#ERSCongress. Scăderea nivelului de poluare din aer se asociază cu o îmbunătățire a VEMS și CVF pentru persoanele vârstnice

  • Health literacy



Deși nu s-au efectuat numeroase studii în acest sens, reducerea nivelului de poluare din aer poate avea un efect benefic asupra funcției plămânilor în cazul vârstnicilor. Această scădere a gradului de poluare este asociată cu o creștere a volumul expirator forțat pe secundă (VEMS). Scăderea cu 10 ug/m3 a cantității de NO2 din aer conduce la o creștere cu 0.13 a VEMS.

Studiul SALIA a examinat asocierea dintre reducerea poluanților din aer (dioxidul de azot – NO2) sau a expunerii la diverse particule de materie (PM2.5 și PM10) și sănătatea respiratorie a persoanelor vârstnice de sex feminin din Germania. Rezultatele au fost dezbătute în cadrul Congresului Internațional al Societății Europene de Boli Respiratorii 2018.

abonare

Desfășurarea studiului

SALIA (Study on the influence of Air pollution on Lung function, Inflammation and Aging) a urmărit 592 de participante începând cu anii 1985-1994, perioadă în care femeile aveau vârste mai mari de 55 de ani. Au urmat ulterior două perioade de follow-up, prima între ani 2007 și 2010, iar cea de-a doua între anii 2012 și 2013.

În fiecare etapă a studiului concentrația poluării din aer a fost determinată folosind modele de regresie și proceduri de extrapolare. Mai mult decât atât, în fiecare etapă participanților le-au fost făcute teste de spirometrie (VEMS și CVF – capacitatea vitală forțată).

Rezultatele au fost încurajatoare, astfel încât datele au arătat că reducerea nivelului de poluare a aerului poate fi asociată cu îmbunătățirea funcției pulmonare. Inițial, ratele VEMS și CVF au fost sub nivelul așteptărilor oamenilor de știință, însă scorurile au crescut pe parcursul perioadei de follow-up.

Și nivelul poluării din aer la domiciliul participantelor a scăzut – dacă la începutul studiului cantitatea de NO2 din aer era de 39,05 ug/m3, în cea de-a doua perioadă de follow-up acesta a ajuns la 23,28 ug/m3. Scăderea nivelului de poluare a fost asociată cu o creștere în scorurile VEMS. Pentru scădere cu 10 ug/m3 în NO2, rata VEMS a crescut cu 0.13.

Pe lângă reducerea nivelului de poluare, un alt factor care s-a dovedit benefic în îmbunătățirea funcției respiratorii a persoanelor în vârstă, a constat în scăderea în greutate. Studiul este încă în desfășurare, participantele depășind la momentul actual vârsta de 75 de ani.

Oamenii de știință au descoperit că și inflamația poate juca un rol destul de important în îmbătrânirea plămânilor sănătoși, și ca atare urmează să fie dezvoltat un studiu comprehensiv care să analizeze interacțiunea dintre profilul genetic și mediul înconjurător.

Citește și: