STUDIU. Gripa ar putea crește riscul de infarct miocardic acut

  • Health literacy



Un nou studiu, efectuat de o echipă din Canada, sugerează că infecțiile respiratorii acute, în special gripa, cresc riscul de infarct miocardic acut.

Cercetătorii au identificat 364 de spitalizări pentru infarct miocardic acut, care au avut loc cu un an înainte sau după diagnosticul cu gripă. Dintre acestea, 20 au fost înregistrate în timpul intervalului de risc (7 zile după colectarea specimenelor respiratorii), iar 344 în timpul intervalului de control (un an înainte sau după intervalul de risc). Rata de incidență a spitalizărilor pentru infarct miocardic acut în timpul intervalului de risc, comparat cu intervalul de control, a fost de 6,05. Nu s-a observat o incidență crescută după ziua a 7-a.

abonare

În timpul studiului au fost identificate și ratele de incidență a spitalizărilor pentru infarct miocardic acut într-un interval de 7 zile de la diagnosticarea gripei B (10.11), gripei A (5.17), a virusului sincițial respirator (3.51) și a altor virusuri (2.77).

Echipa de cercetători a ajuns la concluzia că există o corelație semnificativă între infecțiile respiratorii și infarctul miocardic acut.

În timpul studiului au fost folosite metode de laborator cu specificitate ridicată pentru a confirma infecțiile gripale, iar spitalizările pentru infarct miocardic acut au fost identificate folosind date administrative.

Nu este prima dată când cercetătorii au investigat legătura dintre gripă și riscul crescut de infarct miocardic acut, dar actualul studiu este primul care a folosit metode de laborator pentru a confirma cazurile de gripă.

Alte articole relevante: