#ESCCongress22. Poluarea aerului, factor de risc pentru infarctul miocardic acut la persoanele nefumătoare

  • Health literacyPoluarea aerului se asociază cu creşterea incidenţei infarctului miocardic la persoanele care nu fumează, conform unui studiu prezentat în cadrul Congresului Societăţii Europene de Cardiologie de anul acesta. A fost investigată prezenţa unor asocieri ale concentraţiei monoxidului de azot (NO), ale cantităţii particulelor cu un diametru mai scăzut de 10 µm (PM10) în aerul atmosferic și ale parametrilor care caracterizează vremea, cu incidența infarctului miocardic în Berlin. Fumătorii, care inhalează în mod constant fum de țigară, nu au fost afectați adiţional de aerul poluat, în timp ce creşterea concentraţiei poluanţilor aerului s-a asociat cu apariţia infarctului miocardic la nefumători. Deoarece aerul poluat reprezintă un factor de risc pentru infarctul miocardic acut, este necesară creşterea eforturilor de a reduce poluarea din trafic și combustie.

Monoxidul de azot se formează prin ardere la temperaturi ridicate, în special de la motoarele de tip diesel. Combustia reprezintă, totodată, o sursă de PM10, alături de praf şi abraziunea de la frâne şi cauciucuri. NO şi PM10 favorizează inflamaţia, procesele inflamatorii fiind, de asemenea, implicate în apariţia aterosclerozei. Deoarece ateroscleroza este principala cauză a infarctului miocardic, ar putea fi descrisă o relaţie de cauzalitate între poluarea aerului şi infarctul miocardic acut.

abonare
#ESCCongress22. Poluarea aerului este un factor de risc pentru infarctul miocardic acut, la persoanele nefumătoare
Sursa foto: Unsplash

Studiul a inclus peste 17 000 de pacienți cu infarct miocardic din perioada 2008 și 2014, înrolați în baza de date Berlin Brandenburg Myocardial Infarction Registry (B2HIR). Din B2HIR a fost preluat numărul de cazuri de infarct miocardic din fiecare zi, precum și alte date despre pacienți (vârsta, sex, statusul de fumător, prezența diabetului). Concentrațiile zilnice de NO și PM10 au fost obținute de la Senatul din Berlin, iar informațiile despre vreme, cum ar fi temperatura minimă și maximă, perioada însorită din fiecare zi, precipitațiile, au provenit de la stația meteorologică Berlin Tempelhof.

A fost evaluată asocierea dintre incidența infarctului miocardic acut și concentrațiile medii ale poluanților în aceeași zi, în ziua precedentă și media din ultimele 3 zile înainte. Au fost investigate și asocierile dintre parametrii care caracterizează vremea și infarctul miocardic. Datele au fost analizate atât pentru întregul lot de pacienți, cât și în funcție de caracteristicile acestora.

Numărul de cazuri de infarct miocardic a fost semnificativ mai mare în zilele în care concentrațiile de NO au fost ridicate, incidența crescând cu 1% pentru fiecare 10 µg/m3 de NO în plus. Pentru creşterea cu fiecare 10 µg/m3 a concentraţiei de PM 10 în aerul atmosferic în ultimele 3 zile înainte de apariţia infarctului miocardic, incidenţa infarctului miocardic a crescut cu 4%. Aceste asocieri nu au fost depistate şi la fumători.

Numărul de cazuri de infarct miocardic a fost asociat semnificativ cu temperatura, incidenţa scăzând cu 6% pentru fiecare creştere de 10°C a temperaturii. Nu au fost identificate asocieri cu perioada însorită din fiecare zi şi cu precipitaţiile.

Citeşte şi: