#ESCCongress. Un nou ghid de tratament pentru hipertensiunea arterială. La ce valori se începe tratamentul, care este noua terapie de primă linie și care este noua țintă terapeutică?

  • Cardiologie



Schimbarea recomandărilor de tratament de primă linie, scăderea pragului tensiunii ce indică începerea tratamentului, noi niveluri ale țintelor terapeutice în controlul HTA – sunt cele mai importante schimbări aduse de noul ghid de tratament al hipertensiunii arteriale prezentat astăzi în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie.

Cu ce se va începe și continua tratamentul?

Noul ghid recomandă ca majoritatea pacienților să înceapă tratamentul cu două anti-hipertensive. Schema de tratament anterioară începea cu un singur anti-hipertensiv, cel de-al doilea fiind adăugat ulterior. Însă, 80% din cei ce ar fi trebuit să treacă pe un tratament dublu au rămas pe mono-terapie. În urma acestei constatări a fost schimbată prima treaptă a tratamentului.

abonare

Una din principalele cauze ale unui control insuficient al hipertensiunii arteriale este non-aderența la tratament. Pentru a nu agrava acest fapt printr-o creștere a numărului de pastile pe care pacienții ar trebui să le ia, cele două medicamente vor fi incluse în aceeași pastilă.

“Marea majoritate a pacienților cu hipertensiune arterială ar trebui să înceapă tratamentul cu o singură pastilă, care conține două medicamente. Aceste pastile sunt deja disponibile și ar trebui să crească rata de succes a tratamentului, scăzând astfel rata de accidente cerebrale, boli cardiace și decese premature” – Prof. Bryan Williams, autor al ghidului, Universitatea College London

Pacienții care nu au tensiunea controlată corespunzător sub 3 anti-hipertensive administrate printr-o singură pastilă vor primi o a doua pastilă cu un diuretic precum spironolactona. Terapiile pe bază de device-uri nu sunt încă recomandate de rutină, putând fi folosite doar în studii clinice.

Cine trebuie să înceapă tratamentul?

Pacienți care conform vechiului ghid ar fi primit doar recomandări privind stilul de viață vor începe de acum tratament medicamentos. Aceștia sunt cei cu risc scăzut și moderat, cu hipertensiune de grad I (140–159/90–99 mmHg), inclusiv grupa de vârstă 65-80 ani, și cei cu tensiune arterială normal-crescută (130–139/85–89 mmHg). Și pacienții peste 80 ani cu o tensiune sistolică peste 130 mmHg ar trebui să înceapă tratament.

“Milioane de persoane, mai ales în grupe de vârstă mai înaintate, ar trebui să primească tratament pentru HTA. Adresați-vă medicului dacă aveți între 65 și 80 de ani și o tensiune arterială peste 140/90 mmHg. Dovezile sugerează faptul că tratamentul antihipertensiv poate să vă scadă riscul de accident vascular cerebral sau de boală cardiacă” – accentuază prof. Williams

Care este ținta tratamentului?

Noile ținte terapeutice sunt mai joase decât cele precedente pentru toate grupele de vârstă. Astfel, pentru pacienții până în 65 ani intervalul urmărit al tensiunii sistolice este de 120-129 mmHg. Pentru cei peste 65 ani intervalul țintă este de 130-139 mmHg, luând în considerare toleranța pacientului la tratament, independența, fragilitatea, familia și comorbiditățile. O tensiune de sub 120 mmHg nu este recomandată pentru nici o grupă de vârstă, având mai multe riscuri față de beneficii.

Hipertensiunea arterială la nivel global

Mai mult de un miliard de persoane au HTA la nivel mondial. Aproximativ 30-45% dintre adulți sunt afectați, procentul celor afectați depășind 60% în cazul persoanele cu vârsta peste 60 de ani. Tensiunea arterială ridicată este principala cauză globală a deceselor premature, reprezentând aproape zece milioane de decese în 2015 (4.9 milioane atribuite bolilor cardiace ischemice și 3.5 milioane atribuite accidentului vascular cerebral). Tensiunea arterială crescută este și un factor major de risc pentru insuficiența cardiacă, fibrilația atrială, boala renală cronică, boala arterială periferică și declinul cognitiv.

Puteți accesa ghidul în varianta integrală aici.

Citește mai multe:

Sursă imagine feature: European Heart Journal.