STUDIU. Fluctuația crescută a nivelurilor de colesterol și trigliceride, asociată cu apariția bolii Alzheimer și demenței la vârstnici

  • Prevenție



De peste 20 de ani, începând cu 2002, se cercetează terapii care să încetinească substanțial progresia bolii Alzheimer.. În absența rezultatelor terapeutice, tot mai multe studii încep să exploreze factorii de risc și strategii de prevenție. Citește și: Alzheimer, boala cu o rată de eșec de 99% în studiile clinice care evaluează tratamente. Care sunt provocările științifice și etice?

Un nou studiu, publicat de Academia Americană de Neurologie (AAN) în revista Neurology, arată o asociere între nivelurile fluctuante ale colesterolului – trigliceridelor și riscul crescut de demență și Alzheimer la persoanele de peste 60 de ani, comparativ cu persoanele cu niveluri stabile.

abonare

Au fost analizate date de la peste 11 mii de persoane în vârstă de min. 60 de ani, fără un diagnostic anterior de BA sau demență la includere. Datele au cuprins colesterolul total, trigliceridele, colesterolul cu lipoproteine cu densitate joasă (LDL) și HDL – colesterolul în cel puțin trei zile diferite, în cei cinci ani înainte de începerea studiului. Aceste analize se efectuează de rutină pentru evaluarea stării generale de sănătate.


STUDIU. Risc mai redus de boală Alzheimer la persoanele cu masă musculară bine dezvoltată


Participanții au fost împărțiți în cinci grupuri, în mod egal, în funcție de cât de mult au fluctuat măsurătorile (Grupul 1 pentru cea mai mare variație – grupul 5 pentru cea mai mică). Perioada de urmărirea medie a fost de 13 ani – 2.473 de persoane au dezvoltat boala Alzheimer sau o altă formă de demență în acest timp.

După ajustarea pentru variabilele care ar putea afecta riscul de demență, inclusiv sexul, rasa, educația și tratamentele pentru scăderea lipidelor:

  • Participanții din grupul cu fluctuația colesterolului total cea mai mare au avut un risc cu 19% mai mare de demență în comparație cu participanții din grupul cu fluctuația cea mai scăzută. Dintre cele 2.311 persoane din grupul 1, 515 au dezvoltat demență, comparativ cu 483 din cele 2.311 persoane din grupul 5.
  • Pentru variația trigliceridelor, cei din grupul cu variația cea mai mare au avut un risc crescut cu 23%.
  • Nu a fost identificată o asociere între discordanța dintre LDL și HDL și riscul de demență.

Una dintre limitările importante ale studiului este că nu a făcut distincție între diferitele tipuri de demență. Este nevoie de investigații suplimentare.

„Strategii de prevenire a bolii Alzheimer și a demențelor asociate sunt necesare urgent. Evaluările de rutină pentru nivelurile de colesterol și trigliceride sunt de obicei efectuate ca parte a îngrijirii medicale standard. Fluctuațiile acestor rezultate de-a lungul timpului ne-ar putea ajuta să identificăm cine prezintă un risc mai mare de demență, să înțelegem mecanismele de dezvoltare a demenței și, în cele din urmă, să stabilim dacă neutralizarea acestor fluctuații ar putea juca un rol în reducerea riscului de demență”, a declarat (în comunicatul de presă emis de AAN) autorul studiului, Suzette J. Bielinski, PhD, de la Centrul Mayo Clinic din Rochester, Minnesota.

Citește și:

Accesează toate articolele publicate de Raportuldegardă.ro despre BA.