STUDIU. Expunerea la anumiți compuși chimici din mediu, implicații în apariția unei boli hepatice rare

  • Medicina personalizatăColangita sclerozantă primitivă (CSP) este o tulburare complexă, rară, cronică, a căilor biliare, iar etiologia este incomplet înțeleasă. Se consideră că, într-o oarecare măsură, substanțele chimice din mediu cresc riscul, pacienții având metabolomul biliar alterat și sensibil la aceste substanțe. 

Întru-un studiu publicat în Exposome, specialiștii de la prestigiosul centru medical Mayo Clinic au identificat prezența unei game diverse de substanțe chimice din mediu în bila pacienților cu colangită sclerozantă primitivă. Conform acestora, studiul reprezintă o nouă abordare a cercetării la Centrul de Medicină Individualizată al Mayo Clinic, care explorează expozomul și modul în care factorii de mediu influențează apariția bolilor umane și menținerea sănătății în general.

abonare

A fost folosită spectrometria de masă de înaltă rezoluție (HRMS) de ultimă generație pentru a oferi prima caracterizare a expozomului (substanțe chimice din mediu și metabolomice) la pacienții cu CSP din Statele Unite ale Americii (24 de pacienți) și Norvegia (30 de pacienți). În total, 83 de substanțe chimice au fost identificate la ambele grupuri de pacienți, în concentrații aproximativ egale. 9 substanțe chimice de mediu și 3143 de caracteristici metabolice au diferit în funcție de locație.

Pacienții din SUA au avut un conținut mai mare de substanțe chimice în bilă și asocieri crescute între acestea și căile metabolice, comparativ cu cei din Norvegia. Bifenilul policlorurat (PCB) -118 și -101 au fost identificate ca substanțe chimice de interes pentru investigații adiționale. Cele două sunt substanțe chimice organice sunt foarte stabile și au fost utilizate pe scară largă în plastifianți, vopsele și echipamente electrice, până când au fost interzise de Convenția de la Stockholm privind poluanții organici (în vigoare începând cu 2004).

Eprubete in laborator
Image by PublicDomainPictures from Pixabay

Căile asociate celor două substanțe includ căile de degradare a glicanilor, care joacă un rol cheie în reglarea microbiomului și, prin urmare, pot fi implicate în fiziopatologia CSP. În plus, majoritatea persoanelor cu colangită sclerozantă primitivă au, de asemenea, un anumit tip de boală inflamatorie intestinală, cum ar fi colita ulcerativă sau boala Crohn, care adesea duc la boli hepatice în stadiu terminal și cancer. Înțelegerea influenței factorilor de mediu, facilitată de acest studiu, ar putea duce la descoperiri despre cauze, modalități de prevenție, control și tratament.

Expozomul este definit ca suma influențelor factorilor de mediu și răspunsurilor biologice ale organismului, de-a lungul vieții, la acești factori. În timp ce procesele endogene pot fi caracterizate folosind tehnologii omice avansate (de exemplu, instrumente genomice, proteomice, transcriptomice și metabolomice), capacitatea de a caracteriza mediul înconjurător, expunerea la acesta și consecințele sale, la scară omică, a fost limitată de provocările în măsurarea profilurilor complexe de expunere care pot include mii de biomarkeri de expunere.

Citește și: