#EADV2018. Vaccinarea anti-HPV trebuie să fie o prioritate, atât pentru fete, cât și pentru băieți

  • Health literacy



Infecțiile genitale HPV sunt cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală, de origine virală. Infecția cu HPV cauzează verucile genitale externe, iar unele tipuri de HPV sunt puternic asociate cu cancerul sau leziunile precanceroase. Tipurile de cancer induse de HPV sunt în majoritate, dar nu numai, cele ale regiunii anal-genitale, cum ar fi cancerul cervical, anal, vulvar, penian, dar sunt incluse și cancerele gurii și gâtului.

Verucile genitale externe pot fi prevenite în mod eficient prin administrarea vaccinurilor 4-valent (4v) sau 9-valent (9v) care protejează împotriva variantelor HPV 6, 11, 16, 18 (4v) și 31, 33, 45, 52, 58 (9v), acestea reprezentând tulpinile care cauzează cel mai frecvent verucile și cancerele.

abonare

Vaccinul anti-HPV s-a dovedit a fi cu până la 100% eficient în prevenirea verucilor genitale externe. După introducerea vaccinului 4v în Australia, un studiu de 4 ani a arătat o reducere cu 59% a prevalenței verucilor genitale externe. O nouă meta-analiză publicată în mai 2018, a examinat dovezi de la peste 70 000 de femei. Aceasta a arătat că există “dovezi de înaltă certitudine că vaccinurile anti-HPV protejează împotriva precancerului cervical la fete adolescente și la femei tinere cu vârste cuprinse între 15 și 26 de ani. Efectul este mai mare pentru leziunile asociate cu HPV16/18 decât pentru alte leziuni, indiferent de tipul de HPV”. Mai mult, studiul nu a identificat un risc crescut de efecte adverse grave.

Cancerul de col uterin este cea mai comună formă de cancer asociată cu HPV. Potrivit OMS (Organizația Mondială a Sănătății), au existat aproximativ 529.000 de cazuri noi și 274 de decese cauzate de cancerul de col uterin, în 2008.

“Vaccinarea fetelor este considerată ca fiind o prioritate, ca parte a eforturilor depline de prevenire și control al cancerului de col uterin” – OMS.

Eficacitatea vaccinării anti-HPV a fost dovedită nu numai pentru femei și fete, ci și pentru bărbați și băieți. De asemenea, s-a constatat că bărbații sunt infectați la fel de frecvent cu HPV ca și femeile, ceea ce provoacă, la rândul lor, diverse tipuri de cancer la bărbați (penian, anal și orofaringian). Nu există, așadar, nici un motiv medical pentru excluderea băieților din programele de vaccinare anti-HPV. Având în vedere faptul că limitarea vaccinării împotriva HPV la un singur sex face mult mai dificilă obținerea imunității generale, este recomandată și vaccinarea băieților și bărbaților. Pentru băieți și fete deopotrivă, se recomandă vaccinarea anti-HPV la adolescență, la vârsta de 9-14 ani.

Nivelurile de participare la programele de vaccinare sunt totuși prea scăzute în multe țări europene. În Germania, de exemplu, doar 40% dintre fete și foarte puțini băieți sunt vaccinați. Potrivit Prof. Harald zur Hausen, pionierul vaccinării anti-HPV și câștigător al premiului Nobel pentru medicină, 85% dintre băieți ar trebui să fie vaccinați pentru a rupe lanțul de infecții cu HPV.

Vaccinurile anti-HPV s-au dovedit a fi sigure și eficiente. Cele mai multe sisteme de sănătate europene oferă și vaccinarea fără coplată. Deci, de ce rata vaccinării anti-HPV este atât de scăzută? Prof. Mihael Skerlev, Croația, președinte al EADV pentru infecția cu HPV, precum și Prof. Gerd Gross, Germania și Prof. Arne Wikström, Suedia, în numele întregii echipe, atribuie rata scăzută a vaccinării unei lipse de informare în cadrul populației:

„Oamenii nu sunt suficient de informați cu privire la beneficiile aduse de vaccinare. Autoritățile de sănătate nu par să fi realizat economiile pe care le poate produce vaccinarea pentru sistemele de sănătate, chiar și economiile directe și imediate ale costurilor, dincolo de prevenirea cancerului, pur și simplu ca rezultat al unei scăderi a incidenței verucilor genitale externe. Acest lucru ar duce la o reducere masivă a volumului de lucru clinic și economii imense”.

Citește și: