#ERSCongress. Șoferii mijloacelor de transport în comun au un risc crescut de a dezvolta boli respiratorii, din cauza poluării din aer

  • Health literacy



Poluarea aerului a fost și este în continuare una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă societatea. Conform unui studiu realizat recent în Brazila, expunerea la reziduurile poluante din aer a șoferilor mijloacelor de transport în comun, creează un risc semnificativ în ceea ce privește sănătatea respiratorie.

În cadrul Congresului Internațional al Societății Europene de Boli Respiratorii 2018, au fost dezbătute numeroase studii care vizează impactul poluării aerului asupra indivizilor, fie că este vorba de persoane în vârstă, tineri sau copii. Unul dintre aceste studii s-a concentrat pe evidențierea efectelor pe care le produc reziduurile poluante din aer asupra șoferilor din mijloacele de transport în comun.

abonare

Oamenii de știință au evaluat 30 de participanți, împărțindu-i în două grupuri în funcție de modul expunerii la poluare.

  • Grupul 1 (G1) – șoferii expuși în mod direct;
  • Grupul 2 (G2) – șoferii expuși în mod indirect.

Participanților li s-a evaluat în primul rând clearence-ul mucociliar, prin determinarea timpului de tranzit al zaharinei (saccharine transit time test (TTS)). Sistemul mucociliar reprezintă prima barieră mecanică de protecție cu care poluanții din aer intră în contact, iar integritatea sa este fundamentală pentru protejarea sistemului respirator. Ulterior, s-au realizat măsurători ale monoxidului de carbon din aerul expirat (COex).

Ambele teste au fost realizate atât la începutul programului de lucru, cât și la finalul acestuia (program de lucru de 8 ore) pe o perioadă de trei zile.

Rezultatele au arătat că există o reducere semnificativă a clearence-ului mucociliar în rândul șoferilor mijloacelor de transport în comun, însă nu au existat schimbări importante în ceea ce privește cantitatea de monoxid de carbon în aerul respirat.

Studiul a fost efectuat în São Paulo, Brazila, unde există un număr foarte mare de factori care contribuie la poluarea aerului. Printre aceștia se numără creșterea rapidă a numărului de vehicule, lipsa locurilor special amenajate pentru depozitarea deșeurilor, precum și arderea trestiei de zahăr. Toate aceste elemente reprezintă un risc major pentru calitatea aerului și așadar pentru sănătatea respiratorie.

Citește și: