INTERVIU. Prof. Dr. Tudor Ciuleanu, despre cele mai importante noutăți în cancerul pulmonar de la ASCO și ESMO 2020 – PARTEA I: tratamentele non-oncogene driven și oncogene driven

  • Oncologie



Dr. Bianca Cucoș, editor Raportuldegardă.ro și medic rezident genetică medicală, a discutat cu Prof. Dr. Tudor Ciuleanu, medic oncolog, Institutul Oncologic din Cluj-Napoca despre ultimele noutăți prezentate în cadrul ASCO și ESMO 2020, evenimentele de referință în domeniul oncologic:

„În cancerele non-microcelulare sunt cele două capitole deja devenite tradiționale acum, cele care sunt non-oncogene driven și oncogene driven, deci au mutații driver, care le caracterizează.

În prima categorie, de câțiva ani buni, de vreo 5 ani, discuția se poartă în special în jurul imunoterapiei cu inhibitori de puncte de control imun, iar anul acesta au fost iarăși câteva lucrări interesante: a fost o ofensivă a dubletului, a combinației nivolumab+ipilimumab, care este o premieră în imunoterapie, este practic prima combinație care a fost autorizată în diferite localizări (…). În cancerul pulmonar a fost o premieră, nivolumab+ipilimumab s-a dovedit superior în studiul CheckMate227, în linia întâi, față de dubletul de platină, deci o variantă complet fără chimioterapie, pentru a începe tratamentul pacienților non-oncogene driven. Sigur că este o viziune nouă, pot să păstrez chimioterapia pentru mai târziu. Din păcate, acest dublet nu o să fie autorizat în Europa, n-a fost solicitată această autorizare (…)”.

abonare