Canalul Youtube Raportul de gardă
Rolul educației pentru sănătate în medicina personlizată

#ERSCongress. Persoanele care lucrează în restaurantele în care se gătește kebab au un risc crescut de a dezvolta probleme respiratorii

mm
18 sept. 2018
1271 Views

Nivelul poluării din aer în interiorul unui restaurant în care se gătește kebab este de aproximativ 5 ori mai mare comparativ cu poluarea din mediul exterior. Tocmai din această cauză, persoanele care lucrează într-un astfel de loc sunt supuse unor mari riscuri, din punct de vedere al sănătății respiratorii.

Un studiu realizat în interiorul a trei restaurante în care se prepară kebab a analizat efectele gazelor emanate în timpul procesului de gătit, asupra persoanelor care lucrează în acel mediu. Datele au fost prezentate cu ocazia Congresului Internațional al Societății Europene de Boli Respiratorii 2018, iar rezultatele n-au fost nici pe departe inofensive.

Desfășurarea studiului

În 3 incinte din regiunea Urfa, în care se prepară kebab, au fost efectuate măsurători ale poluanților din aer, PM10 și PM2.5. Ulterior, rezultatele au fost comparate cu nivelul standard al poluanților din aer, obținându-se o diferență semnificativă. Valorile PM10 și PM2.5 în interiorul restaurantelor ajungeau până la 1900 ug/m3 și 570 ug/m3, comparativ cu mediul exterior în care aceste nivele au atins 300 ug/m3 respectiv 130 ug/m3.

Mai mult decâ atât, participanții la studiu, 57 de bărbați, au completat un chestionar în care semnalau diversele plângeri, probleme și istoric medical cu care se confruntaseră, în ceea ce privește sănătatea respiratorie. Oamenii de știință au efectuat teste de spirometrie, determinând participanților capacitatea vitală forțată (CVF) și volumul expirator forțat pe secundă (VEMS).

  • Capacitatea forței vitale (CVF) în medie – 93%
  • Volumul expirator forțat pe secundă (VEMS) în medie – 95%.

Ratele medii ale debitului expirator de vârf al lucrătorilor din restaurant a fost de 79% iar ratele medii ale debitului expirator mediu au fost de 93%.

Vârsta medie a participanților a fost de 33 de ani, iar timpul mediu de angajare de 13 ani. Pentru validarea datelor studiului s-a luat în calcul și consumul lor de țigări – 9.5 pachete anual. În urma analizei chestionarelor și a cuantificării datelor, s-au obținut următoarele informații în legătură cu incidența diverselor probleme de sănătate:

  • Tuse – 71%
  • Spută – 71.4%
  • Dispnee – 71.4%
  • Senzație de usturime a ochilor – 81%
  • Durere în piept – 83.3%
  • Senzație de arsură la nivelul nasului și gâtului – 92.2%
  • Strănut – 83.5%
  • Amețeli – 95%
  • Dureri de cap – 95%
  • Oboseală – 100%
  • Epuizare – 95%

În mod evident se găsește o corelație semnificativă între poluarea aerului dintr-un restaurant în care se gătește kebab și incidența problemelor respiratorii întâmpinate de persoanele care lucrează în acel loc.

Există numeroase metode de protecție care pot fi abordate pentru evitarea acestor probleme de sănătate. Un principal element care ar putea fi luat în considerare este asigurarea unei ventilații cât mai bune, pentru a reduce gazele toxice emanate în timpul gătitului. De asemenea și protecția respiratorie reprezintă un factor care poate fi controlat.

Citește și:

Leave a Comment

Your email address will not be published.