#ACC18. STUDIU: Vaccinarea anti-gripală scade riscul de deces la pacienții cu insuficiență cardiacă

  • Health literacy



Vaccinul antigripal ar putea scădea riscul de deces la pacienții cu insuficiență cardiacă, sugerează o meta-analiză efectuată de Universitatea de Științe Medicale Nagoya, Japonia, ale cărei rezultate au fost anunțate în timpul Sesiunilor Științifice organizate de American College of Cardiology. Potrivit cercetătorilor, efectele benefice ale vaccinului antigripal sunt observabile atât în timpul sezonului gripal, cât și în restul anului.

Cercetătorii au analizat datele obținute din 5 studii observaționale, care au însumat 78.882 de pacienți cu insuficiență cardiacă, cu vârste cuprinse între 64 și 75 de ani. Rezultatele studiilor au arătat că vaccinul antigripal a redus riscul total de deces în sezonul gripal cu 48% și cu 21% în restul anului. De asemenea, vaccinarea antigripală a redus riscul de internare în spital, din cauza problemelor cardiovasculare, cu 22%.

abonare

„Meta-analiza noastră susține vaccinarea antigripală în rândul pacienților cu insuficiență cardiacă”, a declarat principalul autor al studiului, dr. Hidekatsu Fukuta, de la Universitatea de Științe Medicale Nagoya, pentru theheart.org.

Echipa de cercetători cere efectuarea unui studiu randomizat la scară mare pentru a „confirma potențialele beneficii ale vaccinării antigripale în cazul acestor pacienți”.

Hidekatsu Fukuta a prezentat rezultatele complete ale studiului în timpul Sesiunilor Științifice organizate de American College of Cardiology, pe 11 martie.

„Această analiză este foarte importantă pentru pacienții cu insuficiență cardiacă. Acum, când ne confruntăm cu o epidemie de gripă, vaccinarea anuală și tratamentul prompt sunt importante pentru a preveni morbidități și decese în rândul pacienților cu insuficiență cardiacă congestivă”, a declarat dr. Robert Rosenson, de la Universitatea de Medicină Mount Sinai Icahn (SUA), pentru theheart.org.

Nu este prima dată când s-a observat o corelație între gripă și riscul de deces de cauză cardiovasculară. În luna ianuarie a acestui an, o echipă de cercetători din Canada au observat că pacienții cu gripă au fost supuși unui risc mai ridicat de infarct miocardic acut în primele 7 zile de la diagnostic.

Societatea pentru Insuficiență Cardiacă din America deja recomandă vaccinarea antigripală anuală pentru toți pacienții cu insuficiență cardiacă, în lipsa contraindicațiilor. De asemenea, Colegiul American de Cardiologie recomandă vaccinarea antigripală anuală pentru pacienții cu boli cardiovasculare.

Articole recomandate:

Gripa ar putea crește riscul de infarct miocardic acut

Temperatura scăzută a mediului, factor declanșator pentru infarct

Screeningul pentru bolile cardiovasculare scade riscul de deces cu 7%