#AHA23. STUDIU. Dieta hiposodată scade tensiunea arterială cu 6 mmHg într-o săptămână

  • Cardiologie
  • Prevenție



Persoanele care au urmat o dietă hiposodată timp de doar o săptămână au prezentat scăderea tensiunii arteriale sistolice (mediană) cu 6 mmHg față de valorile inițiale. Efectele au fost prezente indiferent de statusul anterior de hipertensiv sau normotensiv și de utilizarea medicamentelor care scad tensiunea arterială. Acestea sunt rezultatele studiului CARDIA-SSBP, prezentate în cadrul sesiunilor științifice din 2023 ale American Heart Association și publicate simultan în JAMA.

  • Dieta hiposodată a redus valorile tensiunii arteriale la 75% dintre participanți.
  • Reducerea aportului de sodiu a avut cel mai mare impact la persoanele cu cele mai ridicate valori ale tensiunii arteriale la evaluarea inițială.
  • La pacienții cu diabet zaharat, diferența de tensiune arterială în urma dietelor hiposodată și hipersodată a fost de aproape 17 mmHg, față de 7-8 mmHg în cohorta generală.

Efectul dietei hiposodate a fost comparabil cu cel obținut prin utilizarea unui medicament care reduce tensiunea arterială. Înlocuirea medicației cu o astfel de dietă, însă, presupune dificultăți legate de aderența pe termen lung la regimul hiposodat. Reducerea aportului de sare în cadrul dietei utilizate în studiu a fost drastică, însă este probabil ca limitarea limitarea consumului, chiar și în proporții reduse, să prezinte beneficii.

abonare

Dacă dietele utilizate în alte studii au inclus alimente preparate special pentru participanții la studiu, de data aceasta au fost cuprinse în dietă alimente disponibile comercial. Acestea sunt publicate împreună cu articolul ştiinţific, cu scopul de a ajuta la inițierea și menținerea unei astfel de diete.

#AHA23. STUDIU. Dieta hiposodată scade tensiunea arteriala cu 6 mmHg într-o săptămână
Sursa foto: Pixabay

Studiul CARDIA-SSBP a inclus 213 persoane cu sau fără hipertensiune arterială, cu vârste între 50 și 75 de ani. În prima etapă, tensiunea arterială a participanților a fost monitorizată timp de 24 de ore. În mod aleator, au fost alocate doua tipuri de diete participanților, una hiposodată și una hipersodată, pentru a fi urmate timp de o săptămână. Apoi, pentru încă o săptămână, dietele au fost inversate. În ultimă zi a fiecărei săptămâni de dietă a fost monitorizată tensiunea arterială timp de 24 de ore.

Conform rezultatelor evaluării inițiale a excreției urinare timp de 24 de ore, dieta obișnuită a participanților a conținut o cantitate ridicată de sodiu. În acest context, aportul adițional de sodiu prin intermediul dietei hipersodate a fost redus, în schimb, reducerea aportului a fost importantă prin dieta hiposodată.

Anterior inițierii intervenției, participanții la studiu au avut o tensiune sistolica mediană de 125 mmHg. Dieta hipersodată a crescut tensiunea sistolică mediană la 126 mmHg, iar dieta hiposodată a redus-o la 119 mmHg. Participanții din grupul care nu a răspuns la dieta hiposodată au avut dificultăți legate de aderența la regimul impus. Analiza de subgrup a indicat rezultate similare indiferent de vârstă, sex, rasă, indice de masă corporală și administrarea medicamentelor antihipertensive.

Citește și: