#ESCCongress. STUDIU: Temperatura scăzută a mediului, factor declanșator pentru infarct

  • Acces la inovație



Studiul efectuat în Suedia, pe o durată de 16 ani, arată că temperatura scăzută crește riscul de infarct miocardic. De asemenea, vântul puternic, lipsa luminii solare și gradul ridicat de umezeală afectează negativ sănătatea persoanelor care suferă de boli cardiovasculare.

„Am constatat un număr crescut de atacuri de cord în perioade cu temperaturi sub 0°C. Rezultatele au fost aceleași pentru multiple subgrupuri de pacienți, la nivel național și regional. Concluzia este că temperatura constituie un factor declanșator pentru atacul de cord” – Dr. Moman A. Mohammad, principalul autor al studiului, membru al Departmentului de Cardiology al Universității din Lund

Echipa doctorului Mohammad a folosit datele registrului suedez de infarct miocardic (SWEDEHEART) pentru a cataloga fiecare atac de cord care a avut loc la nivel național, în perioada 1 ianuarie 1998 – 31 decembrie 2013. Cercetătorii au verificat apoi starea meteo din momentul fiecărui infarct, folosind informații de la sute de stații meteo din toată țara.

abonare

Dr. Mohammad și echipa sa au descoperit că 280.873 de atacuri de cord au avut loc în perioada studiată și au reușit să adune date meteorologice pentru 99% dintre acestea. Rezultatele studiului au arătat că, în medie, numărul de atacuri de cord a crescut cu 4 în zilele cu temperaturi sub 0°C, în comparație cu cele cu temperaturi de peste 10°C. De asemenea, vântul puternic, întunericul și umiditatea crescută au mărit numărul de incidente cardiovasculare.

Rezultatele s-au menținut constante indiferent de subgrupul investigat. Temperatura a avut aceleași efecte asupra tuturor pacienților, indiferent de vârstă, condiție medicală sau tratamentul urmat.

Numărul crescut de incidente cardiovasculare la temperaturi sub 0°C se datorează modului în care corpul uman reacționează la frig. Vasele de sânge superficiale se contractă, provocând creșterea tensiunii arteriale. De asemenea, organismul se folosește de mecanisme precum tremuratul și creșterea ritmului cardiac pentru a-și crește temperatura. „Persoanele sănătoase pot tolera aceste mecanisme, dar, în cazul pacienților cu ateroscleroză, placa formată în arterele coronare se poate desprinde și cauza un infarct”, explică Dr. Mohammad.

Există o mulțime de alți factori sezonieri care cresc riscul de infarct, precum lipsa de activitate fizică, schimbările în dietă și infecțiile tractului respirator.

 

Mai multe știri de la #ESCCongress:

Consumul ridicat de sare dublează riscul de insuficiență cardiacă.

Beneficiile rivaroxaban în boala ischemică periferică și coronariană.

Noi indicații pentru inhibitorii PCSK9.

Canakinumab scade riscul de atac de cord și de cancer pulmonar.

Consumul de cafea scade riscul de deces prematur.