INTERVIU. Prof. Dr. Tudor Ciuleanu, despre cele mai importante noutăți în cancerul pulmonar de la ASCO și ESMO 2020 – PARTEA II: testarea comprehensivă genomică și tratamentul cu anticorpi bispecifici

  • Medicina personalizată
  • Oncologie



Dr. Bianca Cucoș, editor Raportuldegardă.ro și medic rezident genetică medicală, a discutat cu Prof. Dr. Tudor Ciuleanu, medic oncolog, Institutul Oncologic din Cluj-Napoca despre ultimele noutăți prezentate în cadrul ASCO și ESMO 2020, evenimentele de referință în domeniul oncologic:

„Da, chiar cred că este indispensabil să fie făcută (testarea comprehensivă genomică) în viitorul foarte apropiat. Cred că de mâine ar trebui. Cel puțin un centru la nivel național unde să poată fi trimise probele pentru această testare, pentru că timpul e foarte important pentru pacient. Dacă noi trimitem pentru testare secvențială, riscăm să pierdem pacientul, pentru că fiecare testare durează în cel mai bun caz o săptămână, dar cel mai frecvent durează două, cu dusul-întorsul blocului. Și atunci, se ajunge la 2-3 luni, pentru a testa toate aceste modificări”.

„Sigur, dacă bolnavii noștri n-ar avea cancer, din punct de vedere academic putem să le testăm secvențial în ordinea logică a mutației etc., dar practic, noi pierdem pacienții așa sau ajungem să le facem dubletul de platină, care se făcea acum 10-15 ani când nu era altceva așteptând aceste mutații, ceea ce reduce din șansele lor, evident.

abonare

(…) Cred că singurul drum având atâtea molecule înregistrate este această testare comprehensivă și ar trebui făcută deja de acum – poate n-avem noi încă medicamentul MET, dar îl vom avea probabil la anul sau peste doi ani maxim. Sau anti-RET sau mai știu eu ce alte medicamente”

Ați urmărit a II-a parte a interviului cu Prof. Dr. Tudor Ciuleanu. Prima parte, aici.

Citește și: