State of Lung Cancer: Supraviețuirea la 5 ani a pacienților cu cancer pulmonar a crescut cu 26% în ultimii 10 ani, în SUA

  • Health literacy



Supraviețuirea la 5 ani pentru pacienții cu cancer pulmonar a crescut cu 26% în ultimii 10 ani, conform raportului „State of Lung Cancer”, realizat de American Lung Association. Cu toate acestea, ratele de supraviețuire în cancerul pulmonar sunt dintre cele mai scăzute. La fiecare 3 minute și jumătate o persoană din SUA moare din cauza bolii. Pentru alte tipuri frecvente de neoplasme, supraviețuirea la 5 ani ajunge și la peste 90%.

Raportul „State of Lung Cancer” a analizat situația actuală, progresele înregistrate în ultimii ani dar și perspectivele pentru creșterea accesului la screening și tratamente inovatoare.

abonare

Rata de supraviețuire la 5 ani a ajuns la de 21,7%, cu 10 ani în urmă aceasta fiind de doar 17,2%. Raportul arată atât importanța programelor de screening, ce permit detectarea bolii într-un stadiu precoce în care poate fi vindecată, dar și progresele înregistrate în ceea ce privește opțiunile terapeutice.

Dacă boala este detectată într-un stadiu incipient 57,7% dintre pacienți ar supraviețui la 5 ani. Dacă pacientul prezintă metastaze la momentul diagnosticului, doar 6% supraviețuiesc la 5 ani.

În raport a fost analizat impactul bolii în fiecare stat, precum și oportunitățile pentru prevenție și un control mai bun al cancerului pulmonar. Screeningul utilizând tomografia computerizată (low-dose CT) a fost recomandat persoanelor la risc înalt din 2003, însă, doar 4,2% dintre cei care se calificau pentru screening au fost testați în 2018. Dacă toți pacienții la risc înalt ar putea fi incluși în programul de screening, aproape 48 000 de vieți ar fi salvate.

Pentru persoanele cu vârste între 55 și 80 de ani, cu un istoric de 30 de pachete/an, care încă fumează sau au renunțat în ultimii 15 ani, realizarea screeningului prin CT poate reduce mortalitatea prin cancer pulmonar cu până la 20%, datorită detectării bolii în stadii incipiente.

Autorii subliniază faptul că testarea precoce poate influența semnificativ supraviețuirea la 5 ani. Managementul cancerului pulmonar este diferit la nivelul statelor membre iar prin acest raport anual se atrage atenția asupra nevoilor neacoperite:

„Fiecare stat poate face eforturi mai mari în lupta împotriva cancerului pulmonar, cum ar fi realizarea screeningului în populația la risc, permiterea accesului egal al pacienților la tratamente noi, scăderea expunerii la radon și eliminarea consumului de tutun și a fumatului pasiv.”

În prezent, populația la risc înalt nu este testată, fie din cauza accesului deficitar la screening fie din cauza informării scăzute a populației atât în rândul pacienților cât și în cazul medicilor.

În 2019, 31 dintre programele Medicaid (un program federal destinat mai ales persoanelor cu venituri limitate) din SUA au acoperit costurile pentru screening. În statele în care screeningul a fost rambursat 4,8% dintre persoanele la risc înalt au fost testate, comparativ cu doar 2,6% în statele care nu rambursează screeningul. O altă problemă a fost faptul că 15,4% dintre pacienți nu au primit tratament după ce au fost diagnosticați cu cancer pulmonar.

American Lung Association recomandă ca toate programele Medicaid să ramburseze screeningul pentru cancerul pulmonar, având în vedere dovezile științifice care se acumulează în ghiduri în ultimul timp și care arată beneficiile testării pacienților la risc înalt.

Unul din patru decese prin cancer sunt cauzate de neoplasmul pulmonar, reprezentând principala cauză de mortalitate de cauză oncologică atât la femei cât și la bărbați. Doar 21.5% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt diagnosticate precoce, deși ratele de supraviețuire sunt de 5 ori mai mari.

„Nimeni nu ar trebui să își piardă viața din cauza cancerului pulmonar, doar pentru că nu a fost informat că se califică pentru screening sau pentru că nu a avut acces la tratament. Toate statele trebuie să transforme cancerul pulmonar într-o prioritate pentru sănătatea publică iar acest raport oferă soluții și oportunități pentru această problemă.”Harold Wimmer, președinte American Lung Association

Cancerul pulmonar are una dintre cele mai scăzute rate de supraviețuire la 5 ani pentru că nu este detectat într-un stadiu precoce, în care poate fi vindecat. În ultimii 10 ani rata apariției noilor cazuri de cancer pulmonar a scăzut cu 19% dar rămâne principala cauză de mortalitate prin cancer din SUA.

Redefinirea cancerului pulmonar

În prezent, cancerul pulmonar este considerat o singură entitate, clasificată în mai multe subtipuri histologice.

Clasificarea cancerului pulmonar
Cancerul pulmonar non-microcelular reprezintă aproape 85% dintre cazuri Sursa foto – Roche

În ultimii 10 ani s-au descoperit noi biomarkeri care permit schimbarea abordării în cazul acestui neoplasm. Noi metode de diagnostic au fost dezvoltate iar numărul terapiilor disponibile determină schimbări importante în practica medicală. Cancerul pulmonar ilustrează cel mai bine modul în care a evoluat medicina de precizie.

Conform datelor din proiectul de cercetare The Cancer Genome Atlas, există cel puțin 300 tipuri de cancere. Un anumit tip tumoral poate avea originea chiar și în 25 de regiuni diferite din organism.

Medicina moleculară permite redefinirea diagnosticului și tratamentului pentru cancerul pulmonar.Până la 45% dintre pacienții cu carcinom pulmonar non-microcelular prezintă mutații genetice pentru care există tratamente specifice deja aprobate sau în studiu.

Noi terapii disponibile

De la începutul anului 2000 se observă o creștere a terapiilor disponibile pentru cancerul pulmonar. Doar în 2018, 10 noi tratamente au fost aprobate. În același an a fost aprobat primul tratament pentru cancerul pulmonar cu celule mici, după mai bine de 10 ani.

Statistici aprobare medicamente
Sursa foto – Researchgate

Studiile prezentate anul acesta la Întâlnirea Anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO 2019) confirmă beneficiile aduse de noile clase de medicamente în managementul cancerului pulmonar. Dacă înainte de apariția imunoterapiei rata medie de supraviețuire la 5 ani a unui pacient cu NSCLC avansat era de aproximativ 5,5%, astăzi mai mulți pacienți supraviețuiesc datorită medicamentelor moderne.

Studiul Keynote-001 a evaluat tratamentul cu pembrolizumab la pacienții cu cancer pulmonar non-microcelular și a inclus cea mai lungă perioadă de follow-up de până acum. 23,25% dintre pacienții care au fost tratați cu pembrolizumab în linia I și 15,5% dintre cei tratați anterior prin chimioterapie au supraviețuit la 5 ani.

De asemenea, în mai 2019 a fost publicată versiunea actualizată a ghidului NCCN pentru cancerul pulmonar non-microcelular. Noile prevederi pun accentul pe modul de administrare a imunoterapiei și importanța testării biomarkerului PD-L1 pentru a administra o schemă potrivită de tratament cu inhibitori ai punctelor de control.

Situația Europei

Cancerul pulmonar determină unul din cinci decese la nivel mondial, deși este o boală care poate fi prevenită. Astăzi, în Europa, mortalitatea prin acest tip de neoplasm este echivalentă cu cea determinată de cancerele de sân, de colon și de prostată combinate. Rata de supraviețuire la 5 ani în țările vestice e de doar 15%. Analiza EIU Lung Cancer Study a fost prezentată în cadrul Conferinței „Cancerul Pulmonar: Prioritate pentru Sistemul de Sănătate din România” Acest raport reprezintă baza de pornire pentru discuțiile vizând situația cancerului pulmonar în România.

Dr. Mary Bussell, reprezentantul  Economist Intelligence Unit, Health Policy and Clinical Evidence a prezentat rezultatele Raportului EIU și recomandările vizând România. Mai multe informații despre acest eveniment în următorul articol:

Citește și: