Obezitatea, asociată cu cel puțin 13 tipuri de cancer

  • Health literacy



Supraponderalitatea și obezitatea sunt factori de risc semnificativi pentru cel puțin 13 tipuri de cancer. 40% dintre cazurile de cancer diagnosticate în Statele Unite în 2014 au fost înregistrate la persoane cu greutate peste limita normală.

Datele provin din cel mai recent raport al Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention, CDC), din cadrul Departamentului de Sănătate Publică al SUA, care a arătat legătura dintre greutatea corporală crescută și carcinogeneză. Un risc mult mai mare s-a observat în rândul femeilor. Peste 55% dintre cancerele diagnosticate la femei au fost asociate cu supraponderalitatea.

abonare

Rezultatele principale din raport:

  • în 2014, 631.604 persoane din SUA primit un diagnostic de cancer asociat cu supraponderabilitate sau obezitate
  •  incidența acestor tipuri de neoplasme a crescut semnificativ la persoanele cu vârste cuprinse între 20-70 de ani în perioada 2005-2014
  • două treimi dintre cazuri s-au înregistrat la grupul de vârstă 50-70 ani
  • 55% dintre cancerele diagnosticate la femei au fost asociate cu obezitate sau supraponderabilitate, pe când, pentru bărbați procentul este mai mic – 24% dintre cazuri
  • cancerul endometrial, ovarian și cancerul la sân apărut după menopauză reprezintă 42% dintre neoplasmele asociate obezității;

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (The International Agency for Research on Cancer – IARC) susține încă din 2002 că există o asocierea între supraponderabilitate, obezitate și cancer iar datele statistice din ultimii ani par să confirme acest lucru. Asocierea este pusă pe seama tulburărilor metabolice și endocrine, care includ creșterea nivelului de insulină și dezechilibre în nivelul hormonilor sexuali, precum și statusul pro-inflamator.

Pentru raportul CDC au fost analizate date din perioada 2005-2014. Doar în 2014 au fost înregistrate mai mult de 630.000 de cazuri de neoplasme asociate obezității, identificându-se 13 tipuri puternic legate de această tulburare metabolică:

Sursa foto – Daily Mail

Autorii studiului subliniază faptul că este important să se înțeleagă exact corelația dintre cancer și obezitate. Cancerul este o afecțiune complexă, influențată de factori multipli de risc. Obezitatea este mai puternic asociată cu anumite tipuri de neoplasme. Cu toate acestea, cele 13 tipuri identificate prin studiul CDC reprezintă o proporție mare (40%) din totalul cazurilor înregistrate. American Cancer Society derulează în prezent cercetări extinse în acest domeniu.

Global, prevalența obezității s-a triplat în ultimii 40 de ani. Statele Unite ocupă primul loc

Data de 10 octombrie a marcat Ziua Mondială a Obezității, un moment ce ne amintește că această problemă a ajuns o adevărată epidemie la nivel global – 2,8 milioane de persoane mor anual din această cauză.

„Am făcut o tranziție de la o lume în care prevalența subponderabilității a fost dublă față de supraponderabilitate, la o lume în care sunt mai mulți oameni obezi decât subponderali” – Prof. Majid Ezzati, Imperial College London

Conform OMS (Organizația Mondială a Sănătății) o persoană supraponderală are un IMC (Indice de Masă Corporală, Body Mass Index – BMI) de peste 25, iar obezitatea e definită ca un IMC mai mare de 30.

Obezitatea este un factor de risc ce este luat în considerare în ultimul timp nu doar în prevenția bolilor cardiovasculare și a diabetului, ci și în ceea ce privește cancerul. Până în 2025 rata de obezitate la nivel global se așteaptă să ajungă la 21% în populația feminină, statisticile fiind îngrijorătoare deoarece cazurile de cancer asociat supraponderabilității sunt mult mai frecvente  la această categorie. De aceea, la nivel mondial controlul obezității devine o problemă esențială de sănătate publică.

Două treimi dintre adulții americani sunt considerați supraponderali, dintre care mai mult de o treime sunt obezi, având un IMC mai mare de 30 kg/m2. Dacă pentru majoritatea tipurilor de cancer se înregistrează o scădere a incidenței de aproximativ 13% din anii ’90 până în prezent, pentru cancerul asociat obezității se observă o rată de creștere de 7%.

Sursa foto – Everyday Health

Care este situația în Europa?

În țările Uniunii Europene supraponderalitatea afectează între 30-70% din populație. 23% dintre femei și 20% dintre bărbați sunt obezi. Marea Britanie este fruntașă la aceste statistici, fiind considerată „the fat man of Europe”. Dacă trendul continuă, 72% din populația acestei țări va fi supraponderală până în 2035. Îngrijorător este faptul că mulți  oameni nu știu că greutatea crescută poate fi corelată un risc pentru anumite tipuri de cancer.

Un sondaj realizat în UK a demonstrat că 3 din 4 persoane nu știu că obezitatea poate duce la cancer. Imaginea arată că cei care au identificat această conexiune au asociat obezitatea mai degrabă cu neoplasmele digestive decât cu cele ale aparatului reproducător sau de sân Sursa foto – Cancer Research UK

Alte studii care demonstrează relația obezitate – cancer

O meta-analiză publicată în British Journal of Medicine în februarie 2017 a evaluat asocierea dintre cancer și obezitate. 95 de studii au fost incluse și s-au identificat 11 tipuri de cancer puternic asociate cu obezitatea. Acestea aparțin în principal sferei gastro-intestinale (cancer de colon, rect, pancreas, gastric, de tract biliar, esofagian) sau sunt cancere asociate cu un profilul hormonal specific femeilor (endometrial, sân, ovar). De asemenea, au fost observate cazuri de cancer renal și al măduvei osoase.

Mai multe studii observaționale au arătat că o creștere în greutate de 5 kilograme la o vârstă fragedă este asociată cu un risc crescut de apariție a unui tip de cancer legat de obezitate.

Cum se explică asocierea dintre cancer și obezitate?

Celulele adipoase din organism produc hormoni și proteine, care sunt eliberate în sânge și transportate în diferite zone din corp. Aceste substanțe pot avea rol de mesageri chimici care declanșează mecanisme complexe implicate în transformarea malignă a anumitor celule. Majoritatea moleculelor care funcționează ca mediatori între obezitate și cancer nu provoacă mutații care determină transformarea unei celule, ci favorizează creșterea și proliferarea celulelor maligne.

Sursa foto – Dana Farber Cancer Institute

Un mecanism bine cunoscut este cel care implică hormonii sexuali. Grăsimea în exces modifică nivelul hormonilor sexuali precum estrogenul și testosteronul. Există anumite tipuri de cancer cum este cel de sân sau endometrial care exprimă receptori pentru estrogen și sunt influențate de nivelul de estrogen din corp.

La femeile aflate la menopauză nivelul de estrogen scade semnificativ, însă țesutul adipos produce acești hormoni printr-o cascadă de reacții în care un rol important revine enzimei numită aromataza. O variantă de tratare a cancerului de sân este cea cu inhibitori de aromatază. Dr. Leslie Bernstein, director al Division of Cancer Etiology în cadrul City of Hope Comprehensive Cancer Center explică faptul că „grăsimea din corp devine o mașinărie care produce estrogen”.

Insulina este, de asemenea, un hormon foarte important în apariția anumitor tipuri de cancer precum cel de sân, colorectal, pancreatic. Oamenii supraponderali au valori ridicat ale insulinei în organism, iar efectul asupra procesului de carcinogeneză se explică prin stimularea producției de factori de creștere care influențează diviziunea celulară. Obezitatea este frecvent asociată cu sindromul metabolic și diabetul zaharat de tip 2.

În cazul diabetului zaharat de tip II celulele organismului nu mai răspund la insulină, ceea ce determină acumularea glucozei în sânge, care reprezintă un stimul pentru secreția de insulină. Nivelul ridicat de insulină acționează în anumite cazuri ca un factor mitogen, influențând creșterea mai rapidă a celulelor canceroase. Mai multe studii au dovedit că un medicament antidiabetic, metformin, care scade glicemia, prezintă proprietăți anticancerigene.

Subiecte similare:

#ESMO17: Obezitatea abdominală se corelează cu creșterea riscului de cancer la femei post-menopauză

Hipercolesterolemia. Ce trebuie să știm despre managementul colesterolului?

Atingerea greutății normale înainte de vârsta de 18 ani reduce riscul apariției diabetului tip 2 la bărbați