#EuroHeartCare2019: Fumatul pasiv la locul de muncă sau acasă crește riscul de hipertensiune arterială cu 13%

  • Health literacy



Prevalența hipertensiunii arteriale (HTA) la cei expuși pasiv la fumul de țigară este semnificativ mai mare față de prevalența celor fără expunere (7,2% vs. 5,5%). De multe ori, expunerea are loc acasă sau la serviciu. Coabitarea cu un fumător, cu vârsta de peste 20 de ani, a fost asociată cu o creștere cu 15% a riscului HTA. Acestea sunt principalele rezultate ale unui studiu prezentat în cadrul EuroHeartCare, congresul anual al Asociației Îngrijirii Cardiace și a Profesiilor Aliate (Association of Cardiovascular Nursing & Allied Professions- ACNAP), din cadrul Societății Europene de Cardiologie.

Evitați expunerea secundară la fumul de țigară, indiferent dacă fumătorul mai este sau nu în cameră. Studiul nostru a arătat că nefumătorii au un risc de hipertensiune care crește odată cu durata fumatului pasiv, dar până și cantități foarte mici sunt periculoase”- Prof. Byung Jin Kim, Universitatea Sungkyunkwan, Seoul, Republica Corea.

Acesta este primul studiu amplu care a urmărit asocierea dintre fumatul pasiv și HTA la persoane care nu au fumat niciodată (fapt verificat prin măsurarea principalului metabolit al nicotinei, cotinina, din urină). A inclus 131.739 de participanți, cu vârsta medie de 35 ani.

abonare
prevalenta-hta-fumat-pasiv-grafic
Prevalența HTA la cei expuși secundar la fumul de țigară (roșu) și cei fără expunere (albastru). Sursă: ESC.

Studiul a mai arătat că:

  • Fumatul pasiv acasă sau la serviciu crește riscul de HTA cu 13%;
  • Expunerea pasivă la fumul de țigară pentru cel puțin 10 ani crește riscul HTA cu 17%
  • Fumatul pasiv afectează similar femeile și bărbații;

 „În ciuda eforturilor din toată lumea de a minimaliza pericolul fumatului pasiv prin interzicerea fumatului în spații publice, studiul nostru arată că mai mult de 1/5 persoane care nu au fumat niciodată sunt în continuare expuse la fumatul pasiv. Sunt necesare interdicții mai stricte și mai mult sprijin pentru cei care doresc să renunțe la fumat. Știind că membrii familiei pot avea de suferit ar trebui să motiveze suplimentar fumătorii să renunțe la acest obicei”- Prof. Byung.

Hipertensiunea arterială

HTA este principală cauză de moarte prematură la nivel mondial. În anul 2015 a dus la aproape 10 milioane de decese. Renunțarea la fumat este una din primele recomandări pentru persoanele cu HTA, împreună cu scăderea în greutate, exercițiu fizic și modificarea dietei alimentare.

Citește și: