Raport American Cancer Society: Mortalitatea prin cancer a scăzut cu aproape 30% în ultimii 26 de ani. Cel mai mare impact l-a avut progresul în controlul cancerului pulmonar

  • Health literacy



Ratele de mortalitate prin cancer au scăzut cu aproape 30%, de la începutul anilor ‘90 până în 2017, în Statele Unite ale Americii. Din 2016 în 2017, rata mortalității a scăzut cu 2,2%, un record în statisticile naționale de după 1930. Cea mai importantă contribuție o are progresul în controlul cancerului pulmonar. Pacienții cu melanom supraviețuiesc, de asemenea, mai mult datorită terapiilor țintite și imunoterapiilor care au apărut în ultimii 9 ani.

Rezultatele provin din raportul anual realizat de American Cancer Society și au fost publicate în CA: A Cancer Journal for Clinicians.

abonare

Obezitatea devine o problemă importantă de sănătate publică iar acest fenomen se reflectă și în statisticile din raport – rata apariției cancerelor asociate obezității este în creștere. Aici sunt incluse neoplasmele hepatice, de pancreas, cancerul endometrial, cancerul de sân la femeile în postmenopauză și cancerul colorectal la pacienții cu vârste mai mici de 55 de ani.

„Ceea ce observăm astăzi legat de obezitate este similar cu problema tutunului, în anii ’90. Studiile au arătat că obezitatea, alimentația nesănătoasă și sedentarismul sunt asociate cu sindromul metabolic, cu anomalii hormonale și inflamație cronică, ceea ce explică legătura cu neoplasmele. Controlul acestor factori poate determina iar declinul incidenței și mortalității prin cancer.” – Dr. Timothy Rebbeck,  epidemiolog, Dana-Farber Cancer Institute

  • Cancerul pulmonar

Peste 2,9 milioane de decese prin cancer au fost evitate din 1991. Declinul ratelor de mortalitate de cauză oncologică a fost susținut în ultimii 26 de ani. Din 1991 rata mortalității prin cancer a scăzut cu 1,5% pe an, cu excepția valorii record din perioada 2016 – 2017. Dacă nu se ia în considerare mortalitatea prin cancer pulmonar, rata este de doar 1,4% între 2016 și 2017.

Dacă acum 10 ani ratele de supraviețuire ale pacienților cu stadii avansate de boală erau modeste, se cuantificau în luni de viață, astăzi durata de viața se măsoară în ani. Cele mai multe cazuri de cancer pulmonar sunt determinate de fumat. Îmbunătățirea ratelor de supraviețuire la pacienții cu cancer pulmonar se datorează intervențiilor pentru reducerea fumatului, metodelor noi de diagnostic, îmbunătățirea tehnicilor chirurgicale și tehnicilor de radioterapie. Stabilirea strategiei terapeutice în funcție de rezultatul testărilor moleculare are, de asemenea, o contribuție importantă.

Mortalitatea prin cancer pulmonar a scăzut cu 51% din 1990 la bărbați și cu 26%, din 2002 la femei, în mare parte datorită intervențiilor în ceea ce privește consumul de tutun. În ultimii ani, acest ritm este accelerat.

Grafic reprezentand ratele de mortalitate în SUA
2,9 milioane de decese prin cancer au fost evitate din 1991 până în 2017 datorită declinului susținut al ratelor de mortalitate prin cele mai frecvente 4 tipuri de cancere – pulmonar, colorectal, cancerul de sân și de prostată Sursa foto – American Cancer Society

Rata de supraviețuire la 5 ani pentru bolnavii de cancer pulmonar este de 19% ( 16% în cazul bărbaților și 23% în rândul femeilor). Doar 16% dintre cazuri sunt detectate într-un stadiu localizat, pentru care supraviețuirea la 5 ani este de 57%.

„Efectele fumatului încă sunt pronunțate în cazul generațiilor anilor ’60 și ’70. Pentru că există o perioadă mai lungă între expunere și diagnosticul bolii, persoanele care au renunțat la fumat pot dezvolta cancer mulți ani mai târziu. Aceste rate de mortalitate ar trebui să scadă, însă.”Dr. Otis Brawley, oncolog în cadrul John Hopkins University

Un studiu amplu realizat în SUA a arătat că screeningul folosind tomografia computerizată (low dose CT) a determinat reducerea mortalității prin cancer pulmonar cu 20%, comparativ cu realizarea radiografiilor standard la marii fumători. American Cancer Society recomandă screeningul anual pentru cancerul pulmonar pentru marii fumători, dar și pentru persoanele care au renunțat la fumat, dar care au un istoric îndelungat de fumat (cel puțin un pachet pe zi timp de 30 de ani), cu vârste cuprinse între 55 și 74 de ani, care au stare fizică bună și au primit consiliere, fiind informați asupra riscurilor și beneficiilor screeningului.

Ratele de mortalitate prin cancer au atins valori record în 1991, cu 215 decese la 100 000 de persoane, din cauza fumatului, care a atins la momentul respectiv proporții epidemice. În 2017, s-au înregistrat 152 de cazuri la 100 000 de persoane, datorită scăderii numărului de fumători, metodelor de detecție precoce și tratamentelor noi.

Reprezentare grafică statistici rata mortalitate în SUA în 2020
În ciuda îmbunătățirii controlului cancerului pulmonar, acest tip de neoplasm determină în continuare cele mai multe decese de cauză oncologică Sursa foto – American Cancer Society
  • Cancerul de sân, cancerul de prostată și cancerul colorectal

Cele mai frecvente 4 tipuri de cancere – cancerul de prostată, de sân, cancerul pulmonar și colorectal – sunt responsabile de cele mai multe decese și au influențat cel mai mult statisticile. Dacă pentru cancerul pulmonar ratele de supraviețuire sunt mult mai bune în ultimii ani, în cazul celorlalte tipuri menționate progresul nu este la fel de rapid.

– Mortalitatea prin cancer de sân a scăzut cu 40% din 1989 până în 2017;

Cu toate acestea, incidența cancerului de sân a crescut cu 0,3% pe an, din 2004 din cauza creșterii cazurilor de obezitate și scăderea fertilității.

– Mortalitatea prin cancerul de prostată a scăzut cu 52% din 1993 până în 2017;

– Mortalitatea prin cancer colorectal, la bărbați, a scăzut cu 53% din 1980 până în 2017 și cu 57%, la femei, din 1969 până în 2017.

Astăzi, în Europa, mortalitatea prin cancer pulmonar este echivalentă cu cea determinată de cancerele de sân, de colon și de prostată combinate. The Economist Intelligence Unit (EIU) a realizat o analiză la nivel european care compară modul în care este abordată problema cancerului pulmonar la nivelul diferitelor țări UE. Raportul a fost prezentat în cadrul Conferinței „Cancerul Pulmonar: Prioritate pentru Sistemul de Sănătate din România”, pe 17 octombrie la București. Dr. Mary Bussell, reprezentantul  EIU, a prezentat rezultatele raportului și recomandările pentru România:

https://www.facebook.com/raportuldegarda/videos/463889814236130/

  • Melanom

Cel mai mare declin al mortalității de cauză oncologică s-a înregistrat în cazul melanomului, datorită introducerii noilor terapii precum ipilimumab (imunoterapie) și vemurafenib (terapie țintită), în 2011. Rata generală de mortalitate prin melanom a scăzut cu 7% pe an în perioada 2013 – 2017, la persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani și cu 5-6% pentru persoanele cu vârste de peste 65 de ani. O schimbare majoră se observă în cazul pacienților vârstnici cu melanom, având în vedere ratele de mortalitate crescute din anii anii 2000, la persoanele de peste 65 de ani.

  • Cancerele hematologice

Noile tipuri de tratamente, cum ar fi terapiile țintite, au determinat schimbări importante și în controlul cancerelor hematologice. Rata de supraviețuire la 5 ani pentru leucemia mieloidă cronică (LMC) a crescut de la 22%, la mijlocul anilor ’70, la 70% pentru pacienții diagnosticați între 2009 și 2015. Mulți dintre pacienții tratați cu inhibitori de tirozin kinaze au astăzi o speranță de viață normală.

  • Cancerele la adolescenți și adulți tineri

O secțiune specială a raportului este dedicată pacienților tineri, cu vârste cuprinse între 15 și 39 de ani. În 2020 se așteaptă aproape 90 000 de noi cazuri de cancere diagnosticate și 9 270 de decese în rândul adolescenților și adulților tineri. Se acumulează dovezi științifice care indică tipuri diferite de neoplasme la această categorie de vârstă, din punct de vedere molecular, ceea ce sugerează necesitatea unor abordări particulare. Acești pacienți sunt frecvent diagnosticați într-un stadiu avansat de boală, formele sunt adesea agresive. Impactul pe termen lung este, de asemenea, important, deoarece apar probleme precum infertilitatea, afecțiunile cardiace și alte posibile tipuri de cancere.

Citește și