Pembrolizumab, indicație nouă aprobată în UE: tratamentul cancerului pulmonar non-microcelular, înainte și după intervenția chirurgicală

  • Imuno-oncologia



Comisia Europeană a autorizat utilizarea pembrolizumab ca parte din tratamentul perioperator pentru pacienții cu cancer pulmonar non-microcelular (NSCLC) considerați cu risc ridicat de recidivă. Această abordare terapeutică duală implică administrarea inițială ca terapie neoadjuvantă, urmată de continuarea sa ca monoterapie în faza adjuvantă post-chirurgicală. Pembrolizumab este prima terapie anti-PD-1 aprobată în Europa pentru NSCLC rezecabil, bazat pe impactul pozitiv demonstrat asupra supraviețuirii generale.

Aprobarea s-a bazat pe rezultatele studiului de fază 3 KEYNOTE-671, care a evidențiat o îmbunătățire semnificativă a ratelor de supraviețuire generală la pacienții tratați cu pembrolizumab și chimioterapie, urmat de monoterapia cu pembrolizumab după îndepărtarea chirurgicală a tumorii. Acest regim a redus riscul de deces cu 28% comparativ cu secvența standard chimioterapie-placebo, pentru toate nivelurile de expresie PD-L1. În plus, tratamentul a extins semnificativ supraviețuirea fără evenimente, diminuând riscul de recidivă a bolii, progresie sau deces cu 41%.

abonare

KEYNOTE-671 este un studiu clinic randomizat, dublu-orb, controlat placebo, care a inclus pacienți cu cancer pulmonar non-microcelular în stadiul II, IIIA sau IIIB, netratat anterior și rezecabil. Pacienții erau eligibili pentru înscriere indiferent de statusul de expresie PD-L1.

Cu această aprobare, există acum șase indicații pentru tratamentul cu pembrolizumab în NSCLC, în UE.

În ultimii ani, tratamentul cancerului pulmonar a fost schimbat de apariția imunoterapiei, o formă de tratament care se bazează pe mecanismele sistemului imunitar de a lupta împotriva cancerului. Includerea imunoterapiei, în special inhibitorii de puncte de control, precum pembrolizumab, în regimul de tratament pentru stadiile rezecabile ale NSCLC marchează un avans semnificativ în domeniu.

În fazele rezecabile ale cancerului pulmonar, chirurgia este principalul mod de tratament cu scopul de a elimina complet tumora. Cu toate acestea, riscul de recurență rămâne o problemă semnificativă, în special în stadiile II, IIIA și IIIB, unde cancerul este mai avansat, dar încă limitat într-un mod care permite îndepărtarea chirurgicală.

Imunoterapia are un rol important în acest context, oferind posibilitatea nu doar de a micșora tumorile înainte de chirurgie (terapie neoadjuvantă), dar și de a elimina celulele canceroase reziduale și de a reduce riscul ca cancerul să revină după chirurgie (terapie adjuvantă). Eficacitatea imunoterapiei se bazează pe capacitatea sa de a îmbunătăți supravegherea imună a organismului și atacul împotriva celulelor canceroase, oferind un tratament sistemic care completează controlul local realizat prin chirurgie. Pembrolizumab, prin acțiunea sa de blocare a căii PD-1, permite celulelor T să recunoască și să distrugă celulele canceroase mai eficient.

Mecanism actiune inhibitori puncte de control
Mecanism de acțiune al inhibitorilor punctelor de control

Pembrolizumab, comercializat sub numele de Keytruda, este un tip imunoterapie care apariține clasei inhibitorilor de punct de control, vizând în mod specific receptorul PD-1 de la suprafața celulelor T. Celulele T sunt un tip de celule albe din sânge care joacă un rol central în răspunsul imunitar al organismului. PD-1 este un punct de control care, atunci când este legat de moleculele PD-L1 sau PD-L2, de pe suprafața celulelor canceroase, inhibă activarea celulelor T și permite tumorii să evite sistemul imunitar. Pembrolizumab funcționează prin blocarea interacțiunii dintre PD-1 și liganzii săi, prevenind astfel semnalul de „oprire” care este trimis sistemului imunitar. Această blocare permite activarea celulelor T și îmbunătățește capacitatea organismului de a detecta și distruge celulele canceroase.

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) și Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) au aprobat pembrolizumab pentru tratamentul diferitelor tipuri de cancer, inclusiv melanomul, cancerul pulmonar non-microcelular (NSCLC), carcinomul cu celule scuamoase de la nivelul capului și gâtului (HNSCC), limfomul Hodgkin clasic, carcinomul urotelial și cancerele cu instabilitate microsatelitară înaltă (MSI-H) sau deficiență în repararea erorilor de potrivire (dMMR) care au un profil genetic specific, printre altele.

Citește și