#ASCO22. Mortalitatea asociată cancerului de sân a scăzut semnificativ în ultimele două decenii datorită terapiilor inovatoare și programelor de screening

  • Altfel despre Cancer



Mortalitatea asociată cancerului de sân a scăzut în ultimii 20 de ani, datorită măsurilor de screening şi noilor terapii administrate atât în stadii precoce, cât și în fazele metastatice, conform unui studiu prezentat în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO, American Society of Clinical Oncology) din 2022. Analiza a indicat o supraviețuire crescută pentru toate subtipurile de cancer metastatic după anul 2000, însă a existat o variabilitate importantă, în funcție de tipul histologic. Studiul a analizat impactul măsurilor de screening şi administrării noilor terapii în funcţie de stadiul de boală şi de subtipul molecular asupra evoluţiei cazurilor de cancer mamar din Statele Unite, în perioada 2000-2017.

Progresele ştiinţifice au revoluţionat înţelegerea asupra oncogenezei, motiv pentru care astăzi cancerul nu mai este considerat o boală incurabilă, sinonimă cu evoluţia rapidă către deces, ci drept un spectru de afecţiuni caracterizate printr-o multitudine de modificări moleculare specifice, care se transpun diferit în ceea ce priveşte prognosticul, răspunsul la diverse tratamente şi evoluţia pacientului.

abonare

Această redefinire a conceptului de cancer şi înţelegere a mecanismelor moleculare implicate a permis dezvoltarea de terapii cât mai ţintite, în special pentru acele tumori care au o prevalenţă ridicată, precum cancerul de sân. Începând cu 1990, a început o etapă de dezvoltare accelerată de tratamente adresate cancerului mamar, astfel că în prezent este posibilă vindecarea bolii în stadiile incipiente, iar în etapa metastatică, terapiile disponibile pot să menţină sub control progresia şi să crescă supravieţuirea, totodată oferind o bună calitate a vieţii.

În cadrul studiului prezentat la ASCO, au fost utilizate 4 modele CISNET (Cancer Intervention and Surveillance Modeling Network), care au simulat mortalitatea asociată cancerului mamar în perioada 2000-2017, incluzând datele naţionale din Statele Unite cu privire la utilizarea mamografiei şi performanţa acestei metode de screening, eficacitatea și diseminarea terapiilor specifice în funcţie de statusul ER (estrogen receptor) și HER2 (human epidermal growth factor receptor 2), atât în stadiile precoce de boală (I-III), cât și avansate (stadiul IV sau recurențe la distanță), precum și mortalitatea care nu este asociată cancerului de sân.

Mortalitatea generală determinată de cancerul mamar între anii 2000-2017 a fost comparată cu mortalitatea estimată de către modelele utilizate, în contextul excluderii măsurilor de screening şi noilor terapii care au devenit disponibile pentru paciente în această perioadă de timp. Analiza a fost efectuată și în funcție de statusul receptorilor ER/HER2. A fost calculată reducerea mortalităţii datorată screeningului, terapiilor pentru stadiile precoce sau tratamentelor pentru stadiile metastatice. Aceste rezultate au fost comparate cu datele obținute din trei studii clinice care au investigat terapii pentru diverse subtipuri de cancer mamar metastatic.

Sursa foto: unsplash

Rezultatele studiului

Reducerea mortalității atribuită tratamentului în stadiu incipient a crescut de la 35,8% în 2000 la 48,2% în 2017, în timp ce proporția atribuită tratamentului în stadiul metastatic a scăzut de la 23,9% la 20,6%. Reducerea mortalității în stadiu precoce reflectă tranziția tratamentelor aprobate iniţial pentru boala metastatică către administrarea în fazele incipiente.

  • Pentru tipurile ER+ HER2+, a fost înregistrată o creştere importantă a supravieţuirii fără recidivă: de la 78,2% în 2000 la 90,9% în 2017;
  • Timpul de supraviețuire după diagnosticul în etapa metastatică a crescut, dublându-se de la 1,48 ani în 2000 la 2,80 ani în 2017;
  • Cea mai îndelungată supraviețuire a fost înregistrată pentru tumorile ER+ HER2+, de 4,08 ani în 2017, în timp ce supravieţuirea pentru tipurile ER- HER2- a fost cea mai scăzută.

În comparaţie cu estimările calculate de modelele CISNET, rezultatele pentru fiecare subtip de cancer de sân au fost următoarele:

  • Cea mai importantă scădere a mortalității datorate screeningului şi noilor terapii, de 71%, a fost înregistrată la pacientele cu cancer mamar ER+/HER2+;
  • Pentru cancerul de sân ER-/HER2+, mortalitatea a scăzut cu 61%;
  • La pacientele cu tumori ER+/HER2-, a fost calculată o reducere a mortalității de 59%;
  • Cancerul triplu negativ a fost asociat cu o scădere a mortalității de 40%.

Terapiile administrate după metastazare au determinat o scădere generală a mortalității de 19%. În ceea ce priveşte supravieţuirea mediană a pacientelor cu recurenţe metastatice în funcţie de subtipul tumoral, au fost calculate următoarele rezultate:

  • Supravieţuirea mediană pentru cancerul mamar ER+/HER2- a crescut de la 2 ani la 3,5 ani;
  • În cazurile de cancer mamar triplu negativ, supravieţuirea mediană a crescut de la 1,2 la 1,8 ani;
  • Supraviețuirea mediană a pacientelor cu recurențe metastatice ER+/HER2+ a crescut de la 2,3 ani la 4,8 ani;
  • Pentru tumorile ER-/HER2+, a fost calculată o creștere a supraviețuirii mediane de la 2,2 ani la 3,9 ani.

Modul în care a variat mortalitatea pe parcursul anilor a depins de momentele în care au fost obţinute aprobările pentru utilizarea în clinică a terapiilor pentru stadiile metastatice și de tranziția acestora către administrarea în stadiile de boală incipiente.

Alte noi terapii au demonstrat o eficacitate ridicată în cadrul studiilor clinice, însă au fost aprobate după perioada analizată în studiul prezentat în cadrul ASCO 2022, fiind de aşteptat ca aceste tratamente să scadă suplimentar mortalitatea asociată cancerului mamar. Exemple de astfel de terapii sunt sacituzumab govitecan, care se adresează cancerului de sân metastatic triplu negativ, și trastuzumab deruxtecan și tucatinib, pentru tumorile HER2+.

Deşi evoluţia terapiilor pentru cancer mamar este una remarcabilă, accesul la tratamente inovatoare nu este la fel de facil pentru toate pacientele care ar putea să beneficieze de pe urma utilizării acestor medicamente. În cadrul întâlnirii ASCO de anul acesta, a fost recunoscută importanţa inovaţiilor sociale, care ar trebui să însoţească progresele ştiinţifice. Pentru a promova accesul echitabil la inovaţiile din domeniul oncologiei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Societatea Americană de Oncologie Clinică au lansat un parteneriat, prin intermediul căruia va fi coordonată activitatea instituţiilor şi organizaţiilor cu expertiză în oncologie, în acelaşi timp cu strategiile naţionale pentru cancer la nivelul statelor membre OMS. Astfel, se urmăreşte acceletarea implementării iniţiativelor OMS cu privire la controlul cazurilor de cancer, ameliorând inegalităţile şi favorizând atingerea potenţialului maxim al noilor terapii care devin disponibile pentru pacienţi.

Citeşte şi: