STUDIU. 82% din totalul pacienților cu hipertensiune arterială provin din țări cu venituri mici și medii

  • Health literacy



Din 1990 și până în 2019 numărul total al persoanelor cu hipertensiune arterială, cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani s-a dublat, ajungând de la aproximativ 331 milioane de femei și aproximativ 317 milioane de bărbați, la 626 milioane de femei și 652 milioane de bărbați din întreaga lume. Mai mult decât atât, incidența hipertensiunii este mai ridicată în țările cu venituri mici și medii, comparativ cu țările dezvoltate.

Concluziile provin dintr-un studiu realizat de Imperial College of London și publicat în The Lancet. Rezultatele au indicat că 82% din totalul pacienților cu hipertensiune provin din țări cu venituri medii și mici. În analiză au fost incluse date provenind de la 104 milioane de oameni, din 184 de țări de pe întregul glob.

abonare

Deși diagnosticarea hipertensiunii nu impune provocări deosebite și există opțiuni terapeutice accesibile, studiul a arătat că există discrepanțe semnificative între diagnostic și tratament. În jur de 580 de milioane de pacienți cu hipertensiune (din totalul pacienților hipertensivi – 41% femei, 51% bărbați) nu știau că au această afecțiune deoarece nu fuseseră niciodată diagnosticați. De asemenea, mai mult de jumătate din persoanele cu hipertensiune, 720 de milioane de pacienți, nu primeau tratamentul de care aveau nevoie.

prevalenta HTA tari sarace

Din totalul participanților la studiu 59% dintre femeile și 39% dintre bărbații cu hipertensiune fuseseră diagnosticate anterior, iar 47% dintre femei și 38% dintre bărbați fuseseră și tratați. În ceea ce privește controlul și managementul afecțiunii, numai 23% dintre femei și 18% dintre bărbați aveau situația medicală sub control.

„La aproape jumătate de secol după ce am început să tratăm hipertensiunea, afecțiune ușor de diagnosticat și care nu impune costuri crescute, faptul că există încă anumite cazuri care nu sunt depistate și tratate corespunzător reprezintă eșec din punct de vedere al sănătății publice” – afirmă Prof. Majid Ezzati, autor al studiului și Profesor la Global Environmental Health, School of Public Health, Imperial College London.

Autorii studiului au subliniat diferențele dintre anumite state în ceea ce privește prevalența bolii. În țări precum Canada, Peru și Elveția s-a înregistrat cea mai scăzută prevalență a hipertensiunii, în timp ce Republica Dominicană, Jamaica și Paraguai înregistrau cea mai crescută prevalență a HTA pentru femei, iar Ungaria, Paraguai și Polonia cea mai crescută prevalență a HTA pentru bărbați.

„Pentru a putea încetini epidemia în creștere a hipertensiunii arteriale în țări cu venituri mici și medii, trebuie finanțate și implementate politici care să permită populațiilor din țările sărace să aibă acces la alimente sănătoase – în special reducând conținutul de sare și făcând fructele și legumele mai accesibile din punct de vedere financiar – precum și politici care să încurajeze îmbunătățirea depistării HTA și să asigure accesul neîntrerupt la medicamentele potrivite” – continua Prof. Ezzati.

În ceea ce privește accesul la tratament, pacienții hipertensivi din Canada, Islanda și Republica Coreea au înregistrat cele mai mari șanse să primească tratamentul corespunzător pentru tratarea și controlul afecțiunii, mai mult de 70% dintre pacienți primind medicamentele potrivite. În comparație cu această situație, bărbații și femeile cu HTA din Africa, Asia centrală, de sud și sud-est și Insulele Pacifice au înregistrat scoruri mult mai mici, numărul persoanelor care au acces la tratament fiind semnificativ scăzut.

Studiul a luat în calcul valorile tensiunii sistolice de 140 mmHg sau mai mari, iar ale celei diastolice 90 mmHg sau mai mari, precum și dacă participanții luau sau nu medicamente. Datorită faptului că intervalul de valori pentru HTA s-a modificat în ultimii ani, acest lucru poate reprezenta un punct slab al studiului. Conform ghidurilor europene pentru hipertensiunea arterială din 2018 există 7 categorii care încadrează valorile tensiunii:

  • tensiune optimă – tensiune sistolică: <120 mmHg și tensiune diastolică: <80 mmHg
  • tensiune normală – tensiune sistolică: 120-129 mmHg și tensiune diastolică: 80-84 mmHg
  • tensiune ridicat-normală – tensiune sistolică: 130-139 mmHg și tensiune diastolică: 85-89 mmHg
  • hipertensiune grad I – tensiune sistolică: 140-159 mmHg și tensiune diastolică: 90-99 mmHg
  • hipertensiune grad II – tensiune sistolică: 160-179 mmHg și tensiune diastolică: 100-109 mmHg
  • hipertensiune grad III – tensiune sistolică: >180 mmHg și tensiune diastolică: >110 mmHg
  • hipertensiune sistolică izolată – tensiune sistolică: >140 mmHg și tensiune diastolică: <90 mmHg

Citește și: