#ESCCongress: Un nou rol pentru enzima PCSK9: co-activator al funcției trombocitelor. Noi indicații pentru inhibitorii PCSK9?

  • Biotehnologie



Enzima PCSK9 activează și funcția plachetară (funcția trombocitelor), pe lângă rolul pe care îl joacă în homeostazia colesterolului, conform unui studiu prezentat în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie (ESC Congress). Noile descoperiri sugerează că inhibitorii PCSK9, o nouă clasă de terapii pentru scăderea colesterolului, reduc de asemenea și tromboza deoarece interferează cu funcția plachetară.

PCSK9 (Proprotein Convertase Subtilisin/Kexin 9) este o enzimă care induce degradarea receptorului de colesterol LDL (Low Density Lipoprotein). Studiul a scos la iveală date conform cărora nivelul enzimei PCSK9 din plasmă previne evenimentele cardiovasculare recurente: infarctul miocardic și angina, la pacienții cu boala arterială coronariană, chiar și la cei cu un nivel al colesterolului LDL foarte bine ținut sub control.

abonare

„Am plecat de la ipoteza că implicarea enzimei PCSK9 în evenimentele cardiovasculare ar putea fi mediată de căi ale colesterolului încă nedescoperite. Am descoperit însă că nivelul ridicat de PCSK9 din plasmă este asociat cu reactivarea funcției trombocitelor. Niciun studiu nu testase până acum dacă PCSK9 influențează direct funcția plachetelor”, a declarat Dr. Marina Camera, profesor de farmacologie la Universitatea din Milano și unul dintre autorii studiului.

Studiul a evaluat felul în care PCSK9 modulează activarea trombocitelor. S-a studiat de asemenea dacă enzima PCSK9 este prezentă în trombocitele persoanelor sănătoase, persoane cu angină stabilă și pacienți cu diabet zaharat.

Efectul PCSK9 asupra funcției plachetelor a fost studiat prin agregarea plachetară indusă de epinefrină într-o plasmă preincubată sau nu, bogată în trombocite cu PCSK9. Efectul enzimei PCSK9 în activarea plachetelor a fost analizat în întreaga circulație sangvină. Nivelurile de PCSK9 au fost măsurate în trombocitele a 30 de pacienți cu angină stabilă (dintre care 15 cu diabet și 15 fără), 10 pacienți cu diabet, dar fără angină stabilă și 10 oameni sănătoși.

La o primă analiză, a rezultat:

  • PCSK9 există în megacariocitele umane, celule din măduva osoasă responsabile de producerea trombocitelor. Un subset de trombocite conține PCSK9, iar acest lucru sugerează că există un mecanism fin care face posibil transferul direct al PCSK9 din megacariocite către un anumit număr de trombocite;
  • PCSK9 joacă un rol important în activarea și agregarea plachetelor;
  • Plachetele pacienților cu diabet zaharat și angină stabilă conțin de două ori cantitatea de PCSK9 găsită la pacienții cu doar una dintre condiții (fie doar diabet, fie doar angină stabilă).

„Datele noastre aduc cunoștințe noi în mecanismul care reglează activarea plachetelor, patologică sau fiziologică. Luând în considerare aportul adus de plachete în bolile cardiovasculare, noile descoperiri pun în lumină un mecanism care poate fi implicat în hiperactivitatea trombocitelor în cazul pacienților cu angină stabilă sau diabet zaharat”, a concluzionat Dr. Camera.

Mai multe știri #ESCCongress 2017:

Antiagregantul Brilinta (ticagrelor) scade riscul de deces cu 29% în rândul pacienților care suferă de afecțiuni cardiovasculare.

Societatea Europeană de Cardiologie (ESC) lansează patru noi ghiduri menite să informeze medicii specialiști cu privire la cele mai noi inovații și proceduri din domeniul medicinei cardiovasculare.

Studiile arată felul în care greutatea și sexul feminin sunt factori cheie în patologia cardiovasculară.

Utilizarea anticoagulantelor orale de nouă generație în cazul fibrilației atriale este în continuă extindere la nivel european.

Un studiu clinic de fază III arată cum Canakinumab scade riscul de atac de cord și cancer pulmonar.