STUDIU. Administrarea vaccinului Gardasil înaintea vârstei de 17 ani conduce la o scădere de 88% a riscului de cancer de col uterin

  • Health literacy



Conform unui studiu realizat de oamenii de știință de la Insitutul Karolinska din Suedia, administrarea vaccinului Gardasil înaintea vârstei de 17 ani conduce la o scădere de 88% a riscului de cancer de col uterin, în comparație cu persoanele care nu s-au vaccinat niciodată.

Mai mult decât atât, vaccinarea înaintea vârstei de 17 ani se asociază cu o scădere mai pronunțată a riscului de a dezvolta cancer de col uterin, comparativ cu cazul în care femeile se vaccinează după această vârstă.

abonare

Acest studiu este primul care să demonstreze că administrarea celor patru doze de Gardasil nu sunt eficiente numai împotriva infecției cu HPV, a leziunilor precanceroase sau a negilor genitali, ci și împotriva cancerului de col uterin invaziv.

Gardasil prevenție cancer col uterin
Rezultatele studiului au arătat că din aproximativ 1,7 milioane de femei care au fost vaccinate înaintea vârstei de 17 ani, au avut un risc de a dezvolta cancer cervical scăzut cu 88%, în timp ce riscul celor vaccinate între 17 și 30 de ani a fost de 53%. Sursă imagine: Freepik.com

Cancerul de col uterin afectează anual aproximativ de 530.000 femei, dintre care 250.000 mor în fiecare an. Lucrarea cercetătorilor de la Insitutul Karolinska subliniază importanța programelor de screening și vaccinare împotriva HPV în rândul tinerilor și adolescenților.

„Este pentru prima data când, la nivel populațional, putem demonstra că vaccinarea împotriva infecției cu HPV are un caracter protectiv nu numai împotriva modificărilor celulare care pot fi precursori pentru cancerul de col uterin, ci și împotriva cancerului de col uterin invaziv în sine” – afirmă Jiayao Lei, om de știință în cadrul departamentului de Biostatistică și Epidemiologie Medicală, la Institutul Karolinska.

Desfășurarea studiului

Studiul care a fost publicat și în The New England Journal of Medicine, a utilizat numeroase registre de sănătate și demografice ale persoanelor de sex feminin din Suedia, în scopul corelării incidenței cancerului de col uterin cu administrarea vaccinului.

Datele analizat au inclus peste 1,5 milioane de fete și femei din Suedia, cu vârsta cuprinsă între 10 și 30 de ani, vaccinate sau nevaccinate în perioada anilor 2006-2017. Vaccinul tetravalent Gardasil, aprobat în Suedia în 2006, a fost exclusiv utilizat pe toată perioada studiului. Participanții erau considerați vaccinați dacă primiseră cel puțin o doză din cele patru ale vaccinului.

„Lucrarea de față asigură dovezi ale prevenției actuale a cancerului de col uterin. Studiul arată faptul că vaccinul tetravalent asigură prevenția transmiterii sexuale a infecției cu HPV, reducând astfel incidența cancerului cervical în rândul femeilor tinere cu vârsta sub 30 de ani ” – afirmă investigatorul principal al studiului Dr. Diane Harper, expert HPV și profesor în cadrul Departamentului Medicinei de Familie și Obstetrică și Ginecologie, din Universitatea Michigan, Michigan.

Mai mult de jumătate de milion dintre participantele la studiu au primit cel puțin o doză de Gardasil, 80% dintre ele primind vaccinul înainte de vârsta de 17 ani și aproximativ 85% fiind vaccinate cu două sau mai multe doze. Pe parcursul perioadei de studiu, 538 dintre femeile nevaccinate au fost diagnosticate cu cancer de col uterin, comparativ cu doar 19 femei vaccinate.

Rezultatele studiului au arătat că din aproximativ 1,7 milioane de femei care au fost vaccinate înaintea vârstei de 17 ani, au avut un risc de a dezvolta cancer cervical scăzut cu 88%, în timp ce riscul celor vaccinate între 17 și 30 de ani a fost de 53%.

În urmă cu un an, România înregistra cea mai mare mortalitate asociată cancerului de col uterin din Uniunea Europeană. În fiecare an în țara noastră 3308 femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar peste 1700 femei pierd lupta cu boala.

De mult timp experții în domeniu afirmă faptul că implementând programe de screening și de vaccinare împotriva infecției cu HPV, cancerul de col uterin ar putea fi eliminat complet în rândul populațiilor la risc.

Citește și: