#ERSCongress. Adolescenții care fumează țigări electronice au riscuri mai scăzute de a utiliza cannabis în viitor

  • Health literacy



Adolescenții care utilizează în mod exclusiv țigări electronice prezintă probabilitatea mult mai scăzută de a încerca să fumeze cannabis, comparativ cu utilizatorii de tutun. Mai mult decât atât, șansele de a deveni un utilizator de e-cigarettes cresc cu atât mai mult cu cât persoana în cauză are prieteni care fumează același tip de țigări electronice.

Informațiile provin dintr-un studiu realizat în Paris, pe un număr de aproximativ 17.500 de participanți, elevi cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani. Obiectivul studiului a fost de a observa diferențele dintre utilizatorii de țigări electronice și utilizatorii de tutun, iar rezultatele au fost prezentate cu ocazia Congresului Internațional al Societății Europene de Boli Respiratorii 2018.

abonare

Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de 5 ani și a vizat mai multe școli din Paris. Elevii participanți au completat un chestionar personal, menit să extragă informații relevante despre opiniile și experiențele lor legate de utilizarea țigărilor electronice sau a tutunului. Datele au fost analizate prin intermediul unor modele de regresie logistică multinomială. Grupul de referință a fost format din participanții care fumau exclusiv tutun.

Din numărul total de elevi participanți:

  • 3% (n=392) au raportat utilizarea exclusivă a țigărilor electronice;
  • 9% (n=1370) au raportat utilizarea tutunului;
  • 2% (n=555) dintre participanți au confirmat că folosesc atât e-cigarettes cât și tutun.

Principalele informații care au rezultat în urma studiului s-au concentrat pe utilizatorii țigărilor electronice și pe tendințele ulterioare pe care aceștia le-ar putea dezvolta. Așadar, datele obținute comparativ cu cele provenite de la utilizatorii de tutun au condus la:

  • Șanse mai mici de a utiliza cannabis;
  • Șanse mai mari de a utiliza țigări electronice în continuare;
  • Șanse mai mari de a utiliza o narghilea.

S-a descoperit și faptul că persoanele din jurul tinerilor au o influență majoră în ceea ce privește tipul de țigări fumate. Spre exemplu, șansele de a fuma țigări electronice sunt mult mai mari în cazul elevilor ai căror cei mai buni prieteni fumează același tip de țigări.

În plus, s-a observat că probabilitatea de a fi un utilizator exclusiv de țigări electronice scade odată cu vârsta – rândul tinerilor de 14-16 ani cu un coeficient OR=0.28 și în rândul celor cu vârste mai mari de 17 ani cu un coeficient OR=0.12.

Citește și: