#EBCC24. Reacţiile adverse la imunoterapie pot fi evitate la pacientele cu cancer de sân triplu negativ prin utilizarea testului genetic ImPrint

  • Imuno-oncologia
  • Medicina personalizatăTestul ImPrint poate depista pacienţii cu cancer mamar triplu negativ în stadii precoce la care imunoterapia este eficace, cu o sensibilitate de 90% şi o valoare predictivă negativă de 84%. Acestea sunt concluziile unui studiu prezentat în cadrul 14th European Breast Cancer Conference, care a avut loc anul acesta în Milano, Italia.

Testul a fost evaluat pe 150 de persoane care au primit imunoterapie în 4 braţe de studiu şi pe aproape 130 de persoane din grupul de control, la care a fost administrată chimioterapia cu taxani şi antracicline. ImPrintTN a indicat că 66% dintre aceste persoane vor răspunde probabil la imunoterapie. În rândul persoanelor identificate cu probabilitate de a răspunde, a fost obţinut răspunsul patologic complet la 74%. Dintre persoanele pentru care testul a stabilit că probabil nu vor răspunde la imunoterapie, doar 16% au obţinut răspuns patologic complet.

abonare
Diagnostic precizie cancer san triplu negativ
Sursa foto – Freepik

Cancerul de sân triplu negativ reprezintă aproximativ 15% dintre neoplaziile mamare. Standardul actual de îngrijire pentru pacientele diagnosticate cu acest subtip tumoral este reprezentat de imunoterapie. Imunoterapia nu este, însă, eficace la toate pacientele cu cancer de sân triplu negativ și poate determina reacții adverse semnificative, precum disfuncția tiroidiană și insuficiența suprarenaliană.

“Imunoterapia avea reacții adverse foarte severe, ireversibile, așa cum s-a observat în studiul I-SPY2. Rezultatele pe care le prezint astăzi ar trebui să iniţieze o discuție dacă administrarea imunoterapiei la toţi pacienții cu boală triplu negativă, care a devenit recent standardul de îngrijire în majoritatea țărilor, este strategia corectă. Cercetările noastre arată că ar trebui adaptată astfel încât să se selecteze doar acei pacienți care sunt foarte probabil să beneficieze de acest tratament. Pacienții pentru care este puțin probabil să răspundă ar putea primi apoi terapii alternative”, a afirmat Prof. Laura van ‘t Veer, care a prezentat rezultatele evaluării testului ImPrintTN în cadrul conferinţei.

Evitarea administrării unui tratament în lipsa unor beneficii clinice concrete este deosebit de importantă în special în contextul existenţei unor reacţii adverse severe asociate imunoterapiilor, astfel că nu este justificată utilizarea acestora la pacienţi neselectaţi pe baza predicţiei răspunsului la terapie.

Noile rezultate prezentate fac parte din studiul I-SPY2, care a fost iniţiat în 2010 şi a avut rolul de a identifica noi terapii împotriva cancerului şi pentru care să stabilească biomarkeri specifici la persoanele cu tumori maligne mamare care au risc ridicat de recurenţă precoce. În acest context, a fost dezvoltat testul ImPrint, care a inclus profilul de expresie pentru 53 de gene implicate în procese imunologice, evaluate pe baza probelor de biopsie tumorală.

ImPrint a putut a indica probabilitatea unui pacient de a răspunde la imunoterapie. Activitatea crescută a genelor incluse în panel s-a asociat cu o rată de răspuns patologic complet de până la 3 ori mai crescută în urma administrării pembrolizumab.

Rezultatele obținute pentru ImPrint au fost favorabile, însă a fost nevoie de creşterea preciziei în cazul cancerului de sân triplu negativ, așa că a fost dezvoltată o nouă versiune, numită ImPrintTN. În comparaţie cu versiunea ImPrint, testul ImPrintTN a avut o capacitate de două ori mai ridicată de a identifica corect persoanele care nu vor răspunde la imunoterapie.

Citește și: