Site icon Raportul de gardă

#AACR24. Pacientele care răspund la imunoterapia neoadjuvantă pentru cancerul de sân HR+/HER2-, identificate prin testul genetic ImPrint

#AACR2024

Photo by Alejandro Luengo on Unsplash

Testul ImPrint, bazat pe analiza a 53 de biomarkeri genetici, identifică pacientele cu cancer de sân HR+/HER2- care au cea mai mare probabilitate de a răspunde la imunoterapia neoadjuvantă, conform datelor din studiul I-SPY2, prezentate la întâlnirea anuală a Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului (AACR) din 2024.

Rezultatele noastre arată că pacienții cu cancer de sân ER+/HER2-/ImPrint+ au o probabilitate foarte mare de a obține un răspuns complet la imunoterapie, în timp ce cei care sunt ER+/HER2-/ImPrint- au o probabilitate mult mai redusă de răspuns,” a declarat Dr. Denise Wolf, autoare a studiului.

Cunoașterea clasei ImPrint poate ajuta pacienții și medicii să determine dacă imunoterapia este o opțiune bună de tratament.  „Mulți pacienți vor fi dispuși să își asume riscul toxicității imunoterapiei dacă șansele lor de a răspunde sunt foarte mari, așa cum este cazul pacienților ImPrint+, a  mai spus Dr. Wolf.

Studiul I-SPY2 a fost iniţiat în 2010 şi a avut rolul de a identifica noi terapii împotriva cancerului și să depisteze biomarkeri specifici la persoanele cu tumori maligne mamare care au risc ridicat de recurenţă precoce. În acest context, a fost dezvoltat testul ImPrint, care a inclus profilul de expresie pentru 53 de gene implicate în procese imunologice, evaluate pe baza probelor de biopsie tumorală.

Studiul clinic I-SPY2 este primul studiu randomizat care evaluează eficacitatea imunoterapiei pentru pacienții HR+/HER2-, iar datele sugerează că anumiți pacienți ar putea obține beneficii substanțiale din această abordare comparativ cu chimioterapia standard.

Analiza prezentată la AACR24 s-a concentrat pe diverse imunoterapii combinate cu chimioterapia cu taxani urmată de antracicline. Evaluarea retrospectivă a răspunsurilor pacienților la aceste tratamente a relevat că un subset semnificativ de pacienți HR-pozitivi, HER2-negativi, au arătat un răspuns complet patologic de 33%, comparativ cu 13,5% doar cu chimioterapia. O analiză mai detaliată a arătat că pacienții pozitivi pentru ImPrint au avut rate de răspuns mult mai mari și un risc redus de recurență comparativ cu pacienții negativi pentru ImPrint.

Performanța ImPrint a fost evaluată prin analizarea a 204 pacienți cu cancer de sân HR+/HER2- care au primit diferite forme de imunoterapie și 191 pacienți tratați cu chimioterapie standard, ca grup de control.

Odată stratificați în funcție de clasa ImPrint, 28% dintre pacienții HR+/HER2- au fost clasificați ca ImPrint pozitivi (probabil sensibili).  Acest grup a înregistrat un răspuns patologic complet de până la 76% sub imunoterapie. În comparație, rata de răspuns a fost de doar 16% la pacienții ImPrint-negativi.

Descoperirile din studiul I-SPY2 pledează pentru integrarea abordărilor bazate pe biomarkeri, în special folosirea clasei ImPrint, în planificarea tratamentului pentru cancerul de sân HR+/HER2- cu risc ridicat, această abordare permițând clinicienilor să identifice pacienții care au cea mai mare probabilitate de a beneficia de imunoterapie, personalizând astfel strategiile de tratament.

Într-un alt studiu recent, prezentat la Conferința Europeană Dedicată Cancerului de Sân de la Milano, ImPrintTN, o variantă a testului adaptată pentru cancerul de sân triplu-negativ (TNBC), a identificat că o proporție semnificativă de pacienți cu TNBC ar răspunde la imunoterapie. Ratele de răspuns complet patologic au fost semnificativ mai mari în grupul pozitiv ImPrintTN comparativ cu grupul negativ

Citește și

Exit mobile version