#ASCO22. Conjugatele anticorp-medicament, rezultate cu impact clinic major în formele avansate de cancer de sân refractar la tratamentele standard

  • Acces la inovație



Metodele inovatoare de management al cancerului mamar au reprezentat un subiect important în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO 2022). Clasa terapeutică a anticorpilor monoclonali, conjugați cu chimioterapie (ADC, antibody-drug conjugates), ar putea reprezenta o schimbare de paradigmă în oncologie, în special în forme cu prognostic rezervat, precum cancerul mamar cu expresie scăzută a HER2 sau cancerul triplu-negativ.

Trastuzumab – Deruxtecan dublează supraviețuirea fără progresia bolii în cancerul de sân avansat HR+, cu expresie redusă HER2 (low-HER2)

Trastuzumab deruxtecan a crescut semnificativ și supraviețuirea globală pentru pacientele cu cancer metastatic și expresie scăzută a receptorului HER2, independent de statusul receptorului hormonal. Noile rezultate din studiul DESTINY Breast04 au implicații clinice majore deoarece conduc la definirea unei categorii distincte de pacienți cu cancer de sân metastatic (HER2 low) , pentru care va putea fi disponibilă o terapie de nouă generație din categoria ADC.

abonare

Studiul DESTINY-Breast04, randomizat, de fază III, a inclus 557 de paciente, cu cancer mamar metastatic, ale căror tumori aveau o expresie redusă a geneiHER2  (HER2-low). Acestea au primit fie Trastuzumab-deruxtecan, fie chimioterapie, la alegerea medicului curant (capecitabină, eribulin, gemcitabină, paclitaxel, nab-paclitaxel). După o urmărire mediană de 18,4 luni, rezultatele au relevat avantajele trastuzumab-deruxtecan:

  • Durata mediană de supraviețuire fără progresia bolii a fost de 9,9 luni în grupul de studiu, și de 5,1 luni în grupul de control;
  • Riscul de progresie tumorală a fost cu 50% mai mic în urma tratamentului cu trastuzumab-deruxtecan;
  • Supraviețuirea globală a fost de 23,4 luni în grupul de studiu și 16,8 luni în grupul de control;
  • Riscul de deces a fost scăzut cu 36% la pacientele care au primit trastuzumab-deruxtecan.

În ceea ce privește profilul de siguranță, s-au raportat efecte adverse severe, de grad III sau mai mult, la 52,6% dintre pacienții din grupul de studiu și 67,4% dintre cei din grupul de control. În plus, printre reacțiile adverse ale tratamentului studiat s-a numărat și o proporție mai ridicată de cazuri de pneumonită și boală pulmonară interstițială.

Aceste date susțin eficiența acestui conjugat anticorp-chimioterapic, chiar împotriva tumorilor cu o expresie scăzută a HER2 – care în mod normal nu ar beneficia de tratamentul cu trastuzumab. Dr. Shanu Modi, care a prezentat rezultatele studiului în cadrul ASCO 2022, a propus o explicație pentru eficiența conjugatului în această populație:

“Odată ce trastuzumab se leagă de moleculele HER2, deruxtecan este activat și poate acționa asupra celulelor tumorale învecinate, chiar dacă acestea nu prezintă HER2 la suprafață. Având în vedere că expresia HER2 este foarte neomogenă în micromediul tumoral, această interacțiune între cele două molecule contribuie la eficiența conjugatului.”

Mai multe studii sunt în desfășurare, care își propun să identifice nivelul exact de expresie tumorală a HER2 care să permită alegerea pacienților potriviți.

ASCO 2022 Cnacer mamar conjugat anticorp - chimioterapie
Dr. Shanu Modi a prezentat rezultatele trastuzumab – deruxtecan, la pacientele cu cancer mamar cu expresie scăzută a HER2, în cadrul ASCO 2022, care a avut loc în format fizic în Chicago, Statele Unite ale Americii. Sursa foto ASCO/Scott Morgan 2022

Sacituzumab Govitecan crește supraviețuirea fără progresia bolii în cancerul de sân HR+/HER2-, rezistent la terapia endocrină

Studiul randomizat, de fază III TROPiCS-02 a inclus 272 de paciente cu cancer mamar avansat local sau metastatic HR+/HER2- care au primit sacituzumab-govitecan, și 271 de paciente care primit chimioterapie, la alegerea medicului curant (capecitabină, eribulin, gemcitabină, vinorelbină). Toate pacientele aveau în antecedente numeroase alte linii de tratament (3 regimuri chimioterapice în medie, împreună cu hormonoterapie sau inhibitori CDK4/6). Rezultatele au indicat un răspuns favorabil la sacituzumab-govitecan:

  • Supraviețuirea fără progresie tumorală a fost de 5,5 luni în grupul de studiu și de 4 luni în grupul de control;
  • Riscul de progresie tumorală a fost cu 34% mai mic în grupul de studiu;
  • După un an de tratament, 21% dintre pacienții din grupul de studiu nu au înregistrat progresie tumorală, față de 7% dintre cei din grupul de control;
  • Supraviețuirea globală a fost similară între cele două grupuri, fără diferențe semnificative statistic, însă urmărirea pacienților continuă și va conduce la noi date în viitor;
  • Rata de răspuns și rata beneficiului terapeutic au fost superioare în urma administrării sacituzumab-govitecan.

Cele mai frecvente reacții adverse înregistrate în grupul de studiu au fost neutropenia (51% dintre paciente) și manifestările diareice (10%). 74% dintre membrii grupului de studiu, față de 60% dintre cei ai grupului de control, au avut reacții adverse severe, de grad III sau mai mult. Aceste rezultate sunt similare cu cele din studiile anterioare care au implicat sacituzumab-govitecan.

Date legate de supraviețuirea globală și calitatea vieții vor facilita alegerea pacienților potriviți, care au cele mai mari șanse de a beneficia de sacituzumab-govitecan.

Despre conjugatele anticorp-chimioterapie

Trastuzumab-deruxtecan este aprobat în Uniunea Europeană de la începutul anului 2021, și poate fi utilizat împotriva tumorilor mamare metastatice, cu o expresie puternică a proteinei HER2, la paciente care au mai primit cel puțin două terapii antiHER2 în antecedente. Cele două componente au moduri de acțiune diferite: anticorpul trastuzumab țintește proteina HER2, stimulând recunoașterea imunitară a celulelor tumorale care o exprimă. În plus, atașarea trastuzumab de HER2 activează activitatea terapeutică a deruxtecan, conjugatul său. Acest chimioterapic acționează prin inhibarea topoizomerazei I, o enzimă esențială în copierea ADN-ului și, implicit, multiplicarea celulelor tumorale.

Sacituzumab govitecan este aprobat în Uniunea Europeană de la finalul anului 2021. Poate fi recomandat pacienților cu cancer mamar metastatic sau avansat local, triplu negativ, dacă aceștia au mai fost tratați cu cel puțin două linii de tratament sistemic. Govitecan este tot un chimioterapic din clasa inhibitorilor de topoizomerază, iar sacituzumab este un anticorp monoclonal care recunoaște proteina de suprafață Trop-2. Fiecare anticorp transportă mai multe molecule de govitecan în interiorul tumorii, iar legarea de proteina transmembranară permite activitatea de inhibare a multiplicării celulare.

Despre cancerul mamar

Abordarea eficientă a cancerului mamar reprezintă o prioritate atât la nivel medical, cât și la nivel social, având în vedere că este cea mai frecventă formă de cancer invaziv la femei – mai exact, este diagnosticat la 14% dintre acestea la nivel mondial.

Inovațiile în screening și tratament au ameliorat în mod important speranța de viață a pacientelor – însă există câteva forme de cancer mamar cu prognostic rezervat sau cu opțiuni terapeutice limitate. HER2 (receptorul 2 al factorului de creștere epidermic) este în general un factor de prognostic negativ, care denotă o tumoră agresivă, însă dezvoltarea de terapii țintite a ameliorat semnificativ prognosticul acestei forme maligne. Tumorile care exprimă HER2, însă într-o proporție redusă, nu răspund la tratamentul anti HER2, însă sunt un candidat promițător pentru conjugatele anticorp-chimioterapie.

Cancerul mamar triplu negativ (lipsit de receptori hormonali sau proteina de suprafață HER2) este de asemenea o formă agresivă, care nu beneficiază de hormonoterapie sau anticorpi anti HER2. În ciuda răspunsului precoce bun la chimioterapie, rata de recurență, metastazare și deces este ridicată.

Citește și: