#EuroCMR2019. Expunerea femeilor însărcinate la fumul de țigară crește riscul dezvoltării malformațiilor congenitale la făt

  • Health literacy



Conform unei meta-analize care a inclus 125 de studii, fumatul pasiv al mamei în timpul sarcinii crește semnificativ riscul fătului de a dezvolta malformații congenitale la nivelul inimii. Astfel, un factor de risc din ce în ce mai des întâlnit în apariția acestor defecte este obiceiul viitorului tată de a fuma, gest care expune mama într-un mod pasiv la fumul de țigară.

Meta-analiza a fost publicată în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă, publicație care aparține Societății Europene de Cardiologie. Lucrarea a reprezentat primul review care să analizeze relația dintre fumatul paternal, fumatul maternal activ și riscul dezvoltării malformațiilor congenitale la nivelul inimii, la făt.

abonare

Afecțiunile congenitale ale inimii reprezintă una dintre principalele cauze în care fătul se naște mort, fiind întâlnite în 8 din 1000 de cazuri. În cazul în care fătul supraviețuiește, deși prognosticul și calitatea vieții continuă să se îmbunătățească odată cu apariția tehnicilor chirurgicale inovative, efectele acestor malformații vor fi permanente.

„Viitorii tătici ar trebui să se lase de fumat. Tații reprezintă o sursă principală de expunere la fumul de țigară a femeilor însărcinate, expunere care se pare că este mult mai nocivă pentru un copil nenăscut, comparativ cu fumatul în sine” – afirmă Dr. Jiabi Qin, Xiangya School of Public Health, Central South University, China.

Până în prezent, majoritatea studiilor s-au concentrat pe impactul pe care îl are fumatul mamei asupra dezvoltării fătului, și nu pe riscurile asociate cu expunerea acesteia la fumul de țigară.

fumat-sarcina-malformatii-congenitale-inima-fat
Expunerea mamei însărcinate la fumul de țigară reprezintă un risc major pentru făt de a dezvolta malformații congenitale la nivelul inimii.

Această meta-analiză a analizat date provenind din 125 de studii, fiind implicați aproximativ 140.000 de copii cu afecțiuni congenitale ale inimii și 8,8 milioane de părinți. Absolut toate formele de fumat sau expunere la fumul de țigară au fost asociate cu un risc crescut al fătului de a dezvolta malformații congenitale la inimă:

  • 25% risc în cazul mamelor care fumează;
  • 74% risc în cazul taților care fumează;
  • 124% risc în cazul mamelor expuse constant la fumul de țigară.

Pentru a se stabili aceste procente, oamenii de știință au comparat datele cu informații provenite de la persoane nefumătoare. Comparativ cu persoanele care nu fumează, femeile care fumează în timpul sarcinii supun fătul la un risc de 27% de a dezvolta defect de sept atrial și 43% obstrucție în tractul de ejecție al ventriculului drept.

„Fumatul este un factor teratogen, putând conduce la dezvoltarea malformațiilor. Asocierea dintre fumatul părinților și riscul apariției malformațiilor congenitale atrage din ce în ce mai multă atenție, odată cu creșterea numărului de părinți care fumează în timpul sarcinii” – concluzionează Dr. Qin.

Acesta a fost de asemenea și primul review care să examineze fumatul la diverse etape ale sarcinii și riscul apariției malformațiilor congenitale. Expunerea femeilor la fumul de țigară s-a dovedit riscant pentru făt în timpul tuturor stadiilor de dezvoltare a sarcinii, și chiar în perioada de dinaintea însărcinării.

#EuroCMR2019 reprezintă un eveniment organizat de Asociația Europeană de Imagistică Cardiovasculară (EACVI), parte a Societății Europene de Cardiologie.

Citește și: