#ESCCongress: Screeningul pentru bolile cardiovasculare scade riscul de deces cu 7%

  • Health literacy



Date obținute în urma unui studiu clinic arată cum 1 din 169 de bărbați ce suferă de afecțiuni cardiovasculare este salvat datorită unui nou program de screening. Cu toate că bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în rândul întregii populații, în momentul actual există puține programe de monitorizare și de depistare precoce a diferitelor probleme ale sistemului circulator.

Studiul VIVA (Viborg Vascular), prezentat în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie (ESC2017), a urmărit identificarea relației dintre impactul pe care îl are asupra vieții individului și cost-eficiența unui program de screening axat asupra afecțiunilor inimii și a sistemului circulator.

abonare

”Screeningul vascular este simplu și ieftin, iar beneficiul pe care îl aduce când vine vorba de numărul de vieți salvate este substanțial. Este mult mai eficient din punct de vedere al costurilor decât multe programe deja existente, spre exemplu screeningul pentru cancerul de sân sau de colon”, afirmă Prof. Rikke Søgaard, profesor în economia sănătății la Aarhus University, Danemarca.

Studiul randomizat s-a focusat pe aproximativ 50.000 de bărbați cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani. Jumătate dintre ei au urmat programul de screening, iar cealaltă jumătate calea tradițională, care presupunea identificarea unei posibile afecțiuni numai în cazul în care apăreau simptome.

Screeningul a presupus monitorizarea tensiunii arteriale, depistarea anevrismelor la nivelul arterei aorte abdominale, precum și testarea pentru boala arterială periferică. Procedura a durat 10 minute și a decurs în felul următor: persoanelor din grupul de studiu le era scanată aorta prin ultrasonografie, iar tensiunea arterială era măsurată în două puncte cheie ale corpului, braț și picior, după care urma să fie comparată.

Screening vascular pentru depistarea anevrismului aortic abdominal, a hipertensiunii și a bolii arteriale periferice. Imagine preluată de pe: https://www.escardio.org/

„Aceste boli sunt în general asimptomatice și pot amenința viața. Desigur, repararea unui anevrism poate preveni decesul generat de ruperea acestuia. Cu toate acestea, tratamentul pentru boala arterială periferică, anevrisme sau hipertensiune are un potențial foarte mare în reducerea riscului de deces din cauze precum boli coronariene, accident vascular cerebral sau atac de cord”, afirmă  Prof. Jes Lindholt, profesor de chirurgie vasculară la Odense University Hospital, Danemarca.

La finalul studiului, mai mult de 20% dintre participanți au avut rezultate pozitive: 3% sufereau de anevrism aortic abdominal, 11% aveau boala arterială periferică, iar 11% erau hipertensivi. Persoanele care s-au dovedit a fi suferinde au primit consultații unde le-au fost recomandate diferite tratamente profilactice personalizate. Majoritatea au inclus renunțatul la fumat și urmarea cu strictețe a medicației prescrise. Pentru cei hipertensivi, le-a fost recomandată vizita la medicul lor de familie.

„Am fost cu adevărat surprinși că, în ciuda mijloacelor moderne de monitorizare a sănătății și a faptului că aproape peste tot în lume există acces la ele, unul din cinci bărbați nu este diagnosticat pentru afecțiuni cardiovasculare”, completează Prof. Lindholt

După cinci ani de la finalizarea programului de screening, mai bine de 149 de vieți au fost salvate. La nivelul grupului monitorizat prin screening, s-a înregistrat un număr de 2.566 de decese, pe când la nivelul grupului monitorizat în mod tradițional, 2.715. Astfel, studiul confirmă cum un program de screening pentru bolile cardiovasculare poate crește șansele de supraviețuire ale populației cu 7 procente.