Apel pentru reducerea poluării atmosferice, un factor de risc important în apariția bolilor cardiovasculare. Care sunt recomandările societăților internaționale de cardiologie?

  • Health literacy



Conform Organizației Mondiale a Sănătății, anual sunt înregistrate aproximativ 7 milioane de decese în întreaga lume din cauza poluării atmosferice. Mai mult decât atât, conform estimărilor, 9 din 10 persoane nu respiră un aer curat, ci un aer cu un conținut ridicat de poluanți. În anul 2019, aproximativ 6,7 milioane de decese sau, mai precis, 12% din numărul total de decese din întreaga lume au fost asociate poluării aerului, fie din propria locuință, fie din mediul înconjurător, și mai bine de 50% dintre acestea au fost datorate afecțiunilor cardiovasculare.

În acest sens, patru organizații specializate în domeniul cardiovascular (Federația Mondială a Inimii (WHF), Colegiul American de Cardiologie (ACC), Asociația Americană a Inimii (AHA) și Societatea Europeană de Cardiologie (ESC) au înaintat o inițiativă care să indice comunității medicale și autorităților din sănătate să urgenteze atenuarea impactului pe care poluarea atmosferică îl are asupra sănătății populației.

abonare

Calitatea aerului respirat este unul dintre cele mai importante aspecte ale unei vieți sănătoase. Poluarea atmosferică reprezintă un factor de risc important în apariția bolilor cardiovasculare și, conform statisticilor, un factor care contribuie major la povara globală a afecțiunilor în sine. Mai mult decât atât, în această perioadă în care ne confruntăm cu pandemia generată de virusul SARS-CoV-2, expunerea pe termen lung la poluarea atmosferică poate genera un risc crescut de deces din cauza COVID-19.

Impactul poluării aerului asupra sănătății cardiovasculare
„Poluarea atmosferică este una dintre cele mai subestimate cauze de afecțiuni cardiovasculare și accident vascular cerebral” – Prof. Stephan Achenbach

Deși foarte importantă, calitatea aerului și influența acesteia în sănătatea populației nu s-a bucurat de o atenție deosebită în ultimii ani. În ceea ce privește impactul asupra afecțiunilor cardiovasculare, poluarea atmosferică poate crește riscul infarctului miocardic, al accidentului vascular cerebral, diabetului, precum și al afecțiunilor respiratorii. La rândul lor, toate acestea cresc riscul dezvoltării unor forme severe de COVID-19.

„Chiar și înainte de pandemia COVID19, poluarea atmosferică era o problemă care impunea din ce în ce mai multă îngrijorare, din cauza impactului asupra sănătății populației, chiar dacă în mod frecvent impactul său asupra afecțiunilor cardiovasculare era ușor trecut cu vederea. COVID19 a adus în ecuație un nou factor letal, iar acum a venit timpul pentru comunitatea de sănătate să se mobilizeze și să ia măsuri” – afirmă Michael Brauer, Chair of the World Heart Federation Air Pollution Expert Group.

Inițiativa celor patru organizații specializate în domeniul cardiovascular solicită diverse intervenții structurale cu scopul de a reduce emisia factorilor poluanți, precum și expunerea periculoasă la aceștia. În același timp, evidențiază importanța rolului pe care furnizorii de servicii medicale îl au în prevenirea afecțiunilor datorate acestei poluări atmosferice:

  • Măsuri luate pentru sănătatea populației: atenuarea poluării atmosferice, investigarea calității aerului și impactul acesteia asupra bolilor cardiovasculare, realizarea intervențiilor cu scopul de a reduce poluarea atmosferică și efectul acesteia asupra bolilor necomunicabile;
  • Asigurarea pacienților cu diverse măsuri, potrivite fiecăruia în parte, pentru a reduce expunerea la poluarea aerului (ex. sisteme de filtrare a aerului);
  • Integrarea poluării atmosferice în activitățile de management ale bolilor (ex. prin utilizarea indicilor de calitate a aerului);
  • Dezvoltarea ghidurilor despre poluarea aerului și bolile cardiovasculare;
  • Sprijinirea ministerelor mediului, energiei și transportului în eforturile lor de atenuare a poluării atmosferice;
  • Educarea și creșterea conștientizării asupra beneficiilor cardiovasculare pe care le aduce un aer curat;
  • Colaborarea cu organele de decizie din instituțiile naționale, regionale și globale pentru a prioritiza relația dintre afecțiunile cardiovasculare și poluarea atmosferică.

„Poluarea atmosferică este una dintre cele mai subestimate cauze de afecțiuni cardiovasculare și accident vascular cerebral. Aceasta trebuie să fie recunoscută drept un factor de risc major, modificabil în prevenirea și managementul afecțiunilor cardiovasculare și trebuie luate urgent măsuri pentru a-i reduce influența și impactul negativ” – afirmă Prof. Stephan Achenbach, Președinte al Societății Europene de Cardiologie.

În 2019, Societatea Europeană de Cardiologie actualiza ghidul care vizează diagnosticul și managementul sindromului coronarian cronic, reprezentând primul moment în care a fost evidențiat impactul pe care poluarea atmosferică îl are asupra sănătății cardiovasculare.

Atenția oamenilor de știință a continuat să fie îndreptată în această direcție, astfel încât, un an mai târziu, la începutul lui 2020, un studiu realizat de Societatea Europeană de Cardiologie demonstra relația dintre gradul de poluare din centrul orașelor mari și sănătatea cardiovasculară. Rezultatele au arătat cum numai două ore de expunere la poluarea atmosferică pot afecta inima și vasele de sânge pentru o zi întreagă.

Citește și: