Primul smartwatch care monitorizează continuu tensiunea arterială

  • Medicina digitală



Compania Omron țintește aprobarea FDA pentru noul dispozitiv dezvoltat, un smartwatch capabil să monitorizeze tensiunea zi și noapte, ajutându-se de o manșetă gonflabilă atașată brățării. Pe lângă aceste caracteristici, avantajul ceasului inteligent constă în autonomia bateriei, aceasta putând rămâne încărcată până la 2 săptămâni.

Nu este întotdeauna confortabil pentru o persoană cu hipertensiune să poarte după ea tensiometrul digital pentru a-și putea monitoriza situația în diferite momente. Acesta a fost unul dintre principalele motive pentru care oamenii de știință de la compania Omron au dezvoltat un nou smartwatch, capabil de măsurarea precisă și exactă a tensiunii.

abonare

Omron HeartGuide a fost prezentat pentru prima dată în cadrul CES 2018. În momentul de față, ceasul inteligent se află încă în perioada testelor clinice, însă producătorii estimează că în martie anul acesta îl vor propune spre aprobarea FDA. Odată ajuns pe piață, prețul țintit este de 349$, aproximativ egal cu prețul unui Apple Watch.

Ce are acest ceas inteligent diferit față de smartwatch-urile actuale?

Omron HeartGuide deține, pe lângă senzorul ce detectează presiunea sângelui, și o manșetă foarte rigidă care se umflă în momentul în care se măsoară tensiunea, asemenea unui tensiometru clasic, obișnuit. După ce au fost obținute, datele sunt sincronizate cu aplicația Omron de pe telefonul mobil pentru a putea fi centralizate.

Sursă: cnet.com

HeartGuide înregistrează și măsoară ritmul cardiac în mod manual, când dorește utilizatorul. Cu toate acestea, ceasul inteligent poate fi programat pe timpul nopții pentru a efectua citiri ale tensiunii și pentru a urmări dacă există riscul ca utilizatorul să sufere un accident vascular cerebral.

De asemenea, smartwatch-ul poate monitoriza pașii și somnul și poate primi notificări de la telefon – în cazul apelurilor, mesajelor etc. Mai mult decât atât, bateria rămâne încărcată mult mai multă vreme decât în cazul smartwatch-urilor actuale, Apple, Fitbit, Samsung, timpul său mediu de viață fiind undeva între 10 zile și două săptămâni. În acest fel le va fi ușor și persoanelor în vârstă să îl folosească, nefiind nevoite să îl reîncarce prea des.

Omron lucrează în parteneriat cu AliveCor pentru a putea dezvolta un singur device care să conțină atât un monitor EKG, cât și un monitor al tensiunii. De curând, FDA a aprobat utilizarea dispozitivului EKG Kardiaband, al companiei AliveCor, drept prim device medical folosit ca accesoriu pentru Apple Watch. Pentru mai multe detalii despre acest subiect, accesați acest link.

Alte articole despre dezvoltarea tehnologiei digitale în medicină:

Tehnologia DeepHeart transformă smartwatch-urile în instrumente de screening pentru hipertensiune și apnee în somn

Apple Heart Study: vor putea smartwatch-urile Apple să detecteze fibrilația atrială?

3 smartwatch-uri de la Apple, FitBit și Samsung, în lupta pentru monitorizarea sănătății