#ESCCongress2023. Chiar și persoanele cu sindrom metabolic ușor, asimptomatice, sunt la risc de infarct miocardic și accident vascular cu debut precoce

  • Cardiologie



Rezultatele unui studiu suedez, prezentate în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie 2023, arată că persoanele care au 3 sau mai mulți factori de risc ușor modificați (inclusiv o circumferință mare a taliei, tensiune arterială crescută, precum și niveluri de colesterol și glicemie crescute) fac infarct miocardic (IM) sau accident vascular cerebral (AVC) cu 2 ani înaintea persoanelor fără aceste caracteristici.

„Mulți oameni în vârstă de 40 – 50 de ani au puțină grăsime în jurul taliei, valori de tensiune arterială crescute la limită, colesterolul crescut, hiperglicemie, dar se simt în general bine, nu sunt conștienți de riscuri și nu solicită sfatul medicului”, a declarat autorul studiului, dr. Lena Lönnberg, de la Spitalul Județean Västmanland, Västerås, Suedia.

Rezultatele subliniază importanța depistării precoce a factorilor de risc prin programe de screening pentru starea generală de sănătate, astfel încât să se poată lua măsuri preventive pentru a preveni IM, AVC și decesul prematur. Autorii studiului au subliniat: „Ca regulă generală, chiar dacă vă simțiți bine, verificați-vă tensiunea arterială în fiecare an, evitați fumatul, urmăriți circumferința taliei și, nu în ultimul rând, fiți activ fizic în fiecare zi”.

abonare

Se estimează că până la 31% din populația globală are sindrom metabolic. Studiile anterioare au arătat că persoanele cu sindrom metabolic prezintă un risc mai mare de diabet, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și deces prematur. Acest studiu a investigat legătura dintre sindromul metabolic asimptomatic și bolile cardiovasculare / deces până la trei decenii mai târziu.

Studiul a înrolat peste 34 de mii de adulți în vârstă de 40 și 50 de ani care au participat la un program de screening cardiovascular în perioada 1990-1999 în regiunea suedeză Västmanland. Participanții au mers la centrul lor de asistență medicală primară pentru un examen clinic, care a inclus măsurători ale înălțimii, greutății, tensiunii arteriale, colesterolului total, glicemiei și circumferinței taliei și șoldurilor. Ei au completat, de asemenea, un chestionar despre stilul de viață, antecedentele de boli cardiovasculare și diabet și factori socio-economici, cum ar fi educația.

Persoanele au fost clasificate ca având sindrom metabolic dacă au avut trei sau mai multe dintre următoarele:

  • 1) circumferința taliei de 102 cm sau mai mare pentru bărbați și 88 cm sau mai mare pentru femei,
  • 2) colesterol total de 6,1 mmol/l sau mai mult,
  • 3) 130 mmHg sau mai mare tensiune arterială sistolică și/sau 85 mm Hg sau mai mare tensiune arterială diastolică,
  • 4) glucoza plasmatică a jeun 5,6 mmol/l sau mai mare.

Datele privind evenimentele cardiovasculare (infarct miocardic și accident vascular cerebral) și deces au fost colectate din registrele naționale și locale.

Un total de 5.084 de indivizi (15%) au îndeplinit criteriile pentru sindrom metabolic și a fost identificat un grup de control de 10.168 de indivizi fără sindrom metabolic. Aproximativ 47% dintre participanți au fost femei.

Pe parcursul unei perioade de urmărire mediană de 27 de ani:

  • 26% dintre participanții cu sindrom metabolic au decedat în comparație cu 19% dintre cei din grupul de control – ceea ce înseamnă că aceia cu sindrom metabolic au avut cu 30% probabilitate mai mare de a muri în timpul urmăririi decât omologii lor.
  • Evenimentele cardiovasculare non-fatale (infarct miocardic și/sau accident vascular cerebral) au avut loc la 32% dintre participanții cu sindrom metabolic și la doar 22% din grupul de control – corespunzând unui risc cu 35% mai mare de IM și accident vascular cerebral în grupul cu sindrom metabolic.
  • Timpul median până la primul atac de cord sau accident vascular cerebral non-fatal a fost de 16,8 ani în grupul cu sindrom metabolic și de 19,1 ani în grupul de control – o diferență de 2,3 ani.

Citește și: