#GI22. Adăugarea imunoterapiei durvalumab la chimioterapie crește supraviețuirea generală în linia I de tratament pentru cancerul avansat de tract biliar

  • Imuno-oncologiaAdăugarea imunoterapiei durvalumab (Imfinzi) la chimioterapia standard a îmbunătățit semnificativ supraviețuirea generală la pacienții cu cancer avansat al tractului biliar, conform rezultatelor studiului TOPAZ-1, prezentate în cadrul Simpozionului ASCO dedicat Cancerelor Gastrointestinale. Riscul de deces pentru cei care au primit durvalumab și chimioterapie a fost cu 20% mai mic decât pentru pacienții care au urmat doar chimioterapie.

De peste 10 ani, tratamentul standard de linia I (chimioterapia cu gemcitabină și cisplatin) a rămas neschimbat în cancerele de tract biliar. Un studiu anterior de fază 2 a arătat că durvalumab combinat cu gemcitabină și cisplatină determină o activitate antitumorală promițătoare în cancerul tractului biliar avansat. TOPAZ-1 este primul studiu de fază 3 care demonstrează că adăugarea imunoterapiei la chimioterapia standard poate crește supraviețuirea generală. Aceste rezultate ar putea schimba standardul de îngrijire pentru majoritatea pacienților cu cancere de tract biliar.

abonare

Studiul a inclus 365 de pacienți cu cancere ale tractului biliar nerezecabile, recurente sau metastatice. Pacienții au avut unul dintre cele trei tipuri de cancer al tractului biliar: 55% au avut cancere intrahepatice, 19 % aveau cancere extrahepatice și 25% au avut cancer de vezică biliară. Cercetarea s-a derulat în SUA și 17 țări din Europa, America de Sud și Asia.

#GI22. Adăugarea durvalumab la chimioterapie crește supraviețuirea generală în linia I de tratament pentru cancerul avansat de tract biliar

Toți pacienții au primit chimioterapie cu gemcitabină și cisplatin timp de până la opt cicluri. Pacienții au fost randomizați pentru a primi fie durvalumab (1500 mg la fiecare 3 săptămâni) sau placebo înainte de chimioterapie și au continuat cu durvalumab (1500 mg la fiecare 4 săptămâni) sau placebo după chimioterapie până la progresia bolii sau toxicitate inacceptabilă.

  • După aproximativ 1 an, adăugarea imunoterapiei a îmbunătățit semnificativ supraviețuirea globală;
  • Supraviețuirea fără progresia bolii a fost, de asemenea, semnificativ mai bună cu durvalumab comparativ cu placebo: 7,2 luni vs 5,7 luni;
  • La 18 luni, supraviețuirea generală a fost de 35,1% în grupul care a primit durvalumab, față de doar 25,6% pentru cei care au urmat chimioterapie. La 2 ani, supraviețuirea globală a fost de 24,9% față de 10,4%;
  • Rata generală de răspuns (ORR) a fost de 26,7% cu durvalumab și 18,7% cu placebo.

În ceea ce privește siguranța, durvalumab a fost bine tolerat în combinație cu chimioterapia. S-a înregistrat o diferență mică în ceea ce privește incidența reacțiilor adverse de grad 3/4 asociate combinației versus placebo. Cele mai frecvente reacții adverse în brațul care a primit durvalumab au fost anemia și neutropenia.

Pe baza studiului TOPAZ-1, durvalumab în combinație cu gemcitabină și cisplatină are potențialul de a deveni un nou standard de îngrijire de primă linie. Sunt așteptate în continuare noi date, cum ar fi cele legate de statusul PD-L1 sau profilul pacienților care ar avea cele mai mari beneficii în urma terapiei (jumătate din cei incluși în studiu sunt asiatici).

Citește și: