Medicina personalizată este aici

  • Altfel despre Cancer



Da, în România. Și la cel mai înalt nivel de sofisticare și de personalizare. Primii pacienți adulți și copii au fost tratați cu succes la Institutul Clinic Fundeni cu terapia celulară CAR-T, care reprezintă cel mai înalt nivel de personalizare a unui tratament disponibil acum.

Terapiile CAR-T s-au administrat în anumite forme severe, pentru care nu existau alte soluții de tratament, de leucemie (la copil) si limfom (la adult).

abonare

Terapiile CAR-T nu seamănă deloc cu ceea ce știm noi că sunt medicamentele, pentru că lucrează “cu materialul clientului”: celule T ale persoanei cu cancer sunt extrase din organism, modificate genetic într-un laborator specializat din afara țării, după care sunt transportate înapoi la spital și administrate în infuzie unică respectivei persoane.

Ratele de succes sunt remarcabile, iar în multe cazuri, supraviețuirea mai mare de 10 ani (cazul lui Emily, primul copil astfel tratat, în primul studiu clinic din SUA) ne duce cu gândul la vindecarea unor forme de cancer altfel letale pe termen scurt.

Sună SF, dar se întâmplă de câteva săptămâni în România, sub coordonarea doamnelor profesor Anca Coliță și Alina Daniela Tănase, care merită toate aplauzele noastre.

Terapiile CAR-T sunt considerate cele mai sofisticate terapii, fiind în același timp terapii celulare (folosesc celule ale sistemului imun), genice (presupun modificarea genetică) și imunoterapii (activează sistemul imun, care reîncepe să lupte eficient împotriva cancerului).


Dr. Marius Geantă
Despre oameni, viață, știință și inovație.

Mă puteți urmări și pe:

Citește și: