STUDIU. Supraviețuitorii de cancer au un risc cu 40% mai ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare decât persoanele fără un diagnostic oncologic în antecedente

  • Cardiologie
  • OncologiePe măsură ce inovațiile medicale și-au făcut loc în practica clinică, ratele de supraviețuire de termen lung și remisiune completă sunt mai ridicate ca niciodată, iar persoanele care au supraviețuit unui diagnostic de cancer devin o populație din ce în ce mai numeroasă. Au, însă, nevoi specifice. Peste 18,1 milioane de supraviețuitori ai cancerului trăiesc în prezent în Statele Unite, reprezentând aproximativ 5,4% din populație. Se estimează că numărul va crește la 22,5 milioane până în 2032. În Europa, numărul este estimat actual la 12 milioane, dintre care 300 de mii sunt copii.

Deoarece supraviețuitorii de cancer, indiferent de vârstă, trăiesc mai mult, ei se confruntă cu multiple probleme de sănătate care se extind dincolo de diagnosticul inițial de cancer, inclusiv efecte adverse ale tratamentului oncologic (de exemplu, leziuni cardiovasculare asociate cu radioterapiile, intervențiile chirurgicale sau curele chimioterapice primite) și schimbări psihosociale sau ale stilului de viață (de exemplu, stres, oboseală, intoleranță la efort, creștere în greutate), care cresc riscul de boli cardiovasculare mai mult decât la o persoană care nu a avut un diagnostic oncologic la un moment dat în viață.

abonare

De-a lungul timpului s-au acumulat tot mai multe dovezi obiective care arată că bolile cardiovasculare (BCV) și cancerul împărtășesc multipli factori de risc comuni (obezitatea, fumatul, diabetul, hipertensiunea arterială etc.), precum și anumite mecanisme patologice, precum inflamația, care pot contribui și mai mult la apariția afecțiunilor cardiovasculare.

Recent, o nouă analiză s-a adăugat la dovezi și întărește legătura dintre cancer și bolile cardiovasculare – adulții care au supraviețuit cancerului au un risc cu 42% mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare decât cei fără un diagnostic de cancer în antecedente. Rezultatele au fost publicate de experții Johns Hopkins Medicine în revista științifică a Colegiului American de Cardiologie și se bazează pe datele observaționale din studiul ARIC (Atherosclerosis Risk in Communities), derulat de Institutul Național de Sănătate din Statele Unite (NIH).

Riscul de infarct miocardic a fost mai crescut cu 52% în rândul persoanelor cu un diagnostic de cancer în antecedente, urmat de un risc cu 22% mai mare pentru accident vascular cerebral (AVC). Peste 12 mii de participanți au fost urmăriți pe o perioadă de peste 30 de ani. Dintre aceștia, peste 3.200 au primit un diagnostic de cancer la un moment dat în viață.

Leucemiile și limfoamele, alături de cancerele pulmonare, de sân și colorectal au fost asociate semnificativ cu un risc mai mare de BCV. Aceste observații sunt susținute de efectele anumitor terapii oncologice. De exemplu, pacienții cu leucemie și limfom primesc adesea antracicline – o terapie cu un grad ridicat de cardiotoxicitate.

„S-ar putea ca antraciclinele să contribuie la riscul pe termen lung de insuficiență cardiacă la această populație. Sau poate motivul este legat de radiația toracică, acolo unde inima se află în câmpul de radiație? Singurul grup de pacienți cu cancer care a înregistrat cel mai scăzut risc de boli cardiovasculare a fost cel care a inclus pacienții cu cancer de prostată”, a comentat Roberta Florido, Profesor și Director al Departamentului de cardio-oncologie la Universitatea Johns Hopkins, pentru website-ul specializat, Inside Precision Medicine.

Conform experților în cardio-oncologie din cadrul ACC care au comentat datele, rezultatele detaliate sugerează că modificarea factorilor de risc cardiovascular ar putea să nu fie suficientă pentru a reduce complet riscul în exces de boli cardiovasculare în rândul supraviețuitorilor de cancer. Sunt necesare studii adiționale pentru a identifica factorii care explică în totalitate relația sau alte mecanisme comune ale bolii, astfel încât să poată fi dezvoltate strategii de prevenție eficiente pentru îmbunătățirea sănătății cardiovasculare pe termen lung.

Mai mult, rezultatele studiului actual nu pot fi generalizate pentru supraviețuitorii contemporani ai cancerului, având în vedere peisajul în evoluție rapidă a tratamentului oncologic și introducerea a multiple noi terapii, despre care se cunoaște că au un risc cardiovascular suplimentar (de exemplu, terapiile țintite cu inhibitori ai punctelor de control sau inhibitori de kinază), care nu erau disponibile pentru utilizarea de rutină în perioada de studiu.

Citește și: