STUDIU. 55% dintre cei care suferă un infarct miocardic continuă să fumeze la 1 an după ce au fost externați din spital

  • Health literacy



Potrivit rezultatelor studiului Euroaspire V, 55% dintre pacienții care au suferit un infarct și erau fumători la momentul acela, au continuat să fumeze după finalizarea perioadei petrecute în spital, iar 45% dintre pacienții care sufereau de obezitate la momentul infarctului nu au avut niciun plan legat de pierderea în greutate. Rezultatele au fost prezentate în cadrul evenimentului EuroPrevent 2018, un congres al Societății Europene de Cardiologie.

„Fumatul constituie încă o problemă majoră pentru pacienții care au fost spitalizați din cauza unei boli de inimă, mai ales în cazul tinerilor”, a declarat Prof. Kornelia Kotseva, președintele Comitetului de Conducere al Euroaspire.

S-a mai observat că 38% din totalul pacienților înrolați erau obezi, cu un indice de masă corporală cel puțin egal cu 30kg/m2. Din aceștia, aproape jumătate – 45% – nu aveau niciun plan pentru a pierde în greutate, iar 25% nu știau că au o problemă cu greutatea.

abonare

Euroaspire V face parte din seria de studii Euroaspire, realizată de Programul de Cercetare Operațional European și a examinat factorii de risc cardiovascular pe un număr de 8.261 de pacienți cu boală coronariană, din 27 de țări europene, din iunie 2016 până în septembrie 2018. Pacienții au fost monitorizați și examinați clinic cel puțin 6 luni și cel mult 2 ani după ce au fost spitalizați pentru un eveniment coronarian acut sau revascularizare coronariană. Vârsta medie a participanților la studiu a fost de 64 de ani, o treime dintre ei având mai puțin de 60 de ani.

În urma studiului au mai putut fi observate date privind următoarele:

  • Prevalența tensiunii arteriale ridicate (140/90 mmHg și 140/80 mmHg la pacienții diabetici) a fost de 46%, în timp ce 12% dintre pacienți au înregistrat valori de 160/100 mmHg sau chiar mai mari. Unui procent de 78% dintre pacienți le-au fost administrate medicamente pentru scăderea hipertensiunii.
  • Prevalența lipoproteinei cu densitate scăzută (LDL colesterol) sau colesterolul „rău” (valori de 1,8 mmol/L sau mai mari) a fost de 71%. Un total de 84% dintre pacienți aveau prescrise medicamente pentru scăderea lipidelor, majoritatea statine. Dintre aceștia, doar 32% dintre pacienți au atins ținta de control a LDL colesterolului, adică o valoare mai mică de 1,8 mmol/L.
  • 29% dintre pacienți au declarat că au diabet, dar numai 54% dintre aceștia își țineau boala sub control.
  • 46% dintre pacienți au primit recomandări cu privire la urmarea unor programe de reabilitare cardiacă, dar numai 32% dintre ei au participat la cel puțin jumătate dintre ședințe. „Unele țări nu au programe în prevenția secundară și reabilitare, în timp ce pentru altele, prevenția secundară face parte din standardul de practică”, a declarat Prof. Kotseva.

Mai multe informații relevante, în următoarele articole:

STUDIU. Reducerea numărului de țigări fumate într-o zi nu scade riscul cardiovascular. Ajută doar renunțarea completă la fumat

Inițiativa 2035 fără tutun: „În România, copiii fumează în procent mult mai mare comparativ cu alte țări europene”