Ghid ACMG: testele bazate pe secvențierea exomului/genomului, recomandate pentru diagnosticul pacienților pediatrici cu anomalii congenitale și dizabilitate intelectuală

  • Acces la inovație



Colegiul American de Genetică și Genomică Medicală (ACMG) a publicat primul ghid de practică clinică pe tema secvențierii exomului și a genomului pentru pacienții pediatrici cu anomalii congenitale sau dizabilitate intelectuală. Acesta a apărut în Genetics in Medicine, revista oficială a ACMG.

Secvențierea exomului și a genomului au demonstrat utilitate clinică pentru pacienți și familiile acestora. În urma unui review sistematic de literatură, recomandările de ghid susțin utilizarea secvențierii exomului/genomului ca teste de linia I sau a II-a pentru pacienții cu anomalii congenitale/întârziere în dezvoltare/dizabilitate intelectuală. În plus, în comparație cu testele genetice standard, abordarea diagnostică prin secvențierea exomului/genomului se poate dovedi a fi chiar cost-eficientă atunci când se efectuează precoce în evaluarea pacientului.

abonare

„Publicarea acestui ghid este o realizare importantă pentru ACMG. Acest lucru reprezintă punctul culminant al anilor de muncă și totodată angajamentul de a pune în aplicare cele mai bune practici pentru elaborarea unor recomandări bazate pe dovezi.” a declarat Marc S. Williams, președinte al ACMG.

Anomaliile congenitale (AC), întârzierea în dezvoltare și dizabilitatea intelectuală sunt printre cele mai frecvente motive pediatrice de prezentare în cabinetele de genetică medicală. Acestea însumează însă mii de afecțiuni care au un impact asupra funcțiilor fizice, psihice și comportamentale ale copilului. În timp ce mortalitatea infantilă a scăzut semnificativ în ultimele decenii (cu aproximativ 50% din 1990 și până în 2016), prevalența defectelor în dezvoltare a rămas neschimbată.

Anomaliile congenitale reprezintă modificări structurale observabile încă de la naștere sau la scurt timp după aceasta, care pot avea consecințe importante asupra speranței de viață, asupra funcționării fizice și sociale și care necesită de obicei intervenții medicale. Identificarea cauzei  genetice pentru anomaliile congenitale, dizabilitatea intelectuală sau întârzierea în dezvoltare poate oferi noi perspective de management care să influențeze mortalitatea și morbiditatea. De asemenea, un diagnostic cert reduce presiunea asupra familiei aflate în căutarea unor răspunsuri.

De-a lungul timpului au fost publicate numeroase studii cu privire la acest subiect, însă majoritatea aveau la bază raportări unice de caz sau serii restrânse de cazuri, având în vedere raritatea cauzelor acestor numeroase afecțiuni. Astfel, recunoscând importanța acestei abordări, ACGM a inițiat în 2017 un review pe tema secvențierii exomice și genomice la pacienții pediatrici cu anomalii congenitale cu prezentare înaintea vârstei de 1 an sau cu dizabiliatte intelectuală înainte de vârsta de 18 ani. Publicat în anul 2020, acest review a permis dezvoltarea prezentului ghid clinic bazat pe dovezi. Scopul acestui ghid este de a îmbunătăți calitateaactului medical și rezulatele pentru pacienții cu boli genetice rare. Acest ghid ajută clinicienii în alegerea corectă a testelor genetice, pe baza stratificării indicațiilor și subliniază importanța consilierii genetice pre- și post-testare.

Utilizarea pe scară tot mai largă a tehnicilor de secvențiere a exomului și genomului din ultima decadă a schimbat practica medicală în genetica clinică și nu numai. Beneficiile clinice aduse de secvențierea de nouă generație sunt unul dintre obiectivele pe termen lung ale Proiectului Genomului Uman finalizat în 2003. Identificarea unei cauze genetice prin aceste metode a permis elucidarea unui spectru larg de afecțiuni. Pe lângă perspectivele diagnostice, secvențierea a ajutat la o mai bună înțelegere a numeroase afecțiuni și totodată dezvoltarea de noi terapii. De asemenea, un diagnostic molecular permite pacienților cu afecțiuni rare să găsească mai ușor suport la nivel internațional.

Citește și