#ERSCongress. Contaminarea cu bacteria ureaplasma în momentul nașterii, riscul de deces și tratamentul cu azitromicină

  • Health literacy



Conform noilor cercetări prezentate la Congresul Internațional al Societății Europene de Boli Respiratorii, copiii născuți prematur căror le-a fost depistată bacteria Ureaplasma la nivelul sistemului respirator în momentul nașterii, sunt mai predispuși la dezvoltarea problemelor medicale în primul an de viață, existând șanse mici de supraviețuire.

De asemenea, studiul atestă eficiența unui antibiotic, care se găsește pe scară largă și poate fi administrat în condiții de siguranță la nou-născuți, având un impact esențial  în tratamentul acestora.

abonare

“Am studiat legătura dintre această bacterie (Ureaplasma) și displazia bronhopulmonară timp de mai mult de 20 de ani”, a declarant Rose Marie Viscardi, profesor de pediatre la Universitatea Maryland, Facultatea de Medicina, Baltimore, USA.

Autoarea studiului, Rose Marie Viscardi, a examinat 121 de copii născuți prematur,  între 24 și 28 de săptămâni (aproximativ 6 luni). La jumătate dintre aceștia s-a administrat timp de trei zile azitromicină (20 de mg/kg), iar celorlalți li s-au administrat scheme de tratament placebo. Toți au fost testați pentru a se putea confirma prezența sau absența bacteriei Ureaplasma în nas sau trahee, înainte și după tratament, perioada de testare fiind de 1 an.

Rezultatele testelor au arătat că 36% dintre copii sunt purtători ai acestei bacterii. Comparativ cu nou-născuții, care nu au această bacterie sau care o au prezentă în nas, cei născuți prematur depistați pozitiv cu aceasta la nivelul traheei au mai puține șanse de supraviețuire (71%, comparativ cu 90% și 100%). Mai mult decat atât, studiile au evidențiat și o probabilitate foarte mare de dezvoltare a displaziei bronhopulmonare sau a altor boli legate de sistemul respirator în primul an de viață (67% comparativ cu 50% și 20%).

Eficiența unui tratament pentru o perioadă de trei zile cu azitromicină la copiii născuți prematur pentru eradicarea bacteriei Ureaplasma este rezultatul studiilor și testelor efectuate de-a lungul vremii.

În ciuda faptului că este un studiu relativ mic, datele obținute sugerează că decesul sau apariția unor probleme respiratorii grave la un an după naștere a avut o frecvență mai mică la copiii tratați cu azitromicină (33%), față de cei din grupul placebo (86%).

“Considerăm că bacteria Ureaplasma afectează sistemul imunitar atât al mamei, cât și al copilului, ducând la infecții cronice sau inflamații persistente. La copiii născuți prematur pot exista probleme în dezvoltarea plămânilor, ceea ce duce displazie bronhopulmonară”, a declarant Rose Marie Viscardi.

În ciuda rezultatelor prezentate anterior, nu este recomandat tratamentul împotriva bacteriei Ureaplasma cu antibiotice, deoarece durata studiului și numărul de pacienți tratați astfel nu pot genera concluzii concludente cu privire la efectele pozitive ale administrării acestui antibiotic.

În prezent, acestă bacterie nu este considerată periculoasă la oamenii sănătoși, motiv pentru care mulți doctori consideră că tratamentul nu este necesar.

Bacteria Ureaplasma este întâlnită, de obicei, în canalul vaginal.  Dimensiunile foarte mici ale acesteia îngreunează procesul de depistare. Bacteria poate fi transmisă foarte ușor la făt în timpul sarcinii sau nașterii, provocând ulterior copilului diverse probleme respiratorii.

Citește și: