STUDIU. „City in a test tube”: Expunerea timp de doar două ore la un nivel mediu de poluare urbană afectează sistemul cardiovascular pe durata întregii zile

  • Cardiologie
  • Prevenție



Un studiu fără precedent, în cadrul căruia a fost reprodus nivelul de poluare din centrul orașelor, arată cum doar două ore de de expunere la aerul poluat afectează inima și vasele de sânge pentru o zi întreagă. Datele au fost publicate în European Journal of Preventive Cardiology, o revistă a European Society of Cardiology (ESC).

„După două ore de respirat aer poluat, participanții la studiu au demonstrat primele semne de apariție a bolilor cardiovasculare, iar efectele au durat 24 de ore. Pentru a evita daunele permanente, a trebuit să menținem nivelul de poluare din studiu sub limite sigure, ceea ce implică faptul că, chiar și nivelurile considerate sigure pot fi devastatoare pentru sănătate atunci când se repetă frecvent – așa cum se întâmplă la locuitorii orașului”, a declarat autorul studiului, Dimitris Tousoulis, de la Universitatea Națională și Capodistriană din Atena, Grecia.

Studiile efectuate până în prezent asupra populației au certificat doar că există o legătură negativă între poluanții atmosferici (dintre care 50% provin din gazele de eșapament ale combustibililor diesel) și sănătatea cardiovasculară. Însă efectele specifice ale acestor emisii asupra organismului nu au fost pe deplin înțelese până acum, notează autorii studiului.

abonare
Oraș poluat noaptea
STUDIU. „City in a test tube”: Expunerea timp de doar două ore la un nivel de poluare urbană considerat sigur afectează sistemul cardiovascular pe durata întregii zile

Un număr de 40 de voluntari sănătoși au fost împărțiți aleatoriu în două grupuri:

  1. Persoane care au fost expuse la gazele de eșapament ale combustibililor diesel;
  2. Persoane care au respirat un aer filtrat.

Ambele grupuri au fost expuse fie aerului poluat, fie celui filtrat, timp de două ore zilnic într-un laborator special, închis ermetic. După patru săptămâni, grupurile au schimbat rolurile, însă doar pe durata unei sesiuni de două ore.

Aerul a fost poluat cu emisii diesel produse de un motor diesel. Pe parcursul celor două ore, nivelurile de monoxid de carbon și alți poluanți au fost asemănătoare cu cele din marile centre urbane aglomerate.

Pentru a evalua impactul gazelor de eșapament diesel asupra sistemului cardiovascular,  a fost măsurată funcția și suplețea vaselor de sânge, ritmul cardiac, viteza de coagulare a sângelui și inflamația – toate acestea indică starea de sănătate a inimii și vaselor de sânge. Pentru a se asigura că orice modificare a acestor parametri s-a datorat emisiilor diesel, participanții au evitat alcoolul, cofeina, fumatul și modificările în dietă în perioada de studiu.

În comparație cu aerul filtrat, aerul poluat a avut un efect dăunător prelungit (cel puțin 24 de ore) asupra tuturor măsurătorilor.

„Am evaluat pașii cheie în procesul de blocare a vaselor de sânge și, în cele din urmă, în apariția unui infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Expunerea pe termen scurt la gazele de evacuare diesel afectează simultan aceste etape, cu efecte de lungă durată”, a explicat profesorul Tousoulis.

El a concluzionat: „Studiul nostru oferă informații despre mecanismele prin care gazele de evacuare, produse în urma arderii combustibililor diesel, cresc riscul cardiovascular. Este posibil ca efectele dăunătoare prezentate în această cercetare să crească odată cu expunerea repetată. […] Sunt necesare măsuri mai eficiente de sănătate publică pentru a îmbunătăți calitatea aerului în orașe și pentru a preveni infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral”.

Citește și: