STUDIU. Concentrația sanguină de nicotină este de 4,5 ori mai mare în cazul fumătorilor de IQOS, comparativ cu cei care fumează țigări obișnuite

  • Health literacy



Cel mai recent studiu privitor la sistemul de încălzire a tutunului, IQOS oferă rezultate alarmante despre sănătatea fumătorilor. Datele arată că fumul produs de sistemele IQOS afectează peretele vascular în aceeași măsură în care o face și fumul unei țigări convenționale.

Mai mult decât atât, se pare că după inhalarea fumului produs de IQOS, concentrația de nicotină din sânge este de 4,5 ori mai mare decât cea obținută în cazul consumului țigărilor obișnuite, cu toate că în urma măsurătorilor, cantitatea de nicotină din aerosolii IQOS era numai 63% din cea măsurată în fumul țigărilor convenționale.

abonare

Aceste informații servesc drept un semnal de alarmă ridicat de medicii cardiologi și experții în sănătate publică din cadrul Inițiativei 2035 Fără Tutun, în legătură cu riscurile pe care produsele din tutun le aduc la nivelul sănătății individuale.

Desfășurarea studiului

Studiul a cercetat capacitatea fumului produs de IQOS de a modifica peretele arterial măsurându-se astfel integritatea și buna funcționare a endoteliului vascular. În acest scop, s-a măsurat capacitatea de dilatare arterială mediată de flux, înainte și după inhalarea IQOS, iar datele obținute au fost comparate cu expunerea la fumul țigărilor obișnuite și a aerului curat.

Oamenii de știință au efectuat, pe șoareci, 10 expuneri a câte 15 secunde, într-un interval de 5 minute la fumul de IQOS. Această expunere are o durată aproximativ egală celei a unui fumător de IQOS sau țigară obișnuită. Rezultatul a fost o reducere a funcției vaselor sanguine cu 58%, comparativ cu 57%, procentul obținut în urma expunerii la fumul de țigară.

Ulterior au fost efectuate expuneri de 5 secunde, care au generat o scădere a funcției sanguine cu 60% în cazul IQOS și cu 62% în cazul țigărilor obișnuite. S-au utilizat intervale de expunere diferite cu scopul de a demonstra că efectul nu depinde de intensitatea expunerii.

În cadrul studiului au fost analizate și cantitățile de nicotină din sânge, obținându-se următoarele rezultate:

  • Cantitatea de nicotină din sânge după inhalarea fumului IQOS – 70,3 ng/ml;
  • Cantitatea de nicotină din sânge după inhalarea fumului țigărilor obișnuite – 15 ng/ml.

În urma datelor, se poate observa că o expunere redusă la nicotină și substanțe toxice nu se asociază nicidecum cu o cantitate mai mică de nicotină în organism sau cu un risc mai scăzut pentru sănătate.

La începutul anului 2018, Raportuldegarda.ro publica sub categoria „Ce spun studiile” o analiză comparativă asupra țigărilor normale și sistemului IQOS. Articolul vizează atât compoziția chimică IQOS cât și riscurile sau beneficiile pe care le poate aduce sănătății și poate fi citit integral aici.

Citește și: