STUDIU. Formele agresive de cancer de sân, mai frecvente la femeile cu sindrom metabolic

  • Prevenție



Sindromul metabolic (MetS) este asociat cu creșterea riscului de cancer de sân și cu mortalitatea ridicată cauzată de acest tip de neoplasm, conform unei cercetări recente, publicată în revista Cancer . O alimentație sănătoasă, cu conținut redus de grăsimi s-a asociat cu reducerea mortalității prin cancerul de sân. Rezultatele confirmă încă o dată faptul că factorii de risc implicați în bolile cardiovasculare au un rol semnificativ și în riscul de cancer.

În studiu au fost analizate datele a 63,330 de femei în postmenopauză, incluse în Inițiativa pentru Sănătatea Femeilor (Women’s Health Initiative Study), un program de cercetare amplu, care se desfășoară de peste 2 decenii, urmărind strategii de prevenție a cancerului și bolilor cardiovasculare.

abonare

Sindromul metabolic reprezintă un grup de afecțiuni metabolice concomitente, care amplifică riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și diabet zaharat tip 2. Acestea includ hipertensiunea arterială, hiperglicemia, obezitatea și dislipidemia. Mecanismele implicate în sindromul metabolic sunt complexe, cu interacțiuni genetice, comportamentale și de mediu, cu rezistența la insulină identificată ca mecanism central. Rezistența la insulină determină ineficiența celulară în captarea glucozei sanguine, contribuind la hiperglicemie și predispoziția spre diabetul de tip 2.

Rezultatele noului studiu arată că un scor metabolic mai mare este semnificativ asociat cu o probabilitate mai mare de a dezvolta cancere de sân cu prognostic nefavorabil, pozitive pentru receptorii de estrogen și negative pentru receptorii de progesteron. Mai mult, femeile cu scoruri MetS mai mari au înregistrat o creștere de 53% a deceselor după diagnosticul de cancer de sân și o creștere de 44% a mortalității generale prin cancer de sân.

Obezitatea a fost asociată cu o incidență generală mai mare a cancerului de sân, în special tipuri care sunt de obicei considerate a avea un prognostic mai bun – cancere pozitive pentru receptorii de estrogen și de progesteron. Cu toate acestea, obezitatea severă a crescut riscul, corelându-se cu o mortalitate crescută după diagnosticul de cancer de sân.

Una dintre cele mai importante descoperiri ale studiului implică rolul alimentației în atenuarea acestor riscuri. O dietă săracă în grăsimi s-a asociat cu reduceri semnificative ale mortalității prin cancer de sân, în special printre femeile cu scoruri MetS mai mari. Aceasta sugerează că modificările dietetice nu numai că pot îmbunătăți sănătatea generală, dar pot influența direct și rezultatele celor cu un risc ridicat de cancer de sân. Cu cât o persoană are mai multe componente care definesc sindromul metabolic, cu atât riscul este mai mare.

Autorii studiului au explicat că țintirea obezității ar avea un efect mai pronunțat asupra incidenței cancerului de sân, iar strategiile pentru țintirea sindromului metabolic ar influența mortalitatea prin cancer de sân.

Studiul subliniază importanța recunoașterii scorului MetS ca un factor critic în prognosticul cancerului de sân, dincolo de markerii tradiționali. Femeile cu scoruri MetS ridicate ar putea beneficia de protocoale de screening mai agresive și de intervenții de stil de viață menite să reducă componentele MetS. Descoperirile pledează, de asemenea, pentru integrarea strategiilor de control al alimentației în practicile de îngrijire standard pentru a ajuta la atenuarea riscurilor la femeile cu cancer de sân.

Cercetările continue și urmărirea pe termen lung sunt esențiale pentru validarea acestor descoperiri și îmbunătățirea modelelor de risc pentru cancerul de sân. Pe măsură ce prevalența obezității și a sindromului metabolic continuă să crească, înțelegerea efectelor lor distincte și combinate asupra cancerului de sân va fi esențială pentru dezvoltarea unor strategii personalizate de prevenție și tratament.

Risc de cancer de san la obezi
Sursa foto – Image by freepik

Prevalenţa obezităţii se află în continuă creştere în toate ţările din lume, iar dacă trendurile continuă, până în anul 2035, 4 miliarde de persoane vor fi supraponderale sau obeze la nivel mondial, numărul acestora fiind de 2,6 miliarde în 2020, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Copiii şi adolescenţii vor fi una dintre categoriile de vârstă la care este aşteptat ca prevalenţa obezităţii să crească foarte mult în următorii ani.

Consecinţele negative ale obezităţii la nivel individual şi asupra sistemelor de sănătate sunt legate în principal de comorbidităţile obezităţii, care sunt asociate prezenţei factorilor de risc pentru afecţiuni cardiovasculare şi metabolice la persoanele obeze. Se consideră că îndepărtarea acestor factori ar elimina riscul de boli asociate obezităţii.

Women’s Health Initiative – WHI este un studiu național pe termen lung care se concentrează pe strategii de prevenire a bolilor cardiovasculare, cancerului mamar și colorectal și osteoporozei la femeile aflate în postmenopauză. Aceste boli cronice sunt principalele cauze de deces și dizabilitate în rândul femeilor în vârstă de diferite rase și medii socio-economice. Lansat în 1991 și finanțat de Institutul Național de Sănătate (NIH), WHI cuprinde un set de studii clinice și un studiu observațional, care împreună au implicat 161,808 femei, în postmenopauză, în general sănătoase, cu vârste între 50-79 de ani, în 40 de centre clinice din Statele Unite.

Studiile clinice au fost concepute pentru a testa efectele terapiei hormonale, modificărilor dietetice și suplimentelor de calciu și vitamina D asupra bolilor de inimă, fracturilor și cancerului mamar și colorectal. Rezultatele au sugerat că riscurile terapiei hormonale ar putea depăși beneficiile, ceea ce a condus la o reevaluare semnificativă a liniilor de tratament pentru femeile aflate în postmenopauză. Studiul privind modificarea dietei a testat impactul unei diete cu conținut scăzut de grăsimi și bogată în legume, fructe și cereale asupra prevenirii bolilor de inimă și cancerelor. Studiul privind calciul și vitamina D a examinat efectul suplimentelor în prevenirea pierderii osoase și a fracturilor.

Pe lângă studiile clinice, Studiul Observațional WHI a urmărit istoricul medical și obiceiurile de sănătate ale peste 93,000 de femei pentru a studia modul în care diferiți factori precum dieta, terapia de substituție hormonală și alți factori de stil de viață ar putea influența evoluția, inclusiv longevitatea și sănătatea mintală.

Descoperirile din cadrul WHI au avut impact asupra recomandărilor pentru sănătate și au informat deciziile clinice, în special în ceea ce privește terapia de substituție hormonală, dieta și strategiile preventive împotriva cancerului și bolilor cardiovasculare.

Citește și: