STUDIU. Alimentația bogată în sare poate duce la boală aterosclerotică inclusiv la persoanele cu tensiune arterială normală

  • Cardiologie



Ateroscleroza este principala cauză de mortalitate și morbiditate din țările dezvoltate și constă în reducerea lumenului vascular prin depuneri de lipide în pereții vaselor cu formarea plăcilor de aterom, care micșorează aportul de sânge la țesuturi, generând suferințe de tip ischemic, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.

Într-un studiu publicat în European Heart Journal-Open, condus în mai multe centre din Suedia, s-a descoperit că eliminarea crescută de sodiu în urina/24 de ore are o asociere semnificativă cu ateroscleroza carotidiană, cât și cea coronariană, cu creșterea calcificărilor de la nivelul arterelor coronariene, reflectată prin scorul de calciu calculat prin computer tomografia cardiacă. Chiar și la persoanele cu tensiune arterială normală și fără boală cardiovasculară documentată, aportul de sare crescut poate duce la accelerarea proceselor aterosclerotice.

abonare

Studiile anterioare au raportat asocierea dintre aportul crescut de sodiu și stenoza carotidiană, dar nu au fost studiate și consecințele de la nivelul arterelor coronare. Acestea au mai concluzionat că o dietă bogată în sodiu crește tensiunea arterială și riscul de boală cardiovasculară. În cadrul noului studiu, s-a evaluat atât ateroscleroza dezvoltată coronarian, cât și carotidian.

lingurita cu sare
Photo by Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/photo/spoon-with-salt-and-spices-on-table-4199094/

„Acesta este primul studiu care examinează asocierea dintre un aport de sodiu crescut și ateroscleroza în arterele de la nivel cardiac și carotide”, afirmă autorul studiului Dr. Jonas Wuopio, Karolinska Institutet, Suedia. „Asocierea este liniară, ceea ce înseamnă că o creștere a aportului de sare duce la o creștere a aterosclerozei. Aceste descoperiri pot fi aplicate și la valori tensionale normale, sugerând că sarea în exces poate fi dăunătoare înainte de apariția hipertensiunii arteriale”.

Analiza multicentrică a fost condusă pe 10,778 de adulți cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani, incluși în Swedish CArdioPulmonary bioImage Study (SCAPIS), cel mai mare studiu făcut în populația generală, utilizând angiografia coronariană CT pentru a dovedi încărcarea aterosclerotică de la nivelul inimii. Pentru a estima consumul de sare s-a măsurat excreția urinară de sodiu pe 24 de ore, iar pentru a determina dezvoltarea plăcilor carotidiene s-a folosit ecografia vasculară. Cantitatea de calciu din artere a fost calculată pe baza scorului de calciu Agatston, o valoare mai mare indicând un risc mai crescut de infarct miocardic.

Media de vârstă a participanților a fost de 58 de ani, 52% fiind femei. Cercetătorii au analizat asocierea dintre creșterea incrementală a aportului de sare și dezvoltarea aterosclerozei, după ajustarea în funcție de vârstă, sex și spitalul în care a avut studiul. Creșterea consumului de sare a fost legată de creșterea aterosclerozei într-un mod treptat atât în arterele carotide, cât și în cele coronariene.

Există un consens în ceea ce privește creșterea tensiunii arteriale din cauza aportului ridicat de sare, dar încă nu se cunoaște exact mecanismul. Teoriile includ disfuncția vasculară, alterarea funcției renale, disfuncția nervoasă simpatică și implicarea sistemului imun.

Legătura dintre tensiunea arterială crescută și procesul aterosclerotic este bine determinată, fiind cunoscut faptul că hipertensiunea fiind cauza principală a dezvoltării bolii cardiovasculare.  Alte studii au mai arătat și că sarea poate avea un efect nociv asupra arterelor, independent de creșterea tensiunii arteriale, ducând la rigidizarea arterială și disfuncție endotelială.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul de sare limitat la o linguriță pe zi, iar autorul studiului oferă două alternative pentru a scădea aportul de sodiu, limitând sarea de masă formată în totalitate din clorură de sodiu și înlocuind-o cu o sare care conține 70-80% clorură de sodiu și 20-30% clorură de potasiu.

Citește și: