STUDIU. Personalizarea dietei alimentare, rezultate mai bune în reducerea riscului cardiovascular, comparativ cu recomandările generale din ghiduri

  • Health literacyPrintre principalele cauze de mortalitate la nivel global se numără bolile cronice determinate de alimentație și stilul de viață. În ciuda dovezilor că modificarea acestor factori poate îmbunătăți supraviețuirea și calitatea vieții, incidența bolilor legate de alimentație sunt în continuă creștere. Acest lucru poate fi datorat aderenței slabe a populației generale la recomandări și variabilității crescute a modului în care oamenii răspund la anumite diete.

Un studiu amplu randomizat, publicat în revista Nature Medicine, a explorat impactul unui program de nutriție personalizată (PDP) asupra sănătății cardiometabolice. Studiul a comparat acest program cu sfaturile dietetice generale oferite de ghidurile US Department of Agriculture Guidelines for Americans (USDA, 2020-2025), într-un studiu clinic randomizat cu o durată de 18 săptămâni. Rezultatele indică faptul că programul de nutriție personalizată poate aduce beneficii în reducerea trigliceridelor, împreună cu modificări semnificative legate de nivelul de energie, calitatea somnului și sațietate.

abonare

De asemenea, prin acest studiu a fost demonstrat că un program de nutriție personalizat poate aduce îmbunătățiri în sănătatea cardiometabolică comparativ cu sfaturile standard legate de alimentație. Aceste rezultate subliniază importanța personalizării dietelor pentru a obține rezultate mai bune în gestionarea sănătății cardiometabolice.

Studiul a fost conceput pentru a evalua diferențele dintre o dietă personalizată și sfaturile dietetice standard asupra sănătății cardiometabolice și a diversității microbiomului. Participanții au fost împărțiți în două grupuri: un grup a primit sfaturi personalizate bazate pe un algoritm care a luat în considerare răspunsurile individuale la glucoză și trigliceride după mese, microbiomul și antecedentele personale, iar celălalt grup a primit sfaturi dietetice generale conform ghidurilor USDA.

dieta-personalizata-sanatoasa-impact-sanatate-cardiometabolica
Image by KamranAydinov on Freepik

Studiul a inclus 347 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani, reflectând populația adultă medie din SUA. Persoanele au fost selectate pe baza unor criterii specifice, inclusiv circumferința taliei și consumul de fructe și legume. Acestea au fost împărțite aleatoriu în grupul de intervenție (PDP) și grupul de control (sfaturi dietetice generale).

Programul PDP a inclus o aplicație mobilă care a furnizat sfaturi personalizate privind dieta, bazate pe caracteristicile alimentelor, răspunsurile individuale la glucoză și trigliceride după mese, microbiom și istoricul de sănătate. În contrast, grupul de control a primit sfaturi dietetice standard prin intermediul unui pliant digital și resurse online.

Analiza datelor a arătat o reducere semnificativă a nivelului trigliceridelor (TGs) în grupul PDP comparativ cu grupul de control, fără a se observa schimbări majore în nivelul colesterolului LDL. De asemenea, au fost observate îmbunătățiri legate de greutatea corporală, circumferința taliei, HbA1c, calitatea dietei și diversitatea microbiomului la cei din grupul PDP, în special în special în rândul participanților care au aderat cu strictețe la acest program.

Cu toate acestea, nu au existat diferențe semnificative între grupuri în ceea ce privește tensiunea arterială, insulina, glucoza, peptidul C, apolipoproteina A1 și B și trigliceridele postprandiale. Nu au fost raportate evenimente adverse grave legate de intervenție.

Acest studiu deschide calea pentru utilizarea mai largă a programelor de nutriție personalizată, oferind o alternativă eficientă la sfaturile dietetice generale. În viitor, astfel de programe ar putea deveni o componentă esențială în prevenirea și gestionarea bolilor cronice legate de dietă și stil de viață.

Citește și: