#ESCCongress. Intervențiile pentru implantarea unui stent, mai frecvente în zonele poluate, mai ales iarna

  • Health literacy



Conform studiilor epidemiologice, prezentate în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie, zonele puternic poluate au o pondere mai mare a intervențiilor de angioplastie comparativ cu zonele mai putin poluate.

“Studiile au raportat impactul negativ al poluării asupra sistemului cardiovascular, chiar dacă efectele directe asupra mecanismelor de producere a bolilor nu au fost clare. De asemenea, s-a demonstrat faptul că pacienții care conviețuiesc în orașe cu aer mai curat sunt mai sensibili la schimbări ale gradului de poluare, în timp ce pacienții din orașele mai poluate se adaptează la fluctuații“, a declarat autorul studiului Dr. Rafal Januszek, Spitalul Universitar, Krakow, Polonia.

Studiul a inclus 6 orașe nepoluate și 5 orașe poluate, urmărind cantitatea de PM10 (particule în suspenie cu diametrul de 10 micrometri sau mai puțin, provenite de la emisii poluante generate de industrie precum: trafic, sobe de lemn și carbune, focuri, furtuni de praf etc.)

În cadrul studiului au fost urmăriți 5.648 de subiecți din orașele nepoluate și 10.239 din orașele poluate. Tuturor pacienților le-a fost implantat un stent (intervenție coronariană precutanată – PCI) util pentru patologiile coronariene acute (atac de cord). Toate datele au fost preluate din Registrul Național ORPKI pentru PCI din Polonia.

abonare

Datele procedurilor PCI au fost corelate cu calitatea aerului pe o perioadă de 52 de săptămâni, comparând, de asemenea, două anotimpuri distincte (iarna – nivel de poluare ridicat și vara – nivel mai mic de poluare).

Concentrația medie anuală de PM10 a fost semnificativ mai mare în orașele poluare (59,95), comparativ cu orașele nepoluare (26,62). Pentru ambele clase analizate, creșterea concentrației de PM10 este asociată cu o frecvență mai mare de PCI.

O alta remarcă a cercetătorilor a fost aceea că pacienții din orașele nepoluate sunt mai sensibli la creșterea gradului de poluare cu fiecare valoare a concentratiei de PM10.

Diferențe între orasele poluate și cele nepoluate

În ceea ce privește efectul sezonier, rata de intervenții a fost mai scăzută vara, comparativ cu iarna, în ambele categorii care au luat parte la studiu.

“Incidența mai mare de PCI în timpul iernii este datorată gradului ridicat de poluare din această perioadă prin prisma mai multor factori, cum ar fi încălzirea artificială”, a declarat Dr Januszek. “Studiul demonstrează faptul că sindroamele coronariene acute tratate cu PCI sunt mai frecvente pe timpul iernii, în zonele poluate. Incidența bolii a crescut în regiunile care au fost supuse unor modificări ale PM10 – de la perioade în care zona avea un grad scăzut de poluare, la perioade în care poluarea a crescut substanțial. Aceasta este o dovadă suplimentară pentru nevoia unor programe de reducere a nivelului de poluare, protejând astfel sănătatea oamenilor”.

Citește și: