca acesta să provoace orice leziuni, prevenind astfel îmbolnăvirea gravă de cancer cauzată de virus. Testul atrage atenția asupra celor mai periculoase tipuri de HPV, printre care tipurile 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58, respectiv 35, 39, 51, 56, 59, 66 și 68. Testul este disponibil aici.

Infecţia cu HPV, responsabilă de 99,7% din cazurile de cancer de col uterin, este cea mai răspândită infecţie transmisă pe cale sexuală. Opt din 10 femei au de-a face cu această infecţie cel puţin o dată în viaţă. Este vital să o depistăm cât mai devreme, înainte de a cauza leziuni serioase. Este binevenită orice iniţiativă care contribuie la identificarea timpurie a infecţiei HPV, aşa cum este Easy HPV Test. Astfel putem creşte semnificativ şansele de diagnostic, tratare şi vindecare a leziunilor colului uterin” – a declarat Prof. dr. Radu Vlădăreanu, Preşedintele Societăţii Române de HPV.

Prof. dr. Radu Vlădăreanu - Președintele Societății Române de HPV
Prof. dr. Radu Vlădăreanu – Președintele Societății Române de HPV

Cancerul de col uterin este a patra cea mai frecventă cauză de deces din lume, respectiv 528.000 de cazuri noi apar în fiecare an. În România sunt diagnosticate peste 3300 de cazuri noi în fiecare an și aproape 1800 de persoane mor anual din cauza acestei boli. Cancerul de col uterin afectează în special femeile tinere şi de vârstă medie, apărând cu 15 ani mai devreme decât cancerul de sân.

abonare

„Până acum, testul HPV era posibil doar ca parte a unei examinări ginecologice. Cu Easy HPV Test, recoltarea de probe se desfășoară rapid, în siguranță şi poate fi efectuată și acasă. Comanda se face online, dispozitivul de recoltare este livrat prin curier, într-un ambalaj discret, eșantionul fiind examinat într-un laborator specializat. În final, rezultatul poate fi vizualizat într-un cont online exclusiv protejat cu parolă. Dacă rezultatul este pozitiv, pacienta este îndemnată să consulte un medic ginecolog” – au declarat specialiștii Neumann Labs.

Miklos Nyri - Managing Director în cadrul Neumann Labs
Miklos Nyri – Managing Director în cadrul Neumann Labs

Easy HPV Test este rezultatul a 5 ani de cercetare şi dezvoltare, perioadă în care a fost testat într-o serie de studii clinice care au implicat peste 6000 de femei şi aproape 50 de doctori. Potrivit rezultatelor care au fost publicate în prestigiosul International Journal of Cancer, tehnologia poate identifica prezența virusului HPV cu o precizie mai mare decât testul citologic tradițional. Screeningul tradiţional prin examenul citologic Papanicolau are sensibilitate mult mai scăzută în a depista leziunile precanceroase de grad înalt şi cancerul de col uterin faţă de screeningul cu ADN HPV.

„Noi, femeile, vrem să le facem pe toate cât mai bine: familie, copii, carieră, relație, prieteni, dezvoltare personală. De multe ori atenția noastră se concentrează mai mult asupra celor dragi și mai puțin asupra noastră. Este bine să punem pe primul plan sănătatea proprie, fizică și emoțională, pentru a le putea face pe toate celelalte. Controalele medicale periodice ar trebui să reprezinte o prioritate. Easy HPV Test este o măsură suplimentară de prevenție care are marele avantaj de a fi discret și confortabil, foarte bine adaptat stilului nostru de viață. Mai bine test decât stres!” – a declarat actrița Laura Cosoi, atragând atenția asupra importanței prevenției și a controalelor medicale periodice.

Laura Cosoi - Actriță
Laura Cosoi – Actriță

Despre infecțiile HPV

 • Sunt cele mai frecvente boli transmise pe cale sexuală, 50-80% dintre femeile active sexual infectându-se cu HPV la un moment dat. Riscul apare la debutul activității sexuale și se menține pe tot parcursul vieții sexuale.
 • Tipurile oncogene de HPV au fost identificate la 50-75% dintre femeile infectate cu HPV. Unele femei ramân purtătoare permanente ale infecției virale cu tipuri HPV oncogenice și prezintă astfel riscul de progresie către cancere ale colului uterin, vulvei, vaginului și canalului anal.
 • HPV pot produce și cancere cu alte localizări, cum ar fi cele din sfera ORL.
 • Dintr-un total estimat de 12.7 milioane cancere noi, atât la femei cât şi la bărbaţi, la nivel mondial, în fiecare an, 5% pot fi atribuite infecției cu HPV. Anual, cancerele asociate infectiei HPV reprezintă 9% din toate formele de cancer nou diagnosticate la femei la nivel mondial şi 14% la femeile din ţările în curs de dezvoltare.
 • Infecția cu HPV poate fi ușor dobândită prin contact direct cutaneo-mucos în regiunea genital, însă contactul sexual complet nu este absolut necesar pentru transmiterea infecției.
 • Utilizarea prezervativelor reduc riscul infectiei cu HPV, dar nu protejeaza complet.
 • Desi prevalența noilor infecții scade cu înaintarea în vârstă, riscul persistenței infecției crește, iar infecții cu noi tipuri HPV pot fi dobândite la orice vârstă.

Ce știu româncele despre cancerul de col uterin?

Conform unui studiu GFK din septembrie 2016, de tip Omnibus, realizat pe un eșantion reprezentativ de 515 femei cu vârsta de peste 18 ani, din mediul rural și urban:

 • 86% dintre românce au auzit de cancerul de col uterin, dar mai bine de jumătate dintre acestea nu asociază această boală cu infecția persistentă cu virusul HPV;
 • 1 din 10 femei consideră falsă informația potrivit căreia cancerul de col uterin este provocat de această infecție;
 • 68% dintre românce nu au auzit de infecția cu virusul HPV;
 • Jumate dintre femeile care au auzit de virusul HPV nu știu sau nu cred că atât femeile cât și bărbații pot fi purtători ai virusului;
 • Doar 1 din 5 românce află de la medicul de familie sau de la ginecolog despre această afecțiune;
 • 7 din 10 femei românce nu și-au făcut în ultimii 3 ani niciun test pentru depistarea leziunilor precanceroase sau pentru depistarea HPV (nici testul Babeș-Papanicolau nici testul HPV-ADN);
 • Doar 23% dintre românce și-au făcut în ultimii 3 ani testul Pap, iar 5% și-au făcut ambele teste.

Datorită vaccinării HPV și a metodelor îmbunătățite de screening, Australia este prima țară din lume care ar putea să elimine cancerul cervical. Același obiectiv a fost stabilit și de către Canada, iar Marea Britanie își propune să înjumătățească incidența bolii până în anul 2050.

Citește și: