Site icon Raportul de gardă

STUDIU. Prezenţa defectelor cardiace congenitale se asociază cu riscul crescut de cancer, atât pentru copil, cât şi pentru mamă

Diagnosticul de defecte cardiace congenitale la naștere se asociază cu riscul ridicat de cancer, atât pentru copii, cât și pentru mamele acestora, conform unui studiu publicat în Circulation. Aceste noi rezultate indică importanța monitorizării aprofundate de-a lungul vieţii a copiilor care se nasc cu defecte congenitale cardiace, întrucât riscurile asociate sunt ar putea fi mai complexe decât era cunoscut până în prezent. 

Noul studiu nu indică factorii care ar putea media această asociere. Potențiale mecanisme includ predispoziția genetică, precum variante genetice care ar putea fi asociate atât cu riscul de cancer, cât și cu cel de defecte congenitale cardiace. Totodată, riscul de cancer ar putea fi mediat de stres, întrucât mamele care au copii cu probleme de sănătate pot prezenta niveluri mai crescute de stres, ceea ce contribuie la dezvoltarea afecțiunilor maligne. 

Principalele concluzii:

Sursa: Freepik

Defectele cardiace prezente la naștere pot fi reprezentate de modificări structurale, pentru comunicări anormale între camerele cordului, sau de malformații foarte severe, precum absența camerelor cardiace sau a valvelor. Deși progresele medicale din ultimii ani au crescut supraviețuirea copiilor cu defecte cardiace, noile rezultate arată că riscurile acestor pacienți sunt mai complexe decât malformația în sine. 

În cadrul studiului, au fost analizate datele pentru peste 3,5 milioane de nașteri din cadrul bazei de date a serviciilor naționale de asigurări de sănătate din Coreea, din perioada 2005-2019. Au fost urmărită stabilirea diagnosticului de cancer pe o perioadă medie de 10 ani, atât pentru copii, cât și pentru mame. Dintre nașterile evaluate, aproximativ jumătate au fost reprezentate de bebeluși de sex masculin și jumătate de sex feminin. Peste 72.000 de nou-născuți în viața au prezentat defecte congenitale cardiace. Au fost excluse din analiza mamele care au prezentat afecțiuni maligne în istoric (aproape 20.000). 

Au fost luate în considerare doar diagnosticele de cancer pentru care codul ICD-10 (International Classification of Diseases 10th Revision) a fost înregistrat de minim 3 ori pe parcursul unui an în documentele medicale sau dacă a condus la minim o spitalizare a pacientului. Analiza a avut loc în 2024.

Citeşte şi:

Exit mobile version