#ERSCongress. Țigările electronice nu sunt o alternativă sigură pentru fumători

  • Health literacy



Utilizarea țigărilor electronice nu este lipsită de riscuri, conform studiilor prezentate la Congresul Internațional al Societății Europene de Boli Respiratorii de la Milano. Acestea au arătat că țigările electronice conțin iritanți ai căilor respiratorii care pot duce la alergii sau astm și au evaluat efectul nicotinei conținute de aceste dispozitive asupra sistemului cardiovascular. Cei care le folosesc concomitent cu țigările obișnuite sunt supuși unor riscuri suplimentare.

Conform Directivei Uniunii Europene privind produsele din tutun, lichidul folosit pentru rezervele țigărilor electronice nu ar trebui să conțină substanțe care reprezintă un risc pentru sănătate.  

abonare

Unul dintre studii a evaluat substanțele utilizate în rezervele pentru tigări electronice. 122 dintre cele mai vândute tipuri de lichide pentru rezerve din 9 țări europene, inclusiv România, au fost examinate. S-au selectat lichide cu arome diferite și concentrații diferite de nicotină. Fiecare conținea cel puțin o substanță încadrată într-o categorie de risc pentru sănătate, conform sistemului de clasificare United Nations (UN). Unele dintre acestea sunt:

  • metil ciclopentan, identificat în 26,3% dintre cazuri și alfa-ionona pentru 8,7% dintre cazuri –  ambele substante pot provoca alergii sau simptome caracteristice pentru astm
  •  mentolul (43% dintre cazuri) etil-vanilina (16,5%) și acetil pirazina (8,2%) sunt substanțe din cateogria iritanților de căi respiratorii;

Dr. Constantine Vardavas de la Universitatea din Creta a condus acest studiu și a explicat la congres :

“Directiva UE specifică faptul că substanțele care se adaugă în  țigările electronice, pe lângă nicotină, nu trebuie să repezinte un risc pentru sănătate. Noi considerăm că iritanții pe care i-am identificat nu se încadrează în această legislație”

Al doilea studiu, desfășurat în Suedia, a inclus 30.000 de persoane și a arătat că cei care fumează țigări obișnuite folosesc mai des țigara electronică. De asemenea, cei care le folosesc în combinație prezintă mai frecvente simptome precum tuse persistentă sau productivă și wheezing. Dr. Linnea Hedman de la Univesitatea Umeå din Suedia, autor principal al studiului, declară:

”Impactul țigărilor electronice asupra sănătății în mod clar nu este unul bine stabilit încă și este important de evaluat efectul pe termen lung. Cu toate acestea, studiul aduce un argument în plus că țigările electronice nu pot fi comercializate ca o alternativă sigură la țigările convenționale.

În următorii 10 ani este de așteptat ca industria țigărilor electronice să o depășească pe cea a țigărilor convenționale Sursa foto – Harvard School of Public Health

Țigările electronice – risc de infarct miocardic și accident vascular cerebral

Utilizarea tigarilor electronice crește tensiunea arterială, ritmul cardic si rigiditatea vaselor. Studiile au arătat pentru prima dată că țigările electronice care conțin nicotină determină îngroșarea arterelor, fenomen asociat cu un risc crescut de infarct miocardic și atac vascular cerebral. 

Pentru unul dintre studii au fost recrutați 15 voluntari tineri, cu vârsta medie de 26 de ani, fără probleme de sănătate, fumători ocazionali (maxim 10 țigări pe lună). O parte dintre aceștia au folosit țigara electronică cu nicotină timp de 30 de minute și li s-au măsurat tensiunea arterială, ritmul cardiac și ridigiditatea arterială imediat după această perioadă și la 2, respectiv 4 ore. Un alt grup a utilizat dispozitivul fără nicotină. Toți acești parametri au fost semnificativ mai crescuți la grupul care a folosit țigara cu nicotină. Un studiu publicat în 2016, în revista Chest, a arătat că folosirea unei țigări electronice echivalează cu 20 de țigări obișnuite.

Creșterea imediată a rigidității arteriale a fost atribuită nicotinei. Același efect temporar a fost observat și în cazul țigărilor obișnuite. Expunerea cronică la fumul de țigară, activă sau pasivă, este în mod cert asociată cu o creștere permanentă a a rigidității vasculare. Modificările de la nivelul sistemului nervos simpatic și stressul oxidativ sunt influențate de nicotină. Efectul pe termen lung al țigărilor electronice nu este încă bine cunoscut, însă aceste studii preliminare arată că profilul lor de siguranță e departe de a fi stabilit.

Campaniile de marketing realizate de industria țigărilor electronice își propun să ofere fumătorilor un produs care să îi ajute să renunțe la fumat. Cu toate acestea, s-a demonstrat că există un risc mare ca persoanele să foloseasca atât țigări electronice, cât și țigări convenționale. Mai mult decât atât, produsele se adresează și nefumătorilor prin gama largă de arome și designul care atrag din ce în ce mai mult tinerii.

Dr. Magnus Lundbäck de la Universitatea Karolinska din Suedia a condus aceste cercetări:

”Rezultatele noastre demonstrează necesitatea menținerii unei atitudini critice și precaute față de aceste produse, în special din partea specialiștilor. Utilizatorii ar trebui sa fie informați ce riscuri presupune țigara electronică și să își poată baza alegerea pe date științifice”.

Alte subiecte abordate la ERSCongress puteți citi aici – aici