Site icon Raportul de gardă

Ce impact are insuficiența cardiacă asupra pacientului?

Sursa foto: ibeat.com

Impactul insuficientei cardiace asupra pacientului

Aproximativ un milion de persoane din România suferă de insuficiență cardiacă (4,7% din populație, conform studiilor). Îmbătrânirea populației și tratamentele noi au dus la creșterea duratei de viață, dar și la costuri mari legate de spitalizările repetate și de îngrijirea acestor bolnavi. Insuficiența cardiacă (IC) este prima cauză de internare în spitalele din România și continuă să aibă un impact foarte mare asupra sănătății, în ciuda progreselor terapeutice înregistrate în ultimele decenii. Supraviețuirea la 5 ani de la diagnosticul de IC este rezervat, cu o mortalitate de 59% pentru bărbați și de 45% pentru femei.

Ce este insuficiența cardiacă?

IC este o afecțiune cronică, gravă în care inima nu mai poate pompa suficient sânge spre organe şi ţesuturi, pentru a susține funcționarea acestora. În consecinţă, ţesuturile primesc mai puţin oxigen și substanțe nutritive din sânge ca urmare a incapacităţii inimii de a pompa. Pe de altă parte, sângele stagnează şi se acumulează în organe, ca urmare a incapacităţii inimii de a-l primi.

Din punct de vedere al mecanismului, insuficiența cardiacă poate fi:

Sursa foto: Central Georgia Heart Center

Termenii de insuficiență cardiacă stângă sau dreaptă sunt folosiți pentru a descrie sindroamele clinice de prezentare a pacienților:

Cea mai folosită clasificare a IC este cea funcțională (NYHA – The New York Heart Association) bazată pe severitatea simptomelor și capacitatea de efort. Clasificarea ACC/AHA (American College of Cardiology/American Heart Association) se bazează pe modificările structurale ale inimii și pe prezența simptomelor.

Sursa foto: ResearchGate

Cauzele insuficienței cardiace

Insuficiența cardiacă nu este propriu-zis o boală, ci este definită ca un sindrom clinic, un moment în evoluția mai multor boli cardiovasculare. Teoretic, orice formă de boală cardiacă (structurală sau funcțională) care afectează capacitatea inimii de a se umple sau de a pompa sângele conform necesitaților țesuturilor, poate determina insuficiență cardiacă. Cele mai frecvente cauze sunt:

Cum se manifestă IC?

Pacienţii cu IC descriu frecvent apariţia simptomelor. Acestea diferă în funcţie de severitatea bolii şi variază de la pacient la pacient. Aceste simptome nu sunt însă specifice IC, putând fi întâlnite şi în alte boli. Simptomele cele mai frecvente sunt:

Orice schimbare bruscă a stării de sănătate trebuie raportată rapid medicului. Sunt câteva situaţii care ar trebui să vă alarmeze:

Diagnosticul de insuficiență cardiacă

Diagnosticul de IC necesită prezența a 3 criterii:

  1. Simptome tipice de IC – dispnee, oboseală la efort fizic, tuse nocturnă, hemoptizie, disconfort epigastric sau în hipocondrul drept (în zona ficatului), meteorism (balonare), greață, simptome cerebrale (confuzie, tulburări de memorie, sincopă prin scăderea debitului sanguin cerebral);
  2. Semne tipice de IC – raluri pulmonare (zgomote anormale la auscultația plămânilor), turgescență jugulară (dilatarea venelor de la nivelul gâtului), hepatomegalie de stază (ficat mărit de volum și dureros la palpare), edeme, cardiomegalie (mărirea volumului inimii), tahicardie, sufluri sau zgomote cardiace anormale;
  3. Dovada obiectivă a disfuncției cardiace prin ecocardiografie.

În plus, sunt recomandate o serie de teste medicale pentru a preciza diagnosticul și severitatea IC:

Prevenție

Cel mai important tratament legat de insuficiența cardiacă este tratamentul corect al bolii de inimă de fond. Acesta trebuie să fie obiectivul principal, tocmai pentru a evita instalarea IC. Odată instalată insuficiența cardiacă, tot efortul trebuie direcționat către evitarea agravării bolii ca urmare a mai multor factori agravanţi sau precipitanţi ai IC:

Regimul de viață este foarte important, contribuind la prevenirea agravărilor şi la creşterea calităţii vieţii pacienţilor cu IC.

Tratament

La ora actuală nu există un tratament care să vindece definitiv IC, dar există medicamente, dispozitive speciale şi proceduri chirurgicale care prelungesc viaţa pacienţilor cu IC şi cresc calitatea vieţii acestora.

9 din 10 români care suferă de insuficiență cardiacă nu știu că au acest diagnostic. Aproximativ 35% dintre pacienți prezintă IC cu grad ridicat de severitate a bolii și cu o calitate a vieții extrem de scăzută, care este influențată și de problemele psihologice, de reacțiile adverse la tratament și de limitările de ordin social. Educația pacienților pentru conștientizarea implicațiilor medicale și non-medicale ale bolii, precum și asistența psihologică, pot îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu IC.

Citește și:

Exit mobile version